Uusimmat

Pelitoimitus

10.11.2010 17:44 Jukka O. Kauppinen

Uutisvinkit, arvostelukappaleet, palautteet ynnä muut yhteydenotot:

Yhteys: jukka dot kauppinen at mediapalvelut.fi


 

JUKKA ”Grendel” O. KAUPPINEN

Päätoimittaja

Tanssiva, laulava ja teknoglenzaava JOK on Domen pelipäätoimittaja, joka käpelsi ensimmäisiä tv-pelilaitteita jo joskus kivikaudella, eikä ole taudista sittemmin parantunut. Pelijournalismin Johnny Depp rakastaa kaikkea isoa ja teräksistä, eikä suoranaisesti vierasta urheilupelit pois lukien ainuttakaan pelilajia. Kauppinen tykkää myös retroilusta ja pyörii mukana moninaisissa harrastuspiireissä. Pelaamisen ja muun viihteen ohessa ilmailu on Kauppiselle sydämen asia, etenkin sotilashistoriallinen sellainen. Sydäntä lähellä löytyvät myös brittikomedia, historia ylipäätään ja tieteiskirjallisuus kaikissa muodoissaan.

Viisi tärkeää:

Linnunradan käsikirja liftareille (radiokuunnelma, kirjat, BBC:n minisarja), Laibachin tuotanto (cd), Stanislav Lemin Tähtipäiväkirjat (kirja), Rocky Horror Picture Show (elokuva) sekä Focke-Wulf 190 D-9 (lentokone, lisätankilla ja täyteen tankattuna).

 

MIIKKA ”Soralapio” LEHTONEN

Toimittaja

Miikka Lehtonen on eDomen toimittaja, joka kirjoittaa kaikesta mahdollisesta peleihin liittyvästä ja usein liittymättömästäkin. Miikka on pelannut jo polvenkorkuisesta vesselistä saakka kaikella, minkä käsiinsä saa haalittua. Hänen ensimmäinen tietokoneensa oli Vic-20, mutta sen jälkeen on ollut useita muitakin, kaikki aikanaan yhtä rakkaita. Vaikka mies onkin peliensä suhteen kaikkiruokainen, seikkailu, urheilu ja kevyt strategia ovat yhä hänen sydäntään lähinnä. Kun Miikka ei pelaa työkseen, hän opiskelee tietojenkäsittelytiedettä, lukee aivan liikaa ja pelaa ilokseen lautapelejä.

Viisi tärkeää:

The Secret of Monkey Island, System Shock 2, Iron Maiden, Ghostbusters (elokuva), Terry Pratchett (kirjailija)

 

JUHO ”MasterAde” ANTTILA

Avustaja

Juho Anttila kirjoittaa Domeen pääasiassa peliarvosteluja, mutta onpa miehen tiedetty tuottavan myös satunnaisia kolumneja ja uutisia. Juho on pelannut 6-vuotiaasta saakka, mutta konsoliuskontoon vannoutunut PC-mies heräsi vasta aivan muutama vuosi sitten. Päivätyönään ohjelmoiva pitkätukka viettää perheeltä ja aikidolta jäävän vapaa-aikansa mieluiten tumman oluen ja hyvän pelin seurassa. Laatuajaksi lasketaan silti yhtä lailla myös laatuelokuva tai maittava kirja. Pelimaultaan lähes kaikkiruokainen Juho arvostaa taitavaa tarinankerrontaa ja hyviä ideoita ylitse teknisen briljeerauksen, mutta ei vieroksu myöskään suuren rahan megatuotantoja.

Viisi tärkeää:

Alan Moore: Watchmen (sarjakuva), Neil Gaiman: Sandman (sarjakuva), Darren Aronofsky: Requiem for a Dream (elokuva), George R.R. Martin: A Song of Ice and Fire (kirjasarja), Civilization V (peli)

 

 

 

MIIKA J.K. ”Retrolordi” HALMELA

Avustaja

Nykyään markkinointialan tekstejä työkseen raapusteleva ja siinä samalla ”tunnollisesti” opiskeleva turkulainen karvaturpa on ahkera videopeliharrastaja reippaasti yli parinkymmenen vuoden kokemuksella. Rakkautta riittää kaikille konsoleille aina retrokoneista modernin sukupolven masiinoihin, mutta sydämen erityinen sopukka on varattu 8- ja 16-bittiselle suuntaukselle. Erilaisten genrejen kaikkiruokaisuudesta huolimatta suurinta herkkua ovat rooli-, seikkailu- ja beat em up -pelit.

Videopelien ohella mies suhtautuu intohimoisesti 80-luvulla ja heti 90-luvun alussa tehtyihin elokuviin, animaatiosarjoihin, sarjakuviin, musiikkiin ja leluihin. Ja ettei touhu menisi aivan nörtteilyksi, pitää harrastusvalikoima sisällään säiden salliessa myös moottoripyöräilyä.

Viisi tärkeää:

Videopelit ja kokoelman maltillinen kasvattaminen (pelit), Ghostbusters (elokuva), vanhan ajan tukkahevi (musiikki), vaimo-kulta (ihminen), töiden ja vapaa-ajan onnistunut tasapainottaminen (balanssi)

 

ERIC ”Fraeon” HARTIN

Avustaja

”Eric Hartin” on kiinaa ja tarkoittaa ”potkaisee naamaan ja heittää tulipallon perään”. Domen avustajana Eric on pelipuolen miehiä ja kattaa kaikenkarvaisia juttuja pelimaailmasta. Omiksi suosikkipeleiksi hän kuitenkin tunnustaa kilpailua ja taitoa vaativat pelit, joista erityisesti taistelupelit ovat aivan ykkösenä. Kun Ericiä ei löydä pelin äärestä, on hän todennäköisesti ulkona harjaannuttamassa oikean maailman judotaitojaan tai erinäisten scifi-kirjojen ääressä.

Viisi tärkeää:

Street Fighter III: Third Strike (peli), Planescape: Torment (peli), Soul Calibur II (peli), The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy (kirja), Machinae Supremacy – Redeemer (cd)

 

LASSE ”Have” HAVERINEN

Avustaja

Roger that, say again? Kouluaikoina opiskelua ja kokeisiin lukua rytmittivät Gunshipin ja Microprosen muiden simuklassikkojen lataustauot Commodorella. Onneksi käytössä oli kasettiasema, sillä levykeaseman kanssa koulunkäynnistä ei olisi tullut mitään. Tuikitärkeät yleistietoon kuuluvat asiat, kuten AGM-65-ohjusten parametrit ja Messerschmitt 109 -koneiden alatyypit, tulevat yhä muistin kätköistä kuin apteekin hyllyltä. Simujen lisäksi pelimenuun kuuluu myös strategiaa, ropeltamista ja erityisesti laneissa FPS-räimeitä.

Työ ohjelmistoalalla häiritsee vapaa-aikaa siinä määrin, että pelaaminen joutuu monesti väistymään liikuttavampien harrastusten tieltä. Talvisin vapaapäivät kuluvat lumisia rinteitä könyten ja kesäisin lentokentällä purjelennon merkeissä. Kirjat ovat myös kovasti pop ja yleensä aihepiiri koostuu scifistä, fantasiasta ja sotahistoriasta.

Viisi tärkeää:

Alppirinteet, tuore puuterilumi, termiikkikeli vapaapäivinä, parempi puoliskoni ja UFO: Enemy Unknown (peli)

 

HENRI HEIKKINEN

Avustaja

Päivisin pelifirma Pixolanessa toimitusjohtajana työskentelevä Henri (s. 1984) väsää öisin kaikenlaista jännää, kuten peliarvosteluja Dome.fi:lle. Vanha PC-jäärä on aina pitänyt konsoleita lähinnä jälkeenjääneiden puuhasteluna. Nyt tämä entinen konsolivihaaja tekee itse toimintapeliä Pleikkarille. Poikamiesboksin konsolihyllyä koristavat PS3 ja Xbox 360. Pelimaultaan lähes kaikkiruokaiselle Heikkiselle Guitar Herojen kaltaiset taitoa ja harjoittelua vaativat pelit aiheuttavat yhä näppyjä.

Pelimaailman ohella Heikkinen seuraa lähinnä aikuisviihdettä ja lukee Aku Ankkaa. Mies vaikuttaa myös aktiivisesti politiikassa, tosin useimpien mielestä lähinnä häiriintyneeltä.

Viisi tärkeää:

Aku Ankan taskukirja nro 1 (sarjakuva), Jallu -lehden vuosikerta 1984 (lehti), Penttilä, Tapaninen, Jutila: Ultimatum isänmaalle (kirja), 150 Classical masterpieces (levy), Indiana Jones -trilogia (elokuva).

 

NIKLAS ”Varjoankka” ISBERG

Avustaja

Tämä musikaalinen, parin kympin paremmalla puolella oleva, graafinen suunnittelija syö päivittäiset vitamiininsa purkista ja harrastaa valokuvausta. Nikke nauttii peliannoksensa pääsääntöisesti konsoleilla, sohvalla huonossa ryhdissä istuen. Hänet voi joskus, olosuhteiden salliessa, tavata erinäisissä taistelupelitapahtumissa.

Niklas innostuu uusista asioista lapsenomaisesti ja pitää jonkinasteisesta hifistelystä. Suurimpia nautintoja tälle kulinaristille ovat hyvä ruoka, olut ja kahvi.

Viisi tärkeää:

Fallout 2 (Peli), Cormac McCarthy: The Road (Kirja), Dream Theater – Images and Words (albumi), Breaking Bad (tv-sarja) ja rakas avovaimoni

 

JULIUS JÄMSÉN

Avustaja

Nintendo 64:lla rappionsa aloittanut Julius on lukio opintojaan päättävä ihminen pienellä i:llä. Julius ei vielä ole päättänyt miksi aikoo tulla isona ja päätöksen lykkäämiseen käyvät perinteiset keinot: ruudun tuijottaminen ja äänien kuunteleminen.

Tämän lisäksi Julius opiskelee musiikkiteoriaa, käyttää keuhkojaan epämääräisten äänien tuottamiseen ja ohjaa paikallisen nuorisotalon Magic The Gathering –korttipeliin painottuvaa kerhoa. Myös syytteitä Warhammerin harrastamisen yrittämisestä on esitetty.

Viisi tärkeää:

Musiikki (terapiamuoto), CD-levyt (keräilykohde), V for Vendetta (sarjakuva/elokuva), Swallow the Sun (yhtye), League of Legends (peli)

 

MATS ”kyyrma” KYYRÖ

Avustaja

Mats aloitti peliuransa PC:llä Apogeen tasohyppelyjen parissa, joista erityisen lämpimästi ovat muistoissa Commander Keenin seikkailut. Sittemmin nurkissa on pyörinyt PC:n lisäksi konsoleita niin Segalta, Nintendolta kuin Sonyltakin. Rakkaimpiin genreihinsä Mats lukee hiippailu- ja roolipelit, ja erityisesti näiden yhdistelmät.

Ikuinen haaveilija, jolla kirjoitusharrastus ja pelaaminen ovat menneet käsi kädessä siitä päivästä kun sormet taipuivat ensimmäistä kertaa näppäimistölle, Mats pitää nykyään kynäänsä terässä kirjoittamalla juttuja Domelle. Muu vapaa-aika menee harrastaessa kirjojen, musiikin, vanhojen valokuvakameroiden ja ohjelmoinnin parissa.

Viisi tärkeää:

RoboCop (elokuva), The Elder Scrolls: Morrowind (peli), Polaroid SX-70 (kamera), Interpol – Turn on the Bright Lights (albumi), Starship Troopers (kirja)

 

KALLE ”Kille” LAAKSO

Avustaja

Lahdesta lähtöisin oleva rämäpäätä parhaiten kuvaa lause ”tennarit vilkkuu ja lumi pölisee!” Kalle on pikkupojasta asti pelien kanssa sopusoinnun löytänyt ja sillä tiellä edelleen matkaa tekevä ja elämää itsessään ihmettelevä teknohiiripoppari. Koska pelkät pelit eivät tekemisen puutteeseen viihdykettä etsivää poikaa tyydyttäneet, mukaan tulivat myös tietokoneet.  Tämä yksilö nauraa paljon eivätkä jutut kyllästytä vaativaakaan kuulijaa, mutta myös itselleen nauramisen taito on hyppysissä.

Kotona puuhailuun kuuluu sinikieliliskon hoitaminen, kavereiden kanssa pöliseminen ja chillailu. Pelaamista unohtamatta.

Viisi tärkeää:

Kaikennäköinen Xbox One -sähläily (pelaaminen), Watch_Dogs (uuh!), Red Dead Redemption 2:n toiveajattelu (prkl), jatkuva jääkiekko- ja Formula 1 -kuume (penkkiurheilu), unenpuute (nukkuminen).

 

MATTI ”MasaThePapa” LEINONEN

Avustaja

Ensikosketutuksen pelaamiseen sain joskus aikoinaan Soundic-nimisen konsolin ansiosta, sitten tuli harmaa PC-loota, joka kantoi Hyundai-kirjainyhdistelmää. Sen jälkeen peliaikaa on saatu Nessin, Game Boyn, Xboxin ja pleikkarien kanssa. Olen lähes kaikkiruokainen: joskus haluan Falloutia, joskus kaahailua, joskus sitten on pakko saada ”paskaksi kaikki mikä ei ole omaa”-pelejä.

Peliaika jakautuu epätasaisesti PC:n ja PS4:n välillä. Joskus miunt löytää puhelin kourassa jonkin pikkujännän mobiilipelin äärestä, sitten toveri Leinosen kanssa pelaamassa satunnaisia co-oppeja. Huhu kertoo, että toveri Leinosen pääkopassa soi vieläkin ”Jeesiä saatana!” -huudot. Colonial Marinesin loppubossi nevöfoget.

Olen parhaimmillaan silloin, kun pääsen Typhoon MK1b:n puikkoihin ja Hispanot huutavat kansanlauluaan. Sen huudon tosin peittää vain se ääni mikä hytistä kuuluu, kun Typhoon syöksyy kohti maankamaraa.

Se ei ole mukava ääni se.

Viisi tärkeää:

Kahvi maidolla ja sokerilla, tupakka, Mike Oldfield: Nuclear, War Thunder ja Winnipeg Jets.

 

 

KALLE ”HCJorma” LOUNELA

Avustaja

Kalle ”HCJorma” Lounela on se takapenkin aatu, jonka äidinkielen tunnit menivät Tetriksen pelailuun laskimella ja nyt hän on nyt päätynyt kirjoittamaan harrastuksekseen. Muiksi harrastuksiksi mainittakoon peliuutissivustojen kommenttiosioille varjoista naureskelu, japanin opiskelu ilman opettajaa ja turhanpäiväinen jauhanta saunassa. Musiikkia tämä jantteri kuuntelee aina koneella istuessaan. Kunnon örinän lisäksi anime ja vocaloid –musiikki näyttäisi maistuvan ihan ahmimiseen asti.

Peliohjelmointia opiskellessaan ammattikorkeakoulussa miekkosen mielessä pyörii tulevaisuuden ura pelintekijänä. Jo ylä-asteella alkanut haave laatuviihteen tuottamisesta muille nappuloiden naputtajille toivottavasti tulee joku päivä toteen.

Viisi tärkeää:

Perseily (rentouttava aktiviteetti), Japanilainen laatuviihde, Spice & Wolf (kirjasarja), Total War (pelisarja), maito (lehmän utareista spawnaava jumalainen juoma)

 

MIKAEL MIILUMÄKI

Avustaja

Mikael viettää päivänsä opiskellen, haukotellen ja aiheuttaen paheksuntaa kyläläisissä. Pelaaminen on ollut mukana kuvioissa pienestä pitäen, aina NES:stä lähtien. Pelikirjastossa komeilee teoksia laidasta laitaan, mutta lähimpänä sielua ja sydäntä majailevat galakseja varjeleva lombax ja kilpikonnia terrorisoiva putkimies. Pelaamisen ohelle Mikaelin kellosta varastavat tunteja elokuvat, kirjat, ja oikeastaan kaikki muukin mukava.  Opiskelijan arkea värittävät myös opiskelijatoiminta ja muut harrastukset.

Viisi tärkeää:

Super Mario (putkimies), Tie (paras kirja koskaan), Ruoka & Juoma (paheet), Taru Sormusten Herrasta (trilogiat ja örkit) ja Aku Ankka (sielunveli).

 

JANNE ”hyperion” MIKOLA

Avustaja

Janne Mikola aloitti videopeliuransa hieman poikkeuksellisesti. Siinä missä muilla kulmakunnan pojilla oli Amigoita ja C64:a, Jannen ensimmäinenkin pelikone oli ehta, monokromaattisella näytöllä varustettu IBM PC. PC:n päivittyessä ajan saatossa aina vaan uudempaan, ohella pelaamista on harjoitettu sekalaisella joukolla pelikonsoleita. Eräänlaisen kulmakiven Jannen videopelitaustassa muodostaa peli nimeltä Counter-Strike. Vaikka ClanBasen kultavuosien etusivun alalaita osoittautui taitojen rajaksi, voisi sanoa että eSports-sormea syyhyttää yhä.

Myös pelijournalismitouhut saivat alkunsa noina päivinä Jannen kirjoiteltua uutisia tuolloin tunnetuhkoon Planet Half-Life -nimiseen verkkopalveluun. Nykyisin Janne toimii niin MuroBBS:n moderaattorina kuin Domen avustajana IT-alan päivätyönsä ja opintojensa ohella. Vapaa-aikaan kuuluu Bruce Leenkin harjoittelema Wing Tsung kung fu sekä poikkeuksellisen tyylikkäiden wanhanajan LAN partyjen järkkäileminen.

Viisi tärkeää:

Deus Ex (se sarjan ensimmäinen peli), TV-sarjat (viihteen olomuoto), FPS (peligenre), Dilbert (sarjakuva), ruotsalainen metallimusiikki (ruotsalainen metallimusiikki)

 

 

JANNE ”Xrays” RAUTIAINEN

Avustaja

Kuusnepa pyöräytti Jannen pelinistin uran alkuun Rana Ramalla ja Intensityllä, sittemmin pöydällä vierailivat kaverin lainaama Amiga 500 sekä läjä erilaisia konsoleita, joita mies muisteleekin lämmöllä. Paitsi Atari Jaguaria, hyh.

Nykyään rakas nuhapumppu-PC kääntelee Jannen kelkkaa netin aallokoissa hämyjen indiepelien ja vielä hämympien peliuutisten aallokossa joista eräät tahot aina ilahtuvat (varsinkin Jeff Minterin lammasuutisista).

Viisi tärkeää:

Vanhat tietokonelehdet (C= ja MB), DOSBox (herkkiä hetkiä klassikkojen parissa), Babylon 5 (tajunnanräjäyttävä kokemus aina vain), tietokonetapahtumat (Alttien ja Assyjen yhteisöllisyys lämmittää), Kosheen: Resist (upea kokemus rentoutus- ja jalanvipatusmusaa samassa levyssä).

 

JUHA ”Juzu” SOMBY

Avustaja

Juha Somby tekee Domeen peliarvosteluja kieli poskessa vanhoja pelejä kaiholla muistaen. Enää nostalgiakaan ei ole kuten ennen! Peliura alkoi hopeista rullaa pyörittämällä ja punaista nappia painamalla, hapettuneet patterit tulivat tutuiksi. Pascal toi miehen lapista etelään töihin ja sille tielle on jääty. Ajankäytön jakaa tehokkaasti vuorotyö, perhe ja pelaaminen. Mitä sitä muuta kasvava mies enää tarvitsee?

Viisi tärkeää:

Vapaaehtoistyö, perhe, One Must Fall: 2097, Star Wars, BSG
HEIKKI TAKALA

Avustaja

Heikki Takalan varhaisimmat muistot  sisältävät yleensä jonkinlaisen pelikonsolin. Ei siis ihme että mies on kasvanut kieroon ja hakeutunut töihin pelijournalismin alueelle. Siinä sivussa musiikki on aina ollut intohimona, ja pohjaton kiinnostus siitä kuinka kukaan osaa soittaa ylipäätään mitään missä on kuusi kieltä tai 88 kosketinta on synnyttänyt halun ainakin raportoida asiasta. Vapaa aika miehellä kuluu punttisalin ja valokuvauksen parissa, sekä maistellessa hyviä oluita.

Viisi tärkeää:

Kurt Vonnegut: Fates Worse Then Death (kirja),  Emmanuelle Carrere: I Am Alive And You Are Dead (kirja), Half Life 2 (peli), YUP: Toppatakkeja ja Toledon Terästä (levy), Sofia Coppola: Lost in Translation (elokuv

 

MIKKO ”Ravel” TUOMELA

Avustaja

Mikko on monessa mukana oleva retroaktiivi ja legoinsinööri. Räiskintäpelit MSX-ajoista asti ovat Mikon suosikkipelejä – FPS-pelejä ei taida tämän  kaverin näytöllä näkyä. Nirsosti konsoleita tai pelejä hankkiva Mikko pelailee lähinnä PS2:lla ja Wiillä, painopisteen ollessa retrotyylisissä peleissä. Uusista peleistä Mikko on eniten viettänyt aikaa Singstarien, Excite Truckin ja Super Mario Galaxyn parissa. Kaikkien aikojen unelmapeleihin kuuluvat Konamin Nemesis/Gradius-sarja, Elite, NetHack ja ensimmäinen Zelda. Mikon löytää myös lentosimulaattorin puikoista ja pyörittämästä Alternative Partya.

Tällä hetkellä Mikko opiskelee Amerikan Yhdysvalloissa ja kaivelee sikäläisiä peliarkistojen aarteita.

 

JASON ”Wasara” WARD

Avustaja

Jason Ward on vuosien saatossa monen aviisin leivissä häärinyt kynäniekka, fiilispelaajien fiilispelaaja, jonka henkilökohtaisen ajanlaskun vedenjakajana toimii tätä nykyä Mass Effect 2 (aiemmin Deus Ex). Naurettavan kokoisen peliomaisuuden kanssa kilpaa kasvavat levy- ja sarjakuvakokoelmat, eikä leffahyllykään osaa olla natisematta painonsa alla. Domessa Jason tunnetaan erinomaisista ja venyvällä aikataululla tuotetuista peliarvosteluistaan sekä Nelinpeli-mesoamisestaan. Jason väistelee deadlineja vasemmalta ja nukkumattia oikealta, ja nörttitaipumustensa vastapainona soittaa jokusessa bändissä ja leikkii Rick Rubinia kotistudiossaan.

Viisi tärkeää:

Kitara, kirjoituskone, Oblivion (peli), Jeph Loeb & Tim Sale: Batman: The Long Halloween (graafinen novelli), The Mixerman Diaries (kirja).

 

Muu tiimi

Domen huhupartio

Kapteeni Kauhu, Raimo Tuska ja Iivar Kuolema vaeltavat pitkin internetiä, etsien ja paljastaen suuria salaisuuksia kaiken kansan ruodittavaksi.

Sampsa Kurri

tuottaa, suunnittelee ja ylläpitää Muropakettia.

Mika Hyvönen alias Mikron

auttaa ylläpidossa, kommentoi kaikkea ja kaikkia sekä piinaa laiskoja journoretkuja.