Uusimmat

Peliverkkojen häiriköinti oli pelkkää bisnestä

01.01.2015 16:00 Jukka O. Kauppinen

Joulukautena Sonyn ja Microsoftin verkkopalvelut kyykkäsivät, kun häirikköpeelojen lauma tukki ne palvelunestohyökkäyksellä. Sama pöljäsakki on ”kunnostautunut” aikaisemminkin häiriköimällä muita verkkopalveluja.

Hyökkäysten takaa on kuitenkin paljastanut pelkän häiriköinnin lisäksi myös raadollisempia perusteita. Häirikköryhmä on näet avannut verkkokaupan, jonka kautta he myyvät palveluestohyökkäyksiä kelle tahansa maksukykyiselle.

F-Securen tietoturvajohtaja Mikko Hypponen arvioi, että jouluinen häiriköinti tehtiinkin silkan ilkiöinnin lisäksi myös markkinointitarkoituksissa. Ryhmä on näin osoittanut, että he voivat saada suurimmatkin verkkopalvelut nurin ainakin vähäksi aikaa.

Ryhmän toiminta on käytännössä pelkkää häiriköintiä, johon ei tarvita minkäänlaisia teknisiä taitoja. Nämä niin sanotut ”script kiddiet” ovat olemattomilla taidoillaan leveileviä amatöörejä, jotka käyttävät valmiita työkaluja ja muiden kaappaamia tietokoneita alkeellisiin hyökkäyksiin, joilla pyritään vain aiheuttamaan haittaa. Niinpä  yleisesti lehdistössä käytetty ”hakkerien hyökkäys” ja ylipäätään termi ”hakkeriryhmä” ovat tässä yhteydessä täysin vääriä, sillä hakkerit ovat useimmiten kunnon väkeä, joita ajaa eteenpäin uteliaisuus, tutkiminen, tekeminen ja rakentaminen – eikä suinkaan vajaamielinen häiriköinti.

Peeloryhmän iskut ovatkin yksinkertaisesti vain raskaamman sarjan koulukiusaamista, ilman mitään yleviä motiiveja.

KRP epäilee häirikköryhmän suomalaista edustajaa tietojärjestelmien vakavasta häirinnästä, josta voidaan tuomita enimmillään neljä vuotta vankeutta. KRP on yhteistyössä Yhdysvaltain FBI:n kanssa tapausta selvittäessään. Toivottavasti myös loppuosa ryhmästä saadaan kiinni ja tuomiolle. Moiset ääliöt kuuluvat telkien taakse.

Lisää aiheesta

Joulun DDoS-perseily sattui ikävästi pieniin pelinkehittäjiin 

Nettihäiriköt pilasivat konsolistien verkkopelijoulun 

Häiriköt kaatoivat PlayStation Networkin 

Xbox Live tökki pahoin – hakkeriryhmä ottaa kyseenalaisen kunnian 

Muropaketin uusimmat