Uusimmat

Piilotettu pylly maksoi Microsoftille puoli miljoonaa dollaria

16.04.2015 17:00 Jukka O. Kauppinen

Muistatte varmaan Rockstar Gamesin ja Grand Theft Auto: San Andreasin muinaisen Hot Coffee –skandaalin? Sillä mikäs sen kivempi tapa päästä kohuotsikoihin kuin unohtaa koodin uumeniin sekstausminipeli. Minipeli, jota ei edes päässyt pelaamaan. No, ovat ne muutkin töpänneet. Tiesitkös, että Bungie-studion oma sisäpiirin vitsi maksoi Microsoftille sellaiset puoli miljoonaa dollaria, yhden ainoan hassun pyllykuvan takia?

Tarina on sinänsä metka. Microsoftin isopomo Steve Ballmer oli käymässä Bungiella ja eräs työntekijöistä onnistui vilauttamaan tälle pyllyä. Niin ovelasti, ettei Ballmer edes huomannut tapahtunutta mutta valokuva siitä saatiin!

Eipä siinä mitään, porukka sai hyvät naurut. Sitten joku kekkasi, että Bungien kehitysjärjestelmä käyttää .ASS-nimistä 3D-kuvatiedostoformaattia, ja pyllistyshän sopisi oikein hyvin virheilmoitukseen. ASS error. Pyllyhuumoria parhaimmillaan.

Ei siinäkään vielä mitään. Virheilmoituksen näkee vain Bungien omilla työkaluilla ja hyvin, hyvin tietynlaisissa, äärimmäisen harvinaisissa virhetilanteissa.

Kävi vain niin, että kuva matkasi pelikoodin mukana Halo 2 –pelin PC-version pelilevyille. Siellä se jossain piileskeli, täysin näkymättömissä. Kuvaa ei näytetty pelin puolella, ei modaajatyökaluissa, ei missään eikä mitenkään. Sen voisi nähdä vain hakkeri, joka purkaa ja analysoi pelikoodia ja sattuu törmäämään yhteen pikkuruiseen kuvaan jossain siellä koodiviidakon uumenissa. Mitkä ovat tämän mahdollisuudet? Mitättömät! Yksi miljoonasta!

Ja kuten Linnunradan käsikirjasta tai Kiekkomaailma-kirjoista olemme oppineet, yksi miljoonasta tapahtuu aina.

Niinhän siinä sitten kävi, että tieto pelikoodin uumenissa olevasta pyllykuvasta levisi ja Microsoft joutui vetämään pelin myynnistä ja teippaamaan kaikkiin pelikopioihin varoitustarran pelin sisältämästä alastomuudesta.

Ennestäänhän pelissä oli verta, rumaa kielenkäyttöä ja väkivaltaa.

Tämä tapahtui aikaan, jolloin Hot Coffee –panoskandaali oli vielä tuoreessa muistissa, joten pyllystä – näkymättömästäkin – oli tulossa melkoiset sakot ja kohuotsikot. Firma ennätti kuitenkin paikata tilanteen nakutarroilla, mutta halpaa se ei ollut. Arvioiden mukaan virheilmoitukseen ympätty pyllistyskuva maksoi Microsoftille kaikkineen noin puoli miljoonaa dollaria ja useampikin julkaisijan työntekijä sai monoa. Syyttä suotta, eiväthän he edes tienneet koko asiasta. Sen sijaan Bungiella ketään ei potkuttu, mutta kovia keskusteluja tiettävästi käytiin.

Voi myös olla, että pyllistys aiheutti kitkaa firmojen välille – Bungie näet irtautui Microsoftista itsenäiseksi yhtiöksi jo saman vuoden aikana.

Lähde: Polygon

Lisää aiheesta

Bulletstorm kaupoissa – missä meidän lihakilomme ja hylsymme? 

Grand Theft Auto V:n huonojen uutisten lyhyt historia 

Psykologi: Pelit kasvattavat raiskaajasukupolvea 

Seksikohu: The Last of Us mainostaa pornolinjoja