Uusimmat

PlayStation 3 on uusi GameCube

20.01.2009 15:05 Jukka O. Kauppinen

Yhdysvaltalainen tilastoputiikki NPD kirjaa Amerikan markkinoiden konsolimyyntejä ja meininkiä vähän pidemmältä aikaväliltä. Uutissivusto Venturebeat puolestaan tarkasteli lukemia suurennuslasin avulla ja niiden yhteenvetoja voisi kuvailla vaikkapa mielenkiintoisiksi. Yhtiön arvion mukaan Nintendon Wii on nousemassa hyvää vauhtia kaikkien aikojen myydyimmäksi pelikonsoliksi. PlayStation 3:sta on puolestaan tulossa uuden sukupolven GameCube.

NPD:n mukaan Wii on ylittänyt kahden ensimmäisen myyntivuotensa aikana PlayStation 2:n myynnit vastaavassa ajassa noin 10 prosentilla, maailmanlaajuisesti. Siinä missä Nintendo myi esimerkiksi Yhdysvalloissa 26 miljoonaa Wiitä ensimmäisten 26 kuukauden aikana konsolin julkaisusta, Sony myi aikanaan vastaavassa ajassa 15,9 miljoonaa PS2:ta.

Wii onkin hyvää vauhtia kirimässä PS2:n myyntiennätyksiä. Nykyisellään PS2:ta on myyty yhteensä noin 140 miljoonaa kappaletta, Nintendon arvioidaan yltävän vuoteen 2014 mennessä 154 miljoonaan konsoliin.

Vastaavassa 26 kuukauden ajassa Nintendo myi aikoinaan 6,75 miljoonaa GameCube-konsolia. GameCube hävisi PS2/Xbox/GameCube-konsolisukupolven perusteellisesti ja hiipui markkinoilta. Mutta Sonypä on PS3:n julkaisun jälkeen myynyt samassa 26 kuukauden ajassa 6,79 miljoonaa PlayStation 3:sta, vain marginaalisesti enemmän.

Microsoftille samainen 26 kuukautta Xbox 360:n julkaisun jälkeen nettosi 9,2 miljoonaa myytyä laitetta.

Sony onkin jäänyt vielä tässä vaiheessa pahasti Nintendon ja Microsoftin konsolien jaloissa laitemyyntejä seurattaessa. Näyttää kuitenkin siltä, toisin kuin edellisen konsolisukupolven suhteen, että markkinoilla on tällä kertaa tilaa kolmellekin kilpailevalle laitteelle. Vaikka PS3 olisikin toistaiseksi uusi GameCube myynnillisesti, niin se ei suinkaan tarkoita laitteen hiipumista markkinoilta.

Lainataanpa vielä 22.2.2008 julkaistua uutista otsikolla Sony-pomo heitti ämpärillisen bensaa konsolisodan liekkeihin:

Sonyn Scott Steinbergillä on nimittäin paljon sanottavaa, eikä mies peittele tunteitaan. Steinberg, syyskuussa Sonyn yleiseksi konsolipuolen markkinointipomoksi nimitetty pitkän linjan pelimies, virittelee jo nyt alkusoittoa vuoden 2008 konsoliväännöille. Mies uskoo – yllättäen – oman firmansa voittavan selkeästi. Hänen mukaansa jo pelkästään next gen -videosodan kääntyminen Sonyn formaatille tietää sitä, että PlayStation 3 tulisi voittamaan koko roskan.

Markkinajohtaja Wii ei tule Steinbergin mukaan olemaan sitä enää kauaa. ”Kolmen vuoden päästä Wiin graafiset ominaisuudet paljastavat sen todellisen iän ja saavat sen näyttämään kuluttajien silmissä antiikilta”, mies hehkutti. Kyllähän Wiin graafiset ominaisuudet tiedetään jo nykyään ja voisi kuvitella, ettei se tule olemaan parin vuoden päästä yhtään sen suurempi argumentti laitetta palvoville casual-pelaajille kuin tänään.

Tilastoista puhuttaessa joku voisi myös nykäistä esiin kaaviot, joiden mukaan PlayStation 3 myy GameCuben tahtia ja kysyä, muistaako Steinberg, miten siinä kisassa kävi.

Lähde: Wii is on track to outsell PlayStation 2, while PS 3 is on par with GameCube sales

Päivitys 22:09: Lähde unohtui päivällä, lisätty.

Lisää aiheesta

Nintendo ylsi ennätyksiin Euroopassa

Wii-konsolin myynti jatkoi kasvusuuntaisesti vuoden 2008 aikana. Konsoleita myytiin Euroopassa yli 8,3 miljoonaa kappaletta, 58 % edellisvutta enemmän.

PlayStation 2 myynyt 50 miljoonaa Pohjois-Amerikassa

PS2 suorastaan murskasi kaikki aikalaisensa kotikonsolien kuudennen sukupolven aikakaudella. Takavaloja ihmettelemään jäivät ensimmäinen Xbox, Nintendo GameCube ja myös Sega Dreamcast.

PS3:n ja Xbox 360:n prosessorisuunnitelija pureutuu konsolisodan ytimeen

Shippy surffaa tuoreessa haastattelussa konsolisodan ytimeen miettimään kumpi olikaan se tehokkaampi konsoli, PlayStation 3 vai Xbox 360.

Sony maksoi Xbox 360:n prosessorikehityksen

Prosessoritekniikan kehittymistä sisäpiiristä seurannut David Shippy on julkaissut kirjan The Race for a New Game Machine, jossa hän paljastaa mielenkiintoisia salaisuuksia kulissien takaa. Hirtehishuumoria herättää muun muassa tieto siitä, että Sony rahoitti merkittävässä määrin Xbox 360 -konsolin prosessorin kehityksestä.

Wii pelasti pelialan lamalta

Monen pelitalon tulos välttyi pakkaselle painumiselta, kun Wii-konsolit ja -pelit myivät kuin häkä. Taas kerran.

Lue myös

Arvostelu: Lock’s Quest (DS)

Bioware puolustaa PC-pelaamista

eDomen arvosteluviikko: rekkoja, kung fua, supersankareita ja taskuseikkailuja

Pac-Man eksyi Tronin sokkeloihin

Valve: piraatitkin ovat asiakkaita

Kuka on johdossa konsolisodassa?

Vastaus Vastanneiden osuus tällä hetkellä
Microsoft
0%
Nintendo
0%
Sony
0%
Ihan sama, vain peleillä on merkitystä
0%

Siirry takaisin kyselyyn