Uusimmat

Pohjois-Korea on kuin hyökyaalto, joka murskaa/murtuu Etelän teräsmuuri(i)n – arvostelussa Next War: Korea

26.09.2014 10:00 Jukka O. Kauppinen

Leevi Rantala on viettänyt viikkoja Korean niemimaan vuoristoissa. Siellä on ollut mukavaa nautiskella tykistöleirien tarjoamasta viihteestä, kun murkulat murskaavat vastustajan puolustuslinjoja. Mutta kenen värejä Leevi kantaa?

Koreoiden välinen sota tuntuu heksakartoilla operoimiseen tottuneelle tutunoloiselta. Joukot marssivat ja päristelevät maastossa, joka vaikuttaa suuresti etenemisnopeuteen. Panssarit eivät ylitä vuoria kuin teitä pitkiä, kun taas jalkaväki etenee tasaisen tehokkaasti maastossa kuin maastossa. Joukkojen oikea sijoittaminen on avain sekä hyökkäykseen ja puolustukseen, sillä eteneminen Korean niemimaan vuoristoisessa maastossa on todella haastavaa. Etelä-Korean täytyy puolestaan pystyä ajamaan pohjoinen naapurinsa tilanteeseen, jossa tämä joutuu tekemään mahdollisimman epäedullisia hyökkäyksiä.

Taistelut etenevät vanhan liiton perinteillä, sillä niissä käytetään jo ainakin yli 30 vuotta vanhaa keksintöä eli hyökkääjien ja puolustajien voimasuhteiden vertailemista. Niiden perusteella määritellään taistelutaulukosta sopiva sarake. Lopullinen tulos ratkaistaan nopalla, mutta siihen voi vaikuttaa useilla tavoilla. Esimerkiksi taistelun tukeminen helikoptereilla nostaa onnistumismahdollisuuksia, mutta vaarana on että ne ammutaan alas. Toisaalta taas esimerkiksi panssarien käyttäminen avomaastossa tuplaa niiden hyökkäysvoiman, mutta niiden kärsimien tappioiden korvaaminen on kallista.

Eri maastot vaikuttavat runsaasti tappioihin ja perääntymiseen. Avomaastossa saa rumaa jälkeä aikaan jo 3:1-hyökkäyksillä ja joukot pakenevat parin heksan päähän. Vuoristossa samoihin tuloksiin vaaditaan 6:1-ylivoima ja perääntyvät joukot liikkuvat vain yhden heksan verran. Lisäksi panssareilla saa hyökätä vuoristossa ainoastaan teitä pitkin, joten ovelasti sijoitetulla jalkaväellä voi turvallisesti lymyillä vuoristossa.

Lue koko arvostelu: Next War: Korea (lautapeli)

Lisää aiheesta

1989: Dawn of Freedom (lautapeli) 

Mr. Madison’s War: The Incredible War of 1812 (lautapeli) 

Newtown (lautapeli) 

Pax Baltica (lautapeli) 

Rebel Raiders on the High Seas (lautapeli) 

Muropaketin uusimmat