Uusimmat

Remedy teki miljoonatappion, Alan Wakea odotellessa…

02.06.2009 11:40 Jukka O. Kauppinen

Microsoftin eilisiltainen E3-lehdistötilaisuus tarjosi suomalaisittain tärkeän uutispommin Alan Wake -pelin tiimoilta. Kuten eilisessä uutisessa ehdittiinkin mainita, Alan Wake ilmestyy lopulta keväällä 2010. Ja Remedyn negatiivisen kassavirran johdosta päivämäärän on parempi myös pitää…

Päivän Kauppalehti näet ehti myös apajille raportoiden Remedyn tehneet viime vuonna hulppean tappion. Yhtiön liikevaihto oli vuonna 2008 tuhdit 1254 euroa. Palkkakulut olivat kuitenkin 1,6 miljoonaa, muut kulut 0,8 miljoonaa ja sijoitusten arvonalennus 362 800 euroa. Kolmen miljoonan euron tappio onkin melkoinen nieltävä.

Mutta Remedyllä on siihen varaa, etenkin jos aikataulut pitävät kutinsa Alan Waken suhteen. Yhtiöllä on takataskussa varallisuutta riittävästi, jotta Alan Wake saadaan valmiiksi. Remedyhän tekee peliä täysin omalla rahoituksellaan ja Microsoft maksaa kertarykäisynä melkoisen summan, kunhan peli on valmis ja saatu kauppoihin. Pikkulintujen viserryksen mukaan summa voisi olla parikymmentä miljoonaa euroa, mutta edes huhupartion Iivar Kuolema ei saanut summalle varmistusta.

Pieni liikevaihtohan selittyy sillä, että yhtiö on keskittynyt täysin Alan Waken kehittämiseen. Vähän tosin ihmetyttää, että eikö studio saa lainkaan provikoita vanhojen teostensa myynneistä, vai onko Max Paynet kulutettu taloudellisesti puhki? Luulisi, että elokuva olisi vähän kyydittänyt pelimyyntiäkin.

Lähde: Remedy Entertainmentsilla miljoonatappio

Alan Waken kunniaksi Microsoftin E3-puffi:

Alan Wake

Julkaisija:  Microsoft Game Studios

Kehittäjä:  Remedy Entertainment Ltd.

Formaatti:  Xbox 360 –viihde ja –videopelijärjestelmän DVD

PEGI-ikäraja:  Ei vielä arvioitu

Saatavilla:    Kevät 2010

Kuvaus:  Alan Wake on menestyksekkään Max Payne -sarjan takana olleen  suomalaisen Remedy-pelistudion kehittämä ja uudenlaisen kerronnallisen  tyylin esittelevä psykologinen trilleri. Xbox 360:lle yksinoikeudella  julkaistavan pelin pääosassa on Alan Wake, menestyvä jännityskirjailija,  joka kärsii luovuuden tuskasta. Hän pakenee ongelmiaan pieneen  kaupunkiin vain huomatakseen hänen kihlattunsa kadonneen salaperäisesti.  

Pettävän idylliseen Bright Fallsin kaupunkiin sijoittuva Alan Wake imaisee  pelaajat mukaan intensiiviseen ja laajaan elokuvamaiseen maailmaan, joka  antaa heille mahdollisuuden tutkia hyperrealistisia ja interaktiivisia  ympäristöjä. Tehtäväpohjaisen Alan Waken mukaansatempaava ja  jännittävä tarina paljastaa jatkuvasti uusia juonenkäänteitä ja syvällisiä  hahmopaljastuksia.  

Pelaajat selvittelevät jännittävää juonta, joka sisältää hahmojen välistä  monitasoista vuorovaikuttamista, ainutlaatuista ongelmien ratkontaa ja  intensiivistä kamppailua kauhistuttavia vihollisia vastaan. Fantasian ja  todellisuuden yhdistävä maailma pakottaa Alan Waken käyttämään erilaisia  aseita, mukaan lukien hänen kaikkein voimakkainta liittolaistaan pimeyttä  vastaan – valoa itseään. 

Intensiivinen psykologinen trilleri. Alan Wake tarjoaa syvällisen  psykologisen ja hienosti rakennetun juonen, joka nostaa rimaa  videopelien tarinankerronnalle. Alan Waken vangitseva juoni etenee  elokuvamaisen ilmapiirin, mukaansatempaavien tilanteiden, ikimuistoisten  hahmojen ja reaaliaikaisen rytmityksen tukemana. Espoolainen Remedy tunnetaan uniikin elokuvamaisesti toteutetuista peleistä, jotka on kehitetty  poikkeuksellisen korkeilla tuotantoarvoilla.

Valo taisteluelementtinä. Waken matkustaessa syvemmälle Bright  Fallsin salaisuuksiin lähestyvät varjot hänen ympärillään. Kun pimeys  laskeutuu, valosta tulee hänen ainoa liittolaisensa taistelussa kohti  aamunkoittoa. Tästä muodostuu vakava ongelma Alan Wakelle, sillä  hänen vihollisensa näyttävät saavan lisää voimaa varjoista, ja ennen  pitkää valosta tuleekin hänen suurin liittolaisensa. Pelaajien on  selviytyäkseen yhdistettävä valon käyttö perinteisempiin aseisiin.

Realistinen ja interaktiivinen ympäristö. Yhdysvaltojen koillisrannikolle  sijoittuvan Bright Fallsin erittäin yksityiskohtaiset ympäristöt ovat  tärkeässä roolissa Alan Wakessa; jopa päivänvalon ja sään muutokset  vaikuttavat merkittävästi hahmoihin ja vihollisiin. Pelin kehittynyt  renderointimoottori mahdollistaa hämmästyttävän realistiset ympäristöt,  jotka herättävät tämän yksityiskohtaisen maailman henkiin – ikivihreiden  puiden kukoistuksesta aina pikkukaupungin ihastuttavan vanhanaikaisiin  rakennuksiin ja katuihin asti. Alan Waken maailma on elävä ja todellinen.

Episodinen kerronta. Alan Waken tehtäväpohjainen rakenne luo  episodisen tarinan, joka muistuttaa syvällisesti jäsenneltyjä dramaattisia  televisiosarjoja, kuten esimerkiksi Twin Peaksia ja X-Filesia. Kun jaksot  etenevät, pelattavuus kehittyy tuoden mukanaan uudenlaisia elementtejä  ja hahmoja, kiihdyttäen uhkatekijöitä ja toimintaa pelissä.

Lisää E3 2009 -messujen tarinoita: E3dome-uutiset

Lisää aiheesta

E3dome: Microsoft biletti Beatlesien, Spielbergin, Alan Waken ja yksinoikeuspelien tahtiin (päivitetty)

E3dome: Monkey Island kutsuu taas!

Lue myös

eDomen arvosteluviikko: Battleforge, Overlord II, Rock Revolution, X-Men Origins Wolverine

Arvostelu: Guitar Hero: Metallica (PS2, PS3, 360, Wii)

Uusin Larry on jäätävää paskaa