Uusimmat

Saapuuko Duke Nukem vihdoin?

12.06.2006 15:49 Jukka O. Kauppinen

Vaporwarekuningas Duke Nukem Forever saattaa muuttua lopultakin todeksi. Take-Two-pelitalon talouskatsastuksesta paljastui, että pelin toivotaan valmistuvan ja tulevan kauppoihin jo tämän vuoden aikana.

Edellinen vuosineljännes oli Take-Twolle kovin tappiollinen ja osakekurssikin kärsi pahasti, mutta monen muun yhtiön tapaan firma asettaa toiveensa joulumyyntiin. Duke Nukem Forever –pelin julkaisusopimus kirjoitettiin jo vuonna 1997, ja siitä lähtien peliä onkin sitten odotettu hartaasti ja yhä sarkastisemmin kommentein. Mutta jos peliä kehittävä 3D Realms saa pelin joskus oikeasti valmiiksi siirtyy 4,25 miljoonaa taalaa välittömästi 3D Realmsin pussiin. Mikä jännintä, 3D Realmsilla on puolen miljoonan taalan houkutin – tämä summa näet maksetaan jos peli ehtii kauppoihin vielä tämän vuoden kuluessa.

Duke, miehistä uljain

Duke Nukem Forever-peli julkistettiin jo vuonna 1997, ja sen julkaisu on lykkäytynyt vuosi vuodelta. Siis miettikää, yhtä peliä on väsätty pidempään kuin kaikkia kolmea Taru sormusten herrasta –elokuvaa tai seitsemää Final Fantasy –seikkailua. Foreverille on jopa myönnetty yhdysvaltalaisen Wired-teknologialehden Lifetime Achievement Award osoituksena siitä, että Forever tunnetaan tänään termin vaporware synonyymina. Vaporwarehan on englanninkielinen termi tuotteelle, josta puhutaan ja puhutaan, mutta jonka julkaisu siirtyy aina  vain. Wiredin vuotuisissa vuoden vaporware –äänestyksissä Forever kerää säännöllisesti yhtä paljon ääniä kuin top 10 –listan muut vaporwaret yhteensä.

Toinen 3D Realmsin tuote, Prey, on notkunut vaporware-putkessa lähes Duke Nuken Foreverin verran, mutta sillekin on jo suunniteltu jatko-osa.

Lainauksia Duke Nukem Foreverin englanninkielisistä tiedotteista vuodelta 1997:

Kysymys: Why will you use the Quake 2 engine, not the Prey or Build engine?

Vastaus: Prey is slated for late 1998 at the earliest and will also be a hardware accelerator (3Dfx for example) game only. We wanted a new Duke Nukem game out before that, and the Quake engine fit all the criteria. It was a production engine, out and tested, and id was only 5 minutes from our offices.

Kysymys: Is it true that you thought about using the Unreal engine (if yes, why haven’t you done so)?

Vastaus: Timing issues as stated above. Unreal looks cool, but 1) it’s not out yet and 2) I didn’t think we could have a game ready fast enough with it.

Kysymys: Will DNF run under DOS or Win95?

Vastaus: Undetermined at this time, but we are working in Win-Duke now. I’d imagine we’ll try to go Win95 if possible.

 

Ensimmäinen Duke Nukem julkaistiin sharewarena vuonna 1991. Sivusta kuvatut tasohyppelyt menestyivät hyvin kunnes 1996 julkaistu Duke Nukem 3D räjäytti pankin myymällä puolitoista miljoonaa kappaletta PC:llä, sekä kaikkiaan parisen miljoonaa laajennus- ja jatko-osaa muun muassa PlayStationilla ja Nintendo 64:llä.

 

(Päivitys 13.6.)

Ja 3DRealms vastaa

3D Realmsin George Broussard vastasi tähän uusimpaan kohuun.

”Sopparimme on yksinkertainen. Teemme peliä. Se on valmis, kun se on valmis. Olemme rahoittaneet 99,999% pelistä itse, poislukien pienen etukäteismaksun GT Interactivelta monta vuotta sitten. Tässä on pelissä meidän oma nahkamme, omalla riskillämme.”

”En tiedä mistä tuo 500 000 taalan bonus oikein ilmestyi. Me emme ole koskaan pyytäneet sitä, luulen että se on tupsahtanut jonkin muun sopimuksen kylkiäisenä. Raha ei motivoi meitä, vaan pelin tekeminen kunnolla. Emme kuuna päivänä julkaisisi peliä liian aikaisin puolesta miljoonasta.”

Siinä se, hevosen suusta. Ei taida Dukea kuulua vielä vähään aikaan…