Uusimmat

Sopimus- ja rahariidat jumittivat neuvostoliittolaiset metsäkoneet

26.02.2016 15:00 Jukka O. Kauppinen

Parin vuoden takainen Spintires on edelleen yksi lysteimmistä ja ehdottomasti omituisimmista peleistä miesmuistiin. Peli näet simuloi neuvostoliittolaisia metsätyökoneita ja puuhommia kunnon metsä- ja mutamaastossa. Sitä pelatessaan tuntee todellakin olevansa Äijä, oli päässä sitten mikä lippis tahansa.

Spintires on kuitenkin samalla todella sotkuisassa tilassa. Pelin julkaisija Oovee ja sen kehittäjä Pavel Zagrebelnyy ovat näet ilmiriidoissa. Pavelin mukaan Oovee on hänelle velkaa kasapäin rahaa, Ooveen mukaan kaikki on maksettu mitä pitääkin. Pelin kehitys jumahti syvään mutakuoppaan jo puolitoista vuotta sitten, kun riitely alkoi. Vuosi sitten tilanne näytti jo korjaantuneen mutta ehei, tahot ovat edelleen täydessä liekissä.

Tilanne on ongelmallinen siksikin, että tekijä ja julkaisija ovat kuitenkin yhä vähän pakkonaimisissa keskenään. Pavel ei pysty aloittamaan uutta projektia ihan tuosta vain, mutta miksi kehittää ja ylläpitää peliä, jos siitä ei hänelle makseta? Julkaisijalla taas ei ole ohjelmoijia, jotka pystyisivät ottamaan Spintiresin haltuunsa ja jatkamaan sen kehitystyötä.

Pirun harmillista, etenkin koska Spintires on kaikessa omituisuudessaan nerokas peli. Ja hauskakin, sillä tavalla kuin vain pohjattomaan mutakuoppaan jumiutuminen nelivetorekalla vain voi olla.

Lisää aiheesta Eurogamerin oivallisesta artikkelista.

Lue juttu: The bumpy road of Spintires development

Lisää aiheesta

Samalla peli lumoaa, viihdyttää ja saa huulille kieroutunen hymyn. Neuvostoliitossa tehtiin ah niin upeita kulkuneuvoja, ja niillä päristely mutaisilla, upottavilla metsäteillä on yhtä riemuntäyteistä hurvittelua. Tosin yleensä hyvin hitaasti etenevää hurvittelua, mutta silti. Neliveto päälle ja läpi hurjasta mutalammikosta roiskis! Vedetään tukkikuormaa pehmeän upottavaa polkua pitkin ja katsellaan pelosta jäykkänä, kun kuoma keinuu ja keikkuu takana. Kiroillaan rytmikkäästi, kun auto kaivaa itselleen niin syvän kuopan, ettei auta kuin vaihtaa toiseen kulkuneuvoon ja tulla vinssaamaan jumiutunut auto takaisin liikkeelle. Tai sitten lameroidaan ja palautetaan auto casual-pelitilassa takaisin varikolle.

Spintires (PC)