Uusimmat

Syksy on valmistautumista jouluun

05.10.2010 11:55 Jukka O. Kauppinen

Syksy on pelialalla kiireistä aikaa. Kyllähän tekemistä riittää  ympäri vuoden, mutta tämän vuodenajan hässäkät ovat aivan omanlaisiaan. Kaikki näet valmistautuvat joulukauteen.

Valmistautuminen alkaa jo kesällä, mutta syys-lokakuun aikana taotaan rautaa ja ankarasti. Sekä kauppojen edustajille että medialle pusketaan propag…. tiedotteita ja kaikenlaisia tapahtumia järjestetään jatkuvalla syötöllä. Lehdistölle suunnatuissa esittelyissä on usein oikein mukavaa käydä, etenkin jos esillä on kiinnostavia tulevia tuotteita, joihin pääsee tutustumaan kunnolla. Onnistuneiden ja informatiivisten keikkojen vastapainona on tosin myös niitä kamalia kalvosulkeisretkiä, joiden annista ei saa irti edes post it -muistilapun vertaa. Onneksi näitä täysin epäonnistuneita presentaatioita on nykyään aiempaa paljon harvemmin.

Tämän viikon loppupuoli on taas reissailua täynnä. Allekirjoittanut siirtyy Finnairin siivin kahdeksi päivää etelään, Simon Elo puolestaan kiitää länteen. Samalla veljet Lehtonen ja Lehtiniemi pistävät PC:t pussiin ja suuntaavat lanittamaan, jonne meikäläinenkin siirtyy pressikeikalta palattuaan. Ja tässä piileekin eräs ongelma… Kun toimitustiimi on sattuman kaupalla kokonaisuudessaan reissussa, ei jäljelle jää ketään hoitamaan esimerkiksi sellaista pikkujuttua kuin uutisointia. Pienen ja osa-aikaisen friikkutiimon ongelmia. Loppuviikko taitaakin mennä ajastettujen uutisten ja gprs/mokkulanetin varassa, kun uutisointia yritetään pitää pystyssä lanituksen, saunonnan ja lautapelien lomassa maaseudulta käsin.

Millaisia nämä pressikeikat muuten ovat? Yleensä kovin kiireisiä. Esimerkiksi äskeisen Tanskan visiitin aikataulu oli jotakuinkin tällainen:

Keskiviikko-iltana Helsinkiin yöpymään kollegan sohvalle. Aamuneljältä ylös, lento lähtee seitsemän maita. Lentokentältä bussilla hotelliin pudottamaan matkatavarat, paitsi että huoneet eivät tietenkään olleet vielä valmiit. Aamiaiseen varattu ruhtinaalliset 20 minuuttia. Esittelyt alkavat 1030, paitsi aikataulu on tietysti myöhässä. Suomalaisdelegaatio on edelleen täysin zombimoodissa ja osa nuokkuu, kun pelitalot ja laitevalmistajat esittelevät syksyn, joulukauden ja ensi vuoden tuotteitaan lavalla noin kello 18 saakka. Ainoa syy miksei porukka nukkunut täyttä häkää oli pelitrailerien valtaisa volyymi ja tietysti runsas kofeiinin nauttiminen.

Kuuden jälkeen ovat avautuvat toisen salin puolelle, jossa tulevia pelejä pääsee testaamaan omin käsin tai pelitalon esittelijän avustuksella. Testisali sulkeutuu noin kello 22 pintaan, minkä jälkeen vierailijat pakotetaan takaisin toiseen saliin ”nauttimaan” iltaohjelmasta. Pitkin hampain, sillä pelien testaus, muistiinpanojen tekeminen ja pelitalojen edustajien kanssa jutustelu oli huomattavasti kiintoisampaa.

Virallinen iltaohjelma vaihtuikin öiseen kävelyretkeen hotellille ja iltaoluelle kanaalin rannassa. Kas kummaa, paikalle saapui muitakin suomalaisia median ja kauppapuolen edustajia, joten tanskalaisessa yössä viihdyttiinkin vähän pidempään. Aamulla edessä oli tietysti paluumatka ja toinen zombiefiiliksinen päivä, jonka mittaan piti ensin selviytyä Helsinkiin, sieltä edelleen Tampereelle. Alkujaan harkittu perjantai-illan viihde peruuntui suosiolla, kun kotona alkupalaksi nautitun kolmen tunnin päikkärin jälkeen olo oli enää vain nääntynyt ja rättiväsynyt.

Ei siis ihan sellainen keikka, joita huvikseen tekisi. Yhden 22-tuntisen työpäivän takia matkustamista kahtena päivänä. Mutta vaikka aikataulut olivatkin kireydessään suorastaan epäinhimillisiä, reissu oli sisällölliseltä anniltaan oivallinen ja siksi onnistunut.

Kuvia matkalta:

Capcomilla oli oma baari.

Toimittajaleegio iltanaukulla ennen aikaista aamua…

Jukka O. Kauppinen

Muropaketin uusimmat