Uusimmat

Talven lisenssipelit: enimmäkseen mitäänsanomattomia pökäleitä

05.02.2009 13:45 Jukka O. Kauppinen

Lisenssipeli. Mikä ihana sana. Vaikka suurella rahalla tehdyt elokuvat eivät aina olekaan ihan parhaimmasta päästä, niin yleensä niistä pystyy sentään nauttimaan edes jollain tasolla. Mutta mitä suositumpi – tai kalliimpi – elokuva, sitä surkeampi peli siitä yleensä tehdään. Kuluva talvi ei ole ollut poikkeus säännöstä, vaikka jokunen tuoreempi lisenssipeli on jotenkin ihmeellisesti jopa edes onnistunut.

Teemme lyhyen kertauksen eDomen talvisista elokuvamaailmaan painottuvista lisenssiarvioista. Yllätys on kuitenkin suuri, kun parhaiksi lisenssipeleiksi osoittautuivat Kung Fu Panda ja tuoreimpaan James Bond -leffaan perustuva Quantum of Solace.

Hellboy: The Science of Evil (PS3, 360)

Tunnustan täysin avoimesti, että olen suuri Hellboy-fani. Mike Mignolan sarkastinen supersankari on onnistunut yhdistelemään okkultismia, historiaa ja huumoria pakettiin, jolla meikäläisen sydän myytiin alta aikayksikön.

Tätä taustaa vastaan onkin ikävä todeta jälleen kerran, että tuore Hellboy: The Science of Evil ei todellakaan ole legendaarisen supersankarin ja maailmanlopun lähettilään arvoinen peli, vaan täysin mitäänsanomaton lisenssipökäle.

Kung Fu Panda (PS2, PS3, Wii, 360)

Jack Black ja ylipainoinen panda on voittava yhdistelmä. Dreamworks tiesi sen, kun tuotti Kung Fu Pandan, yhden vuoden parhaista piirroselokuvista ja nyt myös lisenssipeleistä. Pakko se vain on uskoa, että pandalta todella luonnistuu kung fu kuin Jackie Chanilta konsanaan.

Tuotantoarvot on korkealla, ulkoasu nätti ja toiminta on messevää, mutta yhden asian tekijät unohtivat – elokuvat ja pelit kestävät eri ajan. Kung Fu Pandasta saa hupia vain kahden elokuvan verran, mikä ei ole pelille kesto eikä mikään.

Mortal Kombat vs. DC Universe (PS3, 360)

Monet väittävät tappelupelien olevan kuollut genre. Syynä käytetään yleensä sitä, että mätkintäpelejä tuntuu nykyään ilmestyvän vuodessa vähemmän kuin ennen hyvänä kuukautena. Itse näkisin pikemminkin, että mätkintäpelit – ja niiden harrastajat – ovat painuneet undergroundiin, tavallisen peliväen tietoisuuden alapuolelle.

Mitä siis tapahtuukaan, kun casual-mätkinnän ykkösnimi yrittää kiillottaa omaa kilpeään? Mortal Kombat alkaa olla kuollut juttu, mutta piristyisikö peli siitä, jos mukaan heitettäisiin Teräsmies ja pino muita DC-sarjakuvalehtien sankareita? Vastaus voi yllättää.

Mummy: Tomb of the Dragon Emperor (PS2, Wii)

Lisenssipelit ovat monille pelaajille todellinen kirosana. Halvat tuotantoarvot, vähäiset ideat ja surkea elokuvan nimellä ratsastaminen tekevät niistä pelejä, joita harva jaksaa pelata. Miettikää asiaa peliarvostelijan kannalta: meidän on pakko!

Tällä teemalla pureudumme todellisen herkkupalaan. The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor ei varsinaisesti ollut mikään syksyn elokuvatapaus, mutta todellisena markkinoinnin kuningasideana joku on keksinyt tavan saada leffa näyttämään loistavalta: verrataan sitä peliin!

Quantum of Solace: The Game (PS2, PS3, 360)

Pakko se on taas mainita – Raren Nintendo 64:lle tekemä GoldenEye on edelleen kaikkien aikojen paras James Bond –peli. Uusimpaan elokuvaan pohjautuvalla Quantum of Solacella on myös mahdollisuudet yltää maineeseen ja menestykseen, sillä alla on Call of Duty 4:n loistava pelimoottori ja Treyarchin osaavat tekijät.

Quantum of Solace on lisenssipelinä kohtuullisen nautinnollinen, mutta räiskintäpeliksi se on liian helppo ja suoraviivainen.

Spider-Man: Web of Shadows (PC, PS2, PS3, Wii, 360)

Hämähäkkimies, tuo lukemattomien lasten ja joidenkin vähän varttuneempienkin sarjakuvafanien sankari. On kumma, että niinkin hyvin peliin sopivasta hahmosta kuin Hämähäkkimies ei ole saatu aikaiseksi kovinkaan montaa hyvää peliä.

Uusin Web of Shadows lupaa muuttaa kaiken. Vaikka sekään ei aivan onnistu tavoitteessaan, on se selkeä parannus edellisistä peleistä.

WALL-E (PS2, PS3, Wii, 360)

Pixarin menestyselokuvasta tuttu yksinäinen robotti valtaa myös pelikonsolit. Pelimuotona toimii ajettava tasohyppely, joka tarjoaa pyörien ansiosta erilaisen näkökulman toimintaan. Taustalta paljastuu kuitenkin tutun kaavan mukainen lisenssirahastus, jonka parhaasta tarjonnasta vastaavat viihdyttävät välivideot.

Loppukesän yllätykset

Loppukesästä julkaistiin myös kaksi hieman tavallisesta lisenssihutusta hieman yllättävää teosta. Lastensarjaan pohjautuva Ben 10 osoittautui kaikkien yllätykseksi hauskaksi tasoloikaksi. Tuorein Narnian tarinat puolestaan ei yllättänyt, mutta ei myöskään varsinaisesti epäonnistunutkaan. Lisenssipelien mitassa tulosta voi pitää jopa hyvänä.

Ben 10 – Protector of Earth (PS2, Wii)

Jenkkiläisistä ja Suomessa täysin tuntemattomista piirrossarjoista tehdyt lisenssipelit ovat se pelityyppi, joka koettelee pahimmin ammattiylpeyttä. Sellaisen työntäminen pelikoneeseen ja avomielinen suhtautuminen peliin on yleensä vaikeaa.

Ben10-piirrossarjaan perustuva Ben 10: Protector of Earth on kova muistutus siitä, että näin ei missään tapauksessa saisi tehdä. Ahdistavan lisenssikuoren alle on piilotettu peli, joka tarjoaa perinteistä, sivuttain vierivää arcademätkintää suoraan Final Fightien ja Double Dragonien kulta-ajoilta.

Narnian tarinat: Prinssi Kaspian (PC, PS2, PS3, Wii, 360)

Maapallolla on kulunut vuosi ensimmäisen Narnia-tarinan lopusta, mutta Narniassa aikaa on kulunut lähes 1300 vuotta. Tänä aikana on tapahtunut paljon. Narniaa hallitsevat telmariineiksi kutsuttu kansa, jonka tekemien kovien vainojen jälkeen Narnian alkuperäisiä asukkaita on niin vähän, että heitä pidetään taruolentoina.

Viimeisenä niittinä ilkeä kuningas Miraz kaappaa valtaistuimen sen lailliselta perijältä, prinssi Kaspianilta. Prinssin opettaja muistaa muinaiset sankarit edelleen ja on löytänyt Susanin jättämän maagisen torven. Kaspian käyttää torvea kutsuakseen entisaikojen kuninkaat Pevensiet takaisin Narniaan, joka kaipaa jälleen heidän apuaan.

Lisenssimeininkiä elokuvamaailman ulkopuolelta

Peli-ideoita voi lisensoioda muualtakin kuin elokuvista. Kuten vaikkapa sarjakuvista ja urheilumaailmasta. Ohessa muutama poiminto hieman laajemmalta lisenssipelirintamalta.

Muistelkaamme näin lopuksi myös sitä suurinta lisenssijöötiä, jonka jatko-osan pelko saa paatuneemmankin pelikriitikon vapisemaan. Olkaa hyvä: Iron Man!

Tuottiko jokin mainituista sinulle erityisen pettymyksen? Mikä?

Katso tilanne vastaamatta

Muropaketin uusimmat