Uusimmat

Timbaland oikeuteen biisivarkaudesta

16.06.2009 09:40 Jukka O. Kauppinen

Amerikkalaistuottaja ja -muusikko Timbaland on harrastanut useita kertoja musiikillisia varkauksia, mutta harvemmin yhtä törkeästi kuin suomalaisen Janne ”Tempest” Sunin tapauksessa. Parin vuoden takainen Nelly Furtadon esittämä Do it –kappale todistettiin plagiaatiksi jo kaksi vuotta sitten, mutta Daavid vs. Goljat –henkisessä skenaariossa Timbaland ei viitsinyt edes reagoida alkuperäisteoksen säveltäjien yhteydenottoihin. Nyt tapaus on menossa oikeuteen Yhdysvalloissa.

Janne Sunin Acid Jazzed Evening –kappale julkaistiin Helsingissä Assembly-tapahtumassa. Norjalainen Glenn Rune Gallefoss teki siitä myöhemmin luvan kera oman versionsa.

Seuraavaksi Sunin/Gallefossin kappaleen melodia soikin Timbalandin sävellyksenä Nelly Furtadon Do it -hittisinkkuna. Lisäksi Timbaland julkaisi C-64-sävellyksen sellaisenaan Block Party –nimisenä soittoäänenä, joka on edelleen myynnissä eri verkkopalveluissa.

Amerikkalaistuottaja ei kuitenkaan perustanut harrastelijamuusikoiden vaatimuksista tekijäoikeuksien kunnioittamisesta ja alkuperäissäveltäjien nimeämisestä. Gallefoss on kuitenkin jatkanut prosessia kulissien takana. Hänen oikeuksiaan edustava Kernel Records –yhtiö onkin nyt haastanut Yhdysvalloissa oikeuteen niin Nelly Furtadon, Timbalandin, Universal Music –levy-yhtiön ja muita prosessissa olleita yhtiöitä.

Turre Legalin lakimies Mikko Välimäki kertoo Digitodaylle, että kiista mennään nyt katkeraan loppuun saakka.

– Jos tämä oltaisiin sovittu heti, siitä oltaisiin selvitty pikkurahalla. Nyt homma on eskaloitunut, eikä tätä enää pysty sopimaan pikkurahalla, Digitoday kertoo Välimäen terveisiä.

Timbaland-sotku on kerännyt huomiota maailmalla. Suni/Gallefoss ovat saaneet runsaasti sympatiaa suomalaisissa muusikko- ja tietokoneharrastajapiireissä, sillä kaksikko edustaa aktiivista tietokonemediataidehaaraa, niin sanottua demosceneä. Demoscene-harrastajat luovat aktiivisesti esimerkiksi uusia musiikillisia taideteoksia omaksi ja muiden iloksi, ilman kaupallisia päämääriä. Tämä ei kuitenkaan merkitse sitä, että teokset olisivat vapaita tekijäoikeuksista ja kenen tahansa ammattimaisen muusikon varastettavissa.

Lähde: Timbaland oikeuteen C64-biisivarkaudesta USA:ssa

Lisää aiheesta

Yhdysvaltalaistuottaja Timothy ”Timbaland” Mosley pölli suomalaismuusikolta

Verkkoyhteisöt ovat viimeisen viikon ajan ihmetelleen yhdysvaltalaisen hip hop –tuottaja Timothy ”Timbaland” Mosleyn röyhkeyttä. Timbaland julkaisi omana kappaleenaan suomalaisen demoskene-muusikko Tempest/Damagen, Janne Sunin, vuonna 2000 julkaiseman kappaleen Acidjazzed Evening.

Alkuperäinen Acidjazzed Evening sävellettiin Amiga-tietokoneella ja julkaistiin harrastajien käyttämässä MOD-muodossa. Vuonna 2002 Glenn Ruse Gallefoss teki Janne Sunin luvalla kappaleesta sovituksen Commodore 64 -kotimikrolle, niin sanotuksi SID-kappaleeksi.

Hiphop-tuottajamme on osaltaan selvästi arvostanut Sunin kappaletta, sillä hän on muokannut siitä sekä soittoäänen Block Party (2005) että vuonna 2006 julkaistun kappaleen Do It. Jälkimmäisen esitti kanadalainen artisti Nelly Furtado 2006 julkaistulla levyllään Loose.

Block Party -soittoääni on Acidjazz Eveningin alkuperäinen Commodore 64:llä sävelletty SID-kappale, johon on vain lisätty raskaampi biitti.

Do It –kappale on vielä räikeämpi. Siinä missä Block Party oli vielä varsin lyhyt lainaus, niin Do Itissä on kaksi huomattavan pitkää pätkää Acidjazz Eveningistä. Muusikkopiirien arvioiden mukaan huomattavia osia alkuperäiskappaleesta on siirretty joko sellaisenaan WAV-tiedostoksi, tai sitten SID-kappale on soitettu suoraan SidStation-laitteen kautta studiojärjestelmään. Sen jälkeen siihen on vain tuupattu päälle efektit ja laulu. Alkuperäiskappaletta ja Timbalandin ’säveltämää’ Do It –kappaletta voi soittaa päällekkäin ja molemmat sointuvat yhteen täydellisesti. Sama kappale.

Lue myös

Arvostelu: New Star Grand Prix (PC)

Assassin’s Creediä myyty jo 8 miljoonaa

Korealaiset WoW-typyt saavat WoWinkin näyttämään hyvältä – katso kuvat!

Microsoft aikoo räjäyttää Natalin kaiken kansan tietoisuuteen

Wii pelaa kohta pelit läpi puolestasi