Uusimmat

Toimituksen suosikkipelit vuonna 2015

21.01.2016 10:00 Jukka O. Kauppinen

Lähestyessämme lopulta hiljalleen Domen vuoden peli 2015 -äänestyksen tuloksia, kerrataan vielä muun muassa toimituksen ja avustajien mielipelejä. Mistä poppoo tykkäsi?

Jokaisen jutun otsikkolinkin perässä lainaus jostain mainitusta pelistä. Mutta mistä? Aina sitä ei tekstilainassa mainita, joten arvatkaa, päätelkää tai lukekaa juttu:

 

Toimituksen suosikkipelit 2015: Kalle Laakso

Loistava peli, mahtavat puitteet. Rocksteady teki sen, mitä moni epäili mahdottomaksi: oikeasti hyvän lisenssipelin. Arkham-sarja on huikea kokemus maailman parhaimman etsivän trikoissa. Sarja ei näyttänyt varsinaista väsymistä missään kohtaa. Pientä notkahtamista tapahtui lisäpeli Arkham Originsin kohdalla, mutta sitähän ei lasketa mukaan!

 

Toimituksen suosikkipelit 2015: Juho Anttila

On aika taas jokavuotisen harmittelun siitä, kuinka hyviä pelejä ilmestyi moninkertaisesti enemmän kuin mihin töitä tekevän, opiskelevan ja perhettäkin pyörittävän aika riitti kokeilemaan. Se vähäinenkin aika tuli suunnattua erikoisesti, sillä vuoden alussa viime vuoden puolella julkaistu Dragon Age: Inquisition nielaisi peliaikaa toista sataa tuntia. Tämän vuoden aikana toinenkin peli aiheutti saman ilmiön, mutta mikä, se selviää eteenpäin lukemalla.

 

Toimituksen suosikkipelit 2015: Matti Leinonen

Hypetin itseni iltaisin uneen odotellessani Käärmeen luikertelevan luokseni. Pian olisimme taas yhdessä, kaikkien näiden vuosien jälkeen. Ensin hämmästelin, sitten oudoksuin ja ehkä hieman itkin avointa pelimaailmaa. Miten minä pärjään kun ei olla kädestä pitäen taluttamassa seuraavaan paikkaan? Mutta selvisin. Kiitos Käärmeen ja Jack Bauerin äänen. Ja Quiet on melko hurmaava neitokainen

 

Toimituksen suosikkipelit 2015: Kalle Lounela

Usean tavutustuokion arvoinen tieteisseikkailu alkaa leppoisasti, mutta sitten alkaa tapahtumaan ja kakkaa on kaikkialla. Genrelleen uskollisena tässäkin visuaalisessa kirjassa on useita loppuja, joista kaikki ovat enemmän tai vähemmän romanttisia. Tummaa tieteisseikkailua kaipaavalle varma valinta. Jos lukeminen ei nappaa, voi kääntyä animeadaptaation puoleen. Se on todistettu alkuperäisteoksensa arvoiseksi, vaikkakin sarjassa käydään vain yksi pelin tarinapoluista läpi.

 

Toimituksen suosikkipelit 2015: Julius Jämsen

Vuonna 2015 Blizzard iski apajille, jossa on kaksi, tai näkökannasta riippuen kolme, teollista kalastusalusta. Näiden jättien vanavedessä huopaa pienempiä paatteja soutuveneistä kanootteihin. Lammesta, jossa on enemmän venettä kuin vettä, Blizzard löysi kuitenkin oman poukamansa. Viisaan kalastajan tavoin he kuuntelivat lähikapakassa parhaat kalapaikat ja karit, joihin muut olivat kumilauttansa puhkoneet.

 

Toimituksen suosikkipelit 2015: Miika Halmela

Jos Fallout 4 on moderni näkymys postapokalyptisesta roolipelaamisesta, Wasteland 2 edustaa perinteisempää muottia. Se on tuulahdus menneisyydestä ja iskee suoraan makuhermoon meille, jotka aikoinaan tuhlasimme satoja tunteja isometrisiin vuoropohjaisiin seikkailuihin. On mahtavaa, että tällaisia pelejä tehdään edelleen.

 

Toimituksen suosikkipelit 2015: Eric Hartin

Super Mario Maker vastaa kysymykseen ”mitä käy, kun pelaajille annetaan mahdollisuus tehdä kenttiä?” Sitä olettaisi, että lopputuloksena olisi luvassa iso kasa pippeleitä, mutta vastaus ja Super Mario Makerin yhteisö yllättävät, sillä luvassa on paljon hyvää ja haastavaa pelattavaa.

 

Toimituksen suosikkipelit 2015: Mikael Miilumäki

Jos vuoden parhaat pelit listattaisiin pelkästään audiovisuaalisten ansioiden mukaan, niin Battlefront loikkaisi kärkeen ja muut nielisivät tomua. Visuaalinen tykitys on sillä tasolla, että pelaaja putoaa syvälle Hothin lumisiin juoksuhautoihin ja leuka kohtaa lattiaan tasaiseen tahtiin. DICE on vanginnut Tähtien sodan hengen uskomattomalla tavalla! Vaikka Battlefront ei ole sisältönsä puolesta vuoden kookkain räiskintäpaketti, niin helvetin hauskaa sen parissa on. Pitkän työpäivän jälkeen ei muuta oikein osaa kaivata.

 

Toimituksen suosikkipelit 2015: Niklas Isberg

Teinit lähtevät viettämään viikonloppua mökille kunnioittaakseen kuolleita ystäviään. Mutta kas, he eivät olekaan yksin. Kliseinen asetelma ja hieman ärsyttävät päähahmot ottavat genrestä kaiken irti. Until Dawn tekee kaiken kuitenkin tyylikkäästi. Pelaaja saa päättää itse kohtalostaan, sillä jokaisella valinnalla on merkitys tarinan kannalta. Until Dawn on lähes interaktiivinen elokuva, paitsi nyt ei tarvitse tyytyä vain huokailemaan hahmojen typerille valinnoille. Sain pelistä jonkinlaisia Fahrenheit-viboja, vaikka genret eivät oikeastaan kohtaakaan.

 

Toimituksen suosikkipelit 2015: Heikki Mustonen

Puzzle, joka vetoaa myös wannabe-old-skool-koodariin. Hauska tarina ja retroa tirskahteleva käyttöliittymä tarjoavat suppealle kohderyhmälle jotain uutta. Oikeita ohjelmoinnin haasteita päästään ratkomaan tavalla, joka pitää otteessaan. Vaatii aikaa, mutta antaa paljon.

 

Toimituksen suosikkipelit 2015: Jukka O. Kauppinen

Mikä Elitessä sitten viehätti? No hitsit, ihan kaikki. Mielettömän upea äänimaailma,  avaruusalukset, huikea galaksi, hiljalleen taustalla pyörivä tarina metapeleineen, kaikki. Onhan se myös vaikea peli siinä mielessä, ettei se opasta eikä väännä rautalankaa. Mutta sehän siinä viehättääkin eniten. Puhdasta parhautta.

 

Toimituksen suosikkipelit 2015: Miikka Lehtonen

Pelivuosi 2015 oli kokonaisuutena erinomainen. Vuonna 2014 nähtiin kyllä jonkin verran hyviä pelejä, mutta myös paljon suuren profiilin lykkäyksiä. Moni viime vuodelle kaavailtu huippupeli nähtiin vasta tänä vuonna, mikä teki vuodesta melkoista tähtitykitystä. Kun mukaan ynnätään vielä monia puskista yllättäneitä huippupelejä, oli listan tekeminen todella vaikeaa. Niin vaikeaa, että lopulta päätin tehdä Dougals Adamsit: jos hänen trilogiassaan voi olla viisi osaa, minun vuoden viiden parhaan pelin listallani voi olla kahdeksan peliä.