Uusimmat

Vanhemmat huolissaan videopelien sisällöstä

02.03.2009 11:00 Miikka Lehtonen

Vanha sanonta tuntuu edelleen pitävän paikkansa: kun jotain hoetaan tarpeeksi kauan, siitä tulee totuus. Tällä kertaa ilmiö on huomattu Englannissa, jossa valtaosa brittivanhemmista ilmoittaa olevansa huolissaan pelien väkivaltaisuudesta ja niiden vaikutuksista heidän lapsukaisiinsa.

Brittien ikärajalautakunta teetti kattavan tutkimuksen, jossa tutkittiin muun muassa vanhempien suhtautumista pelien ikärajoihin ja niiden sisältöön. Tulokset olivat dramaattisia, mutta tuskin yllättäviä kenellekään peliuutisointia seuranneelle tai brittiläiseen ”taivaalta tulee lunta, taivas putoaa!” -mentaliteettiin tutustuneille.

Englannissa käytetään Suomen ja muun Euroopan tavoin PEGI-ikärajoja, kun taas elokuvissa käytetään brittiviranomaisten omia lätkiä. Tämä voi osittain selittää sitä, miksi 82% vastanneista piti pelien ikärajoja sekavina ja toivoi, että pelit käyttäisivät samoja ikärajamerkintöjä kuin kuin elokuvat. Muut tilastot eivät ole paljon ruusuisempaa luettavaa.

74% vastanneista ilmoitti olevansa huolissaan pelien sisällöstä, kun taas vain 7% ilmoitti, ettei moinen huolestuta heitä. Luvuin 79% – 6% brittivanhemmat uskovat niinikään, että pelit voivat vaikuttaa lasten käytökseen. 77% vastanneista taas uskoo, että pelien ikärajat pitäisi antaa tavalla, joka kuvastaa näitä vanhempien huolia.

Itse palaisin jälleen ajatukseen, jonka olen esittänyt jo useita kertoja: ikärajat ovat jo nyt aivan kunnossa. Ongelma on siinä, että niitä ei valvota, pääosin juuri näiden taivaan putoamista odottelevien vanhempien taholta. Sen sijaan että muorit pyörittelevät käsiään ja toivovat että joku muu ratkaisisi ongelman, heidän kannattaisi vilkaista lastensa pelihyllyä. Jos piltit pelaavat 18+-ikärajalla varustettua peliä, syy ei ole ikärajoissa vaan peilissä.

Lisää aiheesta

Briteissä tutkitaan ja hutkitaan – peliala taas hallituksen hampaissa

Osataan sitä Suomessakin – pelit huolestuttavat kristillisdemokraatteja

Puukot pois peleistä, pääministeri pyysi

Brittilehti: ”syyttäkää videopelejä väkivallasta, maksamme satoja puntia”

FIGMA tarjoaa sanallista piiskaa sensuurihimoisille kristillisdemokraateille

Pelidebaatti Britannian parlamentissa: raiskauspelit pannaan

Lue myös

Arvostelu: Sam & Max Season 1 (Wii)

Pelialan etujärjestö ESA:n jäsenkato selvisi: maksut kohonneet 1700 prosenttia

Muropaketin uusimmat