Uusimmat

Xbox tuo videokaupan Suomeenkin – Facebook, Twitter, LastFM Liveen

01.06.2009 23:31 Jukka O. Kauppinen

No lopultakin. Kyllä sitä jo odotettiin. Nyt Microsoft pistää nettiviihteen uusiksi niin monella tasolla, ettei sitä heikkohermoisempi heti uskokaan. Xbox Live –verkkopalvelun tarjonta ja sosiaaliset ulottuvuudet näet räjähtivät kerralla jonnekin 3000-luvulle.

Ensinnäkin suosittu yhteisösivusto Facebook räätälöidään Xbox 360 –konsolille ja Xbox Live –palvelun kautta toimivaksi.

Kun Facebook yhdistetään Xbox LIVEen, olet aina ja kaikkialla yhteydessä ystäviisi. Voit tehdä paljon muutakin kuin päivittää statuksen ja jakaa kuvia. Facebook Connectissa jaat parhaat pelihetkesi välittämällä päivityksiä ja kuvakaappauksia tukemistamme peleistä suoraan Facebookiin. Älä anna kunnian hetkiesi haalistua, vaan varmista, että kaikki näkevät ne Facebook Connectissa. Ensimmäisenä palvelu toimii EA SPORTSin golf-pelisarja Tiger Woods PGA TOUR:ssa.

Ja Facebookin ohella Livettäjät voivat myös twitteröidä keskenään ja koko internetin kesken ihan täysillä. Löytyypä sosiaalisten verkostojen joukosta myös suora tuki Last.fm-musiikkipalvelulle.

Samaan syssyyn elokuvien ystäville tarjotaan Xbox Live Party –tuki, jonka avulla käyttäjä voi jakaa Xbox LIVEn tukemia elokuvia kavereilleen.

Voit katsoa elokuvia ystäviesi kanssa, istutte sitten samalla sohvalla tai toisella puolen maata. Tänä vuonna ensi-iltansa saavassa virtuaalisessa elokuvateatterissa näette toistenne avatarit (virtuaaliset hahmot) ruudulla samalla kun kuulette toistenne nauravan tai itkevän elokuvalle Xbox LIVEn reaaliaikaisen äänikeskustelun välityksellä. Vain popcorneja ette voi jakaa.

“Olemme aina pohtineet, miten televisiosta saisi sosiaalisemman”, sanoo Microsoftin Interactive Entertainment LIVEn, Softwaren ja Studioiden corporate vice president John Schappert. “Tuomalla Facebookin ja Xbox LIVE Party -tuen elokuville Xbox LIVEen emme vain laajenna olohuoneesi rajoja kotisi ulkopuolelle ja lähemmäs ystäviäsi ympäri maailman, vaan luomme sosiaalisen verkoston, joka yhdistää yli 200 miljoonaa ihmistä jakamaan kuulumisia, kuvia ja ajatuksia sekä maailman parhaan verkossa toimivan pelikokemuksen.”

Mutta jumankauta, tätä sitä vasta onkin odotettu ja vaadittu: videokauppapaikka avautuu lopulta myös Suomen markkinoilla.

Microsoft esitteli marraskuussa 2006 alan ensimmäisen videokauppapaikan, joka eteni viime viikolla Britanniassa suoran tv-lähetyksen lähettämiseen pelikonsolilta. Tänään Microsoft kertoi, että Xbox tuo televisioon vielä muutakin ensimmäisenä maailmassa: viiveettömän 1080p:n teräväpiirtosisällön 5.1-monikanavaäänellä suoraan HD-televisioon kytkettyihin konsoleihin Xbox LIVEn kautta.

Ensi syksystä alkaen laaja valikoima elokuvia ja tv-ohjelmia Zune-videolta on saatavilla Xbox 360:n kautta välittömästi yhdellä napin painalluksella ja korkeimmalla mahdollisella kuvan laadulla. Ei levyjä, latauksen odottelua tai myöhästelyä. Suuren videoliikkeen tarjonta, paras mahdollinen kuvanlaatu ja tilauksen kätevyys vain Xbox 360:n kautta.

Voisinpa kuvitella, että elokuvasisältöjen vuokraaminen/ostaminen verkon yli kasvaa nyt räjähdysmäisesti. Katsotaan vielä mitä sieltä oikeasti tulee saataville, mutta jos oikein hyvin käy, voisi tässä olla oikeasti toimiva vaihtoehto leffapiratismille. Eivät leffawaretus tietenkään lopu, tuskinpa edes vähenee – mutta hyvälaatuisten elokuvien lataaminen laillisia, käyttäjäystävällisiä ja helppoja kanavia pitkin on ainoa tapa, jolla kaupalliset sisällöt voivat kilpailla ”ilmaispalvelujen” kanssa.

Lisää E3 2009 -messujen tarinoita: E3dome-uutiset

Lue myös

Arvostelu: Guitar Hero: Metallica (PS2, PS3, 360, Wii)

C64 Forever: uusi C-64-emulaattori vai karu rahastus?

eDomen arvosteluviikko: Battleforge, Overlord II, Rock Revolution, X-Men Origins Wolverine

Kolumni: lisää uusintoja, kiitos

Sonyn ilmaismorpilla jo kaksi miljoonaa pelaajaa

Mikä kiinnostaa eniten?

Katso tilanne vastaamatta