Uusimmat

Testasimme: Sonyn uusi lisälaite on suurin muutos PlayStationin ohjaimeen sitten analogisauvojen – ”Pakko-ostos”

14.02.2020 08:30 Tuukka Hämäläinen

Sony tuo tänään markkinoille DualShock 4 -ohjaimen virallisen takapainikesovittimen. Kaksi uutta nappia tuova lisälaite toimii erinomaisen hyvin ja tarjoaa uutta liikkumavaraa kaikkiin peleihin.

Alkuperäinen PlayStation-konsoli saapui aikanaan markkinoille ohjaimella, johon ei kuulunut analogisauvoja ja värinätoimintoa. Pian Sony julkaisi kuitenkin ensimmäisen DualShock-ohjaimen, ja siitä asti PS-ohjaimen painikkeet ovat pysyneet pääasiassa samoina.

Siksi Sonyn loppuvuodesta tekemä julkistus oli yllättävä. Japanilaisyhtiö nimittäin esitteli DualShock 4 -ohjaimelle virallisen lisälaitteen, joka tuo siihen kaksi lisäpainiketta. Back Button Attachment, eli suomalaisittain takapainikesovitin, tarjoaa kaksi litteää, liipasinmallista painiketta ohjaimen alapuolelle. Itse laite liitetään ohjaimen etuosaan, ja kuulokkeet liitetään sitten halutessaan lisälaitteeseen.

Takapainikesovittimen ensivaikutelma on erittäin positiivinen.

Ohjain istuu kädessä hyvin myös lisälaitteen kanssa, ja keskisormet löytävät luontevasti paikkansa alapainikkeilta. Lisäksi Back Button Attachment tuo ohjaimeen hiukan lisäpainoa, mikä on oikeastaan ihan tervetullut lisäys.

Mikään peli ei tietenkään tue uusia painikkeita suoraan, ja ajatus onkin, että uusiin painikkeisiin voi kiinnittää samoja toimintoja kuin valituilla muilla napeilla. Perusasetuksia on kolme, mutta kummankin painikkeen voi ohjelmoida täysin vapaasti ja helposti itse.

Jos siis haluat neliön vasempaan ja R1:n oikeaan painikkeeseen, tämä on mahdollista ja käden käänteessä tehty. Muutokset eivät vaadi edes pelin keskeyttämistä tai valikoissa seikkailua, vaan ohjelmointi tapahtuu takapainikesovittimen omasta pikkunäytöstä.

Takapainikesovitin tarjoaa siis liikkumavaraa siihen, mistä napeista eri toiminnot suoritetaan. Esimerkiksi peleissä, joissa oikeaa peukaloa tarvitaan jatkuvasti oikealla analogisauvalla, on luontevaa kiinnittää alapainikkeisiin hyödyllisimmät toiminnot kuvionapeista. Näin esimerkiksi FPS-peleissä lataamisen, aseen vaihtamisen tai muut tärkeät toiminnot saa hoidettua liikuttamatta peukaloa.

Toinen luonnollinen ratkaisu on siirtää L1- ja R1 -nappien toiminnot alapainikkeisiin. Näin voi pitää etusormet pysyvästi L2- ja R2 -liipasimilla. Kaiken voi kuitenkin päättää itse ja kokeilla, mikä tuntuu luontevimmalta. Alapainikkeiden ohjelmointi ei myöskään mitenkään vaikuta ohjaimen muihin painikkeisiin: siis vaikka R1:n toiminnon kiinnittäisi alapainikkeeseen, toimii myös R1 edelleen normaalisti.

Takapainikesovitin on tietysti parhaiten kotonaan peleissä, joissa on paljon kontrolleja. Huomasin kuitenkin nopeasti, että sitä voi hyödyntää yksinkertaisemmissakin peleissä.

Uusien painikkeiden pitäminen pohjassa on esimerkiksi selvästi kevyempää ja mukavampaa kuin kuvionappien. Vaikkapa tuoreessa 7th Sector -pulmapelissä laitoin vasempaan alapainikkeeseen neliön, koska sitä täytyy pelissä pitää usein pitkään pohjassa. Tässä kohtaa lisälaite teki pelaamisesta fyysisesti mukavampaa.

Mahdollisuuksia on siis niin paljon kuin löytyy mielikuvitusta. Ja takapainikesovitin tarjoaa tietysti liikkumavaraa niihinkin peleihin, joissa kontrolleja ei voi vapaasti muokata.

Kiehtovinta on kuitenkin se, mitä Back Button Attachment saattaa tarkoittaa PlayStation-pelien tulevaisuuden kannalta. Mitään ei ole vielä julkistettu, enkä tiedä tästä sen enempää kuin lukijatkaan, mutta voisi uumoilla että jotain vastaavaa löytyisi tulevan PlayStation 5 -konsolin ohjaimesta.

Jos näin todella on, tulee pleikkaripelien ohjaamisesta jatkossa paljon monipuolisempaa.

Joka tapauksessa DualShock 4 Back Button Attachment on suurin muutos, mitä PlayStation-ohjaimeen on tehty yli 20:een vuoteen. Noin 35 euron hintalapulla se on kiistatta melko hintava, mutta toisaalta lisälaitteen suunnittelu ja helppokäyttöisyys vakuuttavat heti kättelyssä.

Ainakin intohimoisille PlayStation-pelaajille tuote on pakko-ostos.

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat