Uusimmat

Devil’s Canyon: Intel Core i7-4790K

19.06.2014 22:00 Aki Lehti

Intel julkaisi toukokuun alussa työpöytäprosessoreihinsa Haswell Refresh -päivityksen. Ensimmäisessä aallossa yritys toi markkinoille 42 uutta prosessorimallia, joiden ainoa uudistus oli prosessoriytimien korkeampi kellotaajuus aikaisempiin malleihin verrattuna. Prosessoripäivityksen ohella julkaistiin 9-sarjan piirisarjat, joiden merkittävin uudistus on tuki uudelle 1000 Mt/s -siirtonopeuden tarjoavalle PCI Express M.2 -väylälle ja SATA Express -liitännälle.

Intel kertoi ensimmäisen kerran uusista Devil’s Canyon -koodinimellisistä 4. sukupolven Core-prosessoreista maaliskuussa. Tuolloin ei kuitenkaan vielä paljastettu teknisiä yksityiskohtia, mutta kerrottiin rakenteellisista uudistuksista ja ylikellotuspotentiaalista.

Haswell Refreshin toinen aalto julkaistiin virallisesti kesäkuun alussa Taiwanissa järjestetyssä Computex 2014 -tapahtumassa, kun K-sarjan lukitsemattomat Core i7-4790K- ja Core i5-4690K -prosessorit näkivät päivänvalon.

Hyper-Threading-ominaisuudella varustettu Core i7-4790K -mallin peruskellotaajuus on 4,0 GHz ja 1-2 ytimen rasituksessa jopa 4,4 GHz. Ilman Hyper-Threading-ominaisuutta ja pienemmällä L3-välimuistilla varustetun Core i5-4690K:n peruskellotaajuus on 3,7 GHz ja 1-2 ytimellä 3,9 GHz. Molempien prosessoreiden TDP-arvo on nostettu 84 watista 88 wattiin.

Uutuudet ovat hinnoiteltu samoin kuin reilu vuosi sitten julkaistut Core i7-4770K- ja Core i5-4670K -mallit ja korvaavat ne markkinoilla. Muropaketin Hintavertailun mukaan hinnat Suomessa ovat alkaen 319 ja 198 euroa. Myyntiin Devil’s Canyonien luvattiin saapuvan 14. kesäkuuta, mutta ainakaan toistaiseksi suomalaiset jälleenmyyjät eivät ole saaneet prosessoreita hyllyihin asti:

K-sarjan prosessoreista löytyy ylikellottamista varten ylöspäin avoimet prosessoriytimien, DDR3-muistitaajuuden ja BCLK-taajuuden kertoimet, joita voi säätää itsenäisesti. Intel hehkutti etukäteen, että Core i7-4790K -mallilta voidaan odottaa ilmajäähdytyksellä jopa 5 GHz:n ylikellotustuloksia. Muun muassa Intel-johtaja Renee James mainitsi asiasta yrityksen keynote-esityksessä Computex 2014 -tapahtumassa.

Intelin insinööri Francois Piednoel puolestaan kirjoitti Twitter-tilillään, että jos Devil’s Canyonilla ei saavuta ilmajäähdytyksellä 5 GHz:n kellotaajuutta, hänen täytyy antaa opastusta.

Devil’s Canyon -prosessoreissa hartsialustoille on lisätty runsaasti pieniä kondensaattoreita, jotka Intelin mukaan tasoittavat virransyöttöä piisirulle. Lisäksi paljon kritiikkiä saanut lämpötahna piisirun ja lämmönlevittäjän välistä on vaihdettu uuteen Next-Generation Polymer Thermal Interface Material -tahnaan (NGPTIM). Uuden lämpötahnan uudistuksista ei valitettavasti ole kerrottu tarkempia yksityiskohtia.

Haswellin korkeisiin lämpötiloihin ainoa syy ei ole ollut pelkkä heikkolaatuinen tahna, vaan myös huono kontakti lämmönlevittäjän ja piisirun välillä. Kontakti on saatu kotikonstein korjattua ja prosessoriytimien lämpötiloja laskettua jopa 20 astetta takuun kustannuksella irrottamalla lämmönlevittäjä, vaihtamalla tahna, puhdistamalla liimat hartsialustasta ja laittamalla lämmönlevittäjä takaisin piisirun päälle. Yksinkertaisin menetelmä lämmönlevittäjän irrottamiseen on prosessorin kiinnittäminen ruuvipenkkiin hieman vinoon hartsialustasta ja lämmönlevittäjästä, lämmittämällä hiustenkuivaajalla ja ruuvipenkkiä kiristämällä.

Yllä olevassa kuvassa ovat rinnakkain Core i7-4790K vasemmalla ja Core i7-4790 oikealla. Core i7-4790K:n hartsialustan alapuolella näkyy pintaliitoskondensaattoreiden uudelleensijoittelu ja runsaampi lukumäärä. Myös etupuolelle lämmönlevittäjän alle piisirun viereen on lisätty kondensaattoreita.

Sisältö

  1. Devil's Canyon: Intel Core i7-4790K
  2. Prosessorin esittely ja suorituskyky
  3. Lämpötilamittaukset
  4. Ylikellotustestit
  5. Loppuyhteenveto

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat