Uusimmat

Lämpötilamittaukset

19.06.2014 22:00 Aki Lehti

Prosessoreita rasitettiin Mersennen alkulukuja etsivällä Prime95-ohjelmalla ja lämpötilat mitattiin Intelin vakiocoolerilla, Noctuan NH-D14-coolerilla ja Corsairin H110-nestekierrolla avonaisessa testipenkissä ilman koteloa. Tulokset kirjattiin ylös Intelin Extreme Tuning Utility -ohjelmasta.

Huom! Prime95 hyödyntää Fourier’n muunnoksissa (FFT) Intelin erityisesti liukulukulaskentaa nopeuttavia Advanced Vector Extensions- eli AVX-käskyjä, jotka tunnetaan ”äärimmäisenä” rasituksena prosessoreille. Prime95:n Small FFTs -rasitustesti edustaa todennäköisesti prosessorin lämmöntuotossa worst case- eli pahinta mahdollista skenaariota.

Esimerkiksi Prime95-rasituksen ja vajaan minuutin kestävän Cinebench R15 -testiohjelman ero prosessoriytimien lämpötilassa on noin 20 astetta ja jatkuvan x264-pakkauksen noin 15 astetta. Prosessorin ylikellottamisen jälkeen kokoonpanon 24/7-vakauden testaamiseen suositellaan useamman tunnin (6-24h) Prime95-rasitusta.

Suurempi versio kuvaa klikkaamalla

Intelin vakiocoolerilla Core i7-4790K:n ytimien lämpötila nousi neljän ytimen Prime95-rasituksessa 4,2 GHz:n kellotaajuudella odotetusti välittömästi 100 asteeseen ja prosessori alkoi throttlata eli ytimien kellotaajuus laski automaattisesti 3,4-3,5 GHz:iin ja käyttöjännite 1,0 volttiin.

Suurempi versio kuvaa klikkaamalla

Noctuan järeämmällä NH-14D-coolerilla prosessoriytimien lämpötila pysyi rasituksessa 78-83-asteisena.

Suurempi versio kuvaa klikkaamalla

Corsairin H110-nestekierrolla, jonka jäähdyttimessä on kaksi 140 mm:n tuuletinta, prosessoriytimien lämpötila saatiin laskemaan ilmajäähdytykseen verrattuna noin 10 asteella eli 71-74-asteeseen.

Intelin vakiocoolerilla voi suosiolla heittää vesilintua ja Core i7-4790K:n kaveriksi on ehdottomasti suositeltavaa hankkia laadukas ilmajäähdytys. Noctua NH-D14-coolerilla ytimien lämpötilat saatiin pidettyä noin 80 asteessa ja Corsairin H110-nestekierrolla rasituslämmöt saatiin pudotettua noin 70 asteeseen.

Sisältö

  1. Devil's Canyon: Intel Core i7-4790K
  2. Prosessorin esittely ja suorituskyky
  3. Lämpötilamittaukset
  4. Ylikellotustestit
  5. Loppuyhteenveto

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat