Uusimmat

Xigmatek Gaia SD1283

15.04.2012 14:24 Muropaketin toimitus

 

Xigmatek on tullut viime vuosien aikana tunnetuksi houkuttelevasti hinnoitelluista, mutta suorituskykyisistä coolereistaan. Lisäksi Xigmatek oli yksi ensimmäisistä valmistajista, jonka prosessoricoolereissa otettiin käyttöön lämpöputkien suorakosketustekniikka. Tähän vertailuun valittu Gaia SD1283 edustaa yrityksen 120 mm tuulettimella varustettujen mallien edullisinta päätä. Testikappaleen toimittaneen Jimm’s PC-Storen valikoimissa Gaia SD1283 kustantaa 29 euroa.

Xigmatek Gaia toimitetaan True Spiritin tapaan melko kompaktissa pahvirasiassa, jonka värityksessä on käytetty vihreää ja valkoista. Lisäksi pakkauksen kyljistä löytyy lukuisia tarkkoja värikuvia coolerista ja sen yksityiskohdista. Pakkauksen sisällä cooleri on suojattu tukevilla vaahtomuovikehyksillä.

Pakkauksen sisältä kuoriutuu coolerin ohella 120 mm tuuletin, kiinnityskumit kahdelle tuulettimelle, kaksi erillistä asennusohjetta, takuulappu, lämpötahnaa sekä kiinnitystarvikkeet AMD:n ja Intelin suoritinkannoille.

Gaian mukana toimitettava 120 mm tuuletin on väriltään perinteisen musta ja varustettu seitsemällä lavalla sekä kookkaalla keskiöllä. Virtansa PWM-ohjauksella varustettu Hypro-laakeroitu AD1212DX-A7BGL ottaa nelipinnisen tuuletinliittimen kautta. Tuulettimen kierrosalueeksi ilmoitetaan 800 – 1500 RPM, melutasoksi 16 – 24 dBA ja maksimi-ilmavirraksi 56,3 CFM. Tuulettimen kiinnityksessä käytetään kumitappeja, jotka eristävät tuulettimen tehokkaasti rivastosta.

Ensivaikutelmaltaan Xigmatek Gaia on hyvin samantyyppinen, kuin True Spirit 120. Rivasto on siro, mutta voimakkaammin muotoiltu, kuin Thermalrightissa. Gaian ulkomitoiksi ilmoitetaan 120 x 50 x 159 mm (ilman tuuletinta) ja painoksi 460 grammaa (ilman tuuletinta). Cooleriin on mahdollista kytkeä kaksi 120 mm tuuletinta, joista toinen toimitetaan coolerin mukana. Yhteensopivuus luvataan Intel LGA775-, 1156-, 1366-, 1155- ja 2011- sekä AMD AM2-, AM3- ja FM1-suoritinkannoille. Xigmatek lupaa coolerilleen kahden vuoden takuun.

Gaian tornimallinen rakenne koostuu alumiinirivastosta ja kolmesta U:n muotoisesta kahdeksan millimetrin kuparilämpöputkesta, jotka ovat kiinni alumiinisessa pohjaosassa. Rivaston mitat ovat noin 120 x 112 x 50 mm ja sen alle jää tilaa noin 35 mm.

Molemmille puolille rivaston pitkien sivujen keskelle on muotoiltu 12 mm syvä ura. Rivaston päädyissä on kolme uraa, joista keskimmäisen kohdalta kylki on umpinainen ja reunimmaiset ovat tarkoitettu tuulettimen kiinnittämiseen. Voimakas muotoilu pienentää merkittävästi ripojen pinta-alaa, mutta ilmeisesti Xigmatekillä on todettu muotojen tehostavan ilmavirtausta rivaston sisällä.

Gaiassa käytetään paksuja kahdeksan millimetrin lämpöputkia, joiden kehutaan tarjoavan parempaa lämmönsiirtokykyä. Putket lävistävät rivaston tasaisessa rivissä molemmista päistään. Pohjaosa muodostuu alumiinipalasta, johon on jyrsitty urat lämpöputkille. Lisäksi pohjaosan reunoilla on kierteistetyt reiät coolerin kiinnitystarvikkeita varten.

Xigmatek hyödyntää Gaiassa tavaramerkiksi muodostunutta H.D.T.-tekniikkaa (Heat-pipe Direct Touch), jossa lämpöputket ovat suorassa kontaktissa prosessorin kanssa. Ratkaisu mahdollistaa lämmön tehokkaamman siirtymisen lämpöputkiin. Putket on litistetty ja hiottu tasaiseksi kontaktipinnan kohdalta. Ne eivät ole aivan kylki kyljessä toisiinsa nähden, sillä väliin jää noin kolmen millin alumiinikaistaleet. Kontaktipintaa ei ole viimeistelty peilaavaksi, vaan siinä on selvästi nähtävissä ja tunnettavissa työstöjälkiä. Pohja todettiin joka suuntaan suoraksi.

Tuuletin kiinnitetään Gaiaan kumisilla tapeilla, jotka työnnetään läpi tuulettimen kiinnitysrei’istä ja tämän jälkeen pujotetaan coolerin kyljistä löytyviin uriin. Kumitapit estävät suoran kontaktin tuulettimen rungon ja alumiinirivaston välillä. 120 mm tuuletin peittää tehokkaasti koko rivaston alan ja menee jopa hieman yli ylä- ja alareunastaan.

Käyttäjää saattaa hämmentää aluksi hämmentää, että Gaian mukana toimitetaan kahdet asennusohjeet. Pienen pähkäilyn jälkeen selviää, että toinen ohjeista on jonkinlainen Xigmatekin kaikkia coolerimalleja koskeva yleisohje ja toinen Gaian mallikohtainen ohje. Ohje on helppolukuinen ja varustettu selkeillä mustavalkoisilla kuvilla. Teksti on kymmenellä eri kielellä, mutta niiden joukossa ei ole suomea.

Gaian kiinnitystarvikkeet koostuvat vasemmalta oikealle vaahtokumipehmustetusta metallisesta taustalevystä, emolevyn etupuolelle tulevista kiinnitysraudoista (AMD yllä, Intel alla) sekä kiinnitysruuveista, sormimuttereista, punaisista aluslevyistä sekä korokemuttereista. Lisäksi erillisessä pussissa toimitetaan kierretapein varustetut korokepalat LGA 2011 -kannalle (kuvan oikeassa yläkulmassa).

Asennus Intelin LGA-kannalle aloitetaan pujottamalla taustalevyn läpi neljä pitkää kiinnitysruuvia. Ruuvien kannat on lovettu niin, että ne lukittuvat taustalevyn uriin. Tämän jälkeen levy asetetaan paikalleen prosessorikannan taustapuolelle ja ruuvit pujotetaan läpi emolevyn rei’istä.

 

Seuraavaksi emolevy käännetään takaisin oikein päin ja rei’istä törröttäviin ruuveihin kierretään korokkeena toimivat sormimutterit. Mutterien alle asetetaan punaiset aluslevyt emolevyn pintaa suojaamaan. Muttereiden kiristys on asennuksen epämääräisin vaihe, sillä niiden sopiva kiristysaste on hankala havaita. Mutterit eivät tunnu kiristyvän millään loppuun asti, vaan taustalevy alkaa lopulta taipumaan nurkistaan emolevyn takana. Testikokoonpanossa mutterit päädyttiinkin kiristämään ”sopivaan” tiukkuuteen niin, että kaikista ruuveista jäi näkyviin suunnilleen yhtä pitkä pätkä.

Viimeisessä vaiheessa coolerin pohjaosan reunoihin ruuvataan metallisakarat, joiden päistä cooleri kiristetään sormimuttereilla ruuvien päihin. Edellisen vaiheen korokemuttereiden kiristysaste nousee tässä merkittävään rooliin, sillä näkyvissä olevan ruuvikierteen määrä määrittää myös coolerin kiristysasteen.

Gaian asennus on suoraviivainen toimenpide, joka onnistuu ilman työkaluja sormimuttereiden ansiosta. Pientä epävarmuutta aiheuttivat kuitenkin korokemutterit, joista tuntui löytyvän aivan liikaa kiristysvaraa. Yhteensopivuusongelmia Gaian kanssa tuskin ilmenee, sillä vaikka rivaston alle jää vähemmän tilaa kuin True Spiritissä, on koko paketti siinä määrin ohut, että tuuletin ylettyy harvoissa emolevyissä muistipaikkojen päälle.

 

Sisältö

  1. Edulliset tornicoolerit - Thermalright True Spirit 120 & Xigmatek Gaia SD1283
  2. Thermalright True Spirit 120
  3. Xigmatek Gaia SD1283
  4. Testikokoonpano ja -metodit, Melumittausten tulokset ja subjektiivinen meluarviointi & Lämpötilamittausten tulokset
  5. Loppuyhteenveto