Uusimmat

Intel Core i7-920 ylikellotusta (D0-stepping)

30.05.2009 22:03 Muropaketin toimitus

Intelin Nehalem-arkkitehtuuriin perustuva ja 2,66 GHz:n kellotaajuudella toimiva Core i7-920-prosessori testattiin Muropaketissa viime vuoden marraskuussa. Tuolloin totesimme, että parhaan hyödyn Core i7:n tarjoamista resursseista saa raskaassa työpöytäkäytössä, jossa käytetään useampaa säiettä tukevia sovelluksia. Valitettavasti peliteollisuus on moniajon suhteen vielä pahasti jäljessä, joten pelaajille Core i7 ei tarjoa merkittäviä parannuksia nopeuden suhteen ja tilanne on nyt puoli vuotta myöehemmin edelleen sama.

Tänä vuonna maailmanlaajuinen taloustilanne on ollut heikko ja kuluttajat ovat kiristäneet kukkaron nyörejä tiukemmalle. Huipputehokkaasta Core i7 -tuoteperheestä ainoastaan edullisin, noin 275 euroa kustantava, 920-malli on herättänyt kuluttajien kiinnostuksen joissain määrin, mutta kohtalaisen kalliit X58-piirisarjaan perustuvat emolevyt ovat hidastaneet sen yleistymistä. Yli 550 euron hintainen Core i7-940- ja lähes 1000 euroa maksava 965 Extreme Edition -malli eivät ole juurikaan keränneet suosiota korkean hintansa takia. Intel kertoikin alkuvuodesta, että Core i7 -prosessoreiden osuus on ainoastaan yksi prosentti kokonaistoimituksista. DDR3-perusmuistien hinnat ovat laskeneet kevään aikana reilusti, joten muistitekniikasta siirtyminen Core i7 -alustaan ei ole enää kiinni.

Kevään aikana Intel ilmoitti päivittävänsä Core i7-920 -prosessorin C0-steppingistä D0:aan. Intelin Product Change Notification -dokumentin (PDF) mukaan muutokset ovat lähinnä kosmeettisia ja tuovat mukanaan uuden SLBEJ S-spec -koodin ja CPUID:n (0x000106A5), mutta sähköiset, mekaaniset ja lämpöominaisuudet pysyvät Core i7:n spesifikaatioiden sisällä. Lisäksi orgaanisen koteloinnin pinnalla osittain näkynyt sarjanumero poistetaan. Kuluttajille siirtyminen Core i7:n D0-steppingiin vaatii emolevylle BIOS-päivityksen, jotta uusi prosessori tunnistuu oikein.

Kuluttajien keskuudessa uusi stepping tarkoittaa yleensä myös paremmin ylikellottuvia prosessoreita. Tässä artikkelissa kokeilemme D0-steppingin Core i7-920 -prosessorin eroa lämmöntuoton ja tehonkulutuksen suhteen C0-steppingin 920-prosessoriin. Ylikellotustesteissä vakiocoolerin tilalle vaihdetaan Noctuan NH-U12P-cooleri ja alustana käytetään EVGA:n extreme-ylikellotukseen suunnattua X58 SLI Classified -emolevyä. Tarkastelemme ylikellottamisen kannalta prosessorin kokonaiskellotaajuutta, base clock -väylää, northbridgeä sekä DDR3-muisteja ja lopuksi ylikellotetulla 920:lla ajetaan pikaiset suorituskykytestit verrattuna 2,66 GHz:nvakiokellotaajuuteen sekä 3,2 GHz:n kellotaajuudella toimivaan 965 Extreme Edition -huippumalliin.

Muropaketin testiin saatiin Jimm’s PC-Storesta D0-steppingin Core i7-920 -prosessori, joka on napattu satunnaisesti hyllystä ilman esitestausta. Pakkaus ja vakiocooleri ovat pysyneet samana, joten D0-steppingin tunnistaa ainoastaan S-spec-koodin avulla.

S-spec-koodi löytyy pakkauksen kyljestä yhdessä tärkeimpien ominaisuuksien kanssa. Prosessori on valmistettu Costa Ricassa ja pakattu 8. huhtikuuta 2009. Prosessorin FPO/Batch-numero, joka viittaa valmistusajankohtaan ja erään, on 3847A821.

LGA1366-kantaisen prosessorin heatspreaderin päälle merkityt tiedot vastaavat myyntipakkauksen tietoja. Heatspreaderin alta pilkottavassa mustassa kohdassa ei enää näy D0-steppingin muutosten mukaisesti sarjanumeroa.

CPU-Z-ohjelma tunnistaa prosessorin tiedot ja D0-steppingin oikein. Prosessorin käyttöjännite on laskenut C0-steppingin 1,275 voltista 1,16875 volttiin. CPU-Z näyttää käyttöjännitteen hieman alakanttiin.

Sisältö

  1. Intel Core i7-920 ylikellotusta (D0-stepping)
  2. EVGA X58 SLI Classified & OCZ DDR3-2133 Blade Series
  3. Testikokoonpano, tehonkulutus- ja lämpötilamittaukset
  4. Core i7-920:n ylikellotus & Base clock -väylä (BCLK)
  5. Suorituskykymittaukset ja loppuyhteenveto