Uusimmat

Asus P7H57D-V EVO

19.02.2010 13:08 Muropaketin toimitus

Asus on paketoinut P7H57D-V EVO -mallisen emolevynsä mukaan ohjekirjan, pika-asennusoppaan, ajuri-CD-levyn, I/O-liitinsuojan, PATA-kaapelin, neljä SATA-kaapelia sekä kotelon kaapeleiden pika-asennusliitäntäkannat. Pakkauksen edessä mainostetaan näkyvästi muun muassa emolevyn ATI CrossFireX-, NVIDIA SLI-, Serial ATA 6 Gb/s- sekä USB 3.0 -tukea.

Emolevy on hyvin perinteisen näköinen Asuksen aiempiin emolevyihin nähden, sillä ruskealla piirilevyllä olevat liittimet on värikoodattu valkoisiksi, mustiksi ja sinisiksi. P7H57D-V EVO perustuu H57-piirisarjaan, joka on piilossa suurikokoisen siilin alla emolevyn alakulmassa. LGA 1156 -prosessorikannan ympäriltä löytyy kaksi muuta siiliä, jotka jäähdyttävät virransyötön komponentteja.

P7H57D-V EVO on Asuksen ainoa H57-piirisarjaan perustuva emolevy ja sen hinta on asettunut Suomessa halvimmillaan reiluun 180 euroon. H55-emolevyjä sen sijaan on saatavilla reilummin, kuusi kappaletta, ja niistä halvimmat irtoavat alle 100 eurolla.

I/O-liitinvalikoima tarjoaa vasemmalta oikeallepäin lueteltuna PS/2-liittimen näppäimistölle, kaksi USB 2.0 -liitintä, optisen liittimen digitaaliselle äänelle, HDMI-, VGA- ja DVI-liittimen, kaksi USB 2.0 -liitintä, FireWire-, eSATA- ja verkkoliittimen, kaksi USB 3.0 -liitintä sekä kuusi 3,5 millimetrin analogista ääniliitintä.

PCI Express x16 -liittimiä on kaksi kappaletta, mutta molempia liittimiä käyttäessä niiden nopeus puolittuu x8:ksi. PCI-liittimiä on kaksi ja PCI Express x1 -liittimiä kolme kappaletta, joista harmaiksi värikoodatut tarjoavat ainoastaan 2,5 GT/s tiedonsiirtonopeuden ja sininen 5,0 GT/s:n tiedonsiirtonopeuden.

Kuvassa näkyy myös aivan alhaalla PLX:n valmistama piiri, joka toimii H57-piirisarjan sekä Marvellin ja NECin valmistamien Serial ATA 6 Gb/s- ja USB 3.0 -oheislaitepiirien välissä. Vasemmassa reunassa ylimpänä olevan NECin USB 3.0 -piirin alapuolella on Realtekin gigabitin 8112L-verkko-ohjainpiiri ja edelleen alempana samaisen valmistajan ALC889-äänipiiri.

H57-piirin oikealta puolelta löytyy PATA-liitin, jonka ohjaamisesta on vastuussa Marvellin 88SE6111-piiri, joka ohjaa myös eSATA-liitintä. Hieman alempana on kuusi H57:n ohjaamaa Serial ATA 3 Gb/s -liitintä, jotka tukevat kiintolevyjen asettamista RAID 0-, 1-, 5- ja 10-tasoihin, ja kuvan vasemmassa alareunassa kaksi Serial ATA 6 Gb/s -liitintä.

DDR3-muistiliittimiä on neljä kappaletta ja ne on värikoodattu kanavan mukaan joko siniseksi tai mustaksi. Muistia voi asentaa maksimissaan 16 gigatavua ja tuettuna on ylikellottamisen kautta 1066 MHz:n (2166 MHz DDR) muistikellotaajuus. Kätevänä ominaisuutena muistiliittimien kiinnitysklipsut on korvattu avoimilla malleilla, joiden myötä muistikammat voi vaihtaa, vaikka ylimpään PCI Express x16 -liittimeen olisi asennettu näytönohjain.

Piirilevyn reunalta löytyy myös 24-pinninen ATX-virtaliitin sekä MemOK!-nappi, jonka painaminen tunnistaa toimintakuntoiset muistiasetukset ja korjaa väärien muistiasetusten tuottamat käynnistysongelmat.

LGA 1156 -prosessorikannan ympärillä on solid-tyyppisiä alumiinikuorisia kondensaattoreita, suojattuja keloja sekä sinisiksi anodisoitujen siilien alla mosfetteja. Virransyöttö on 8+3-vaiheinen, josta kahdeksan vaihetta on pyhitetty prosessorille ja kolme vaihetta prosessoriin integroidulle muistiohjaimelle. Kahdeksanpinninen lisävirtaliitin on sijoitettu piirilevyn yläreunaan.

Asus mainostaa virransyötön olevan 12-hybridivaiheinen, joka on saavutettu T.Probe-teknologialla. T.Probe on toteutettu erillisellä piirillä, joka tarkkailee sekä tasapainottaa virransyötön rasitusta ja lämpötiloja reaaliajassa. Yrityksen mukaan piirin toiminta pitää komponentit viileämpinä ja pidentää niiden elinikää.

Asuksen BIOS tarjoaa totuttuun tapaan monipuoliset asetukset ylikellottamiseen ja ensimmäisenä vastaan tulevasta valikosta voi säätää muun muassa prosessorikertoimen asetuksia sekä Base Clockin ja muistien kellotaajuuksia.

Muistiasetuksia on reilusti ja niistä tärkeimmät löytyvät listan aivan yläpäästä sekä hieman alempaa 2nd Information -kohdasta.

Jänniteasetukset käsittävät valinnat muun muassa prosessori-, IMC- ja muistijännitteelle, ja kuvassa alempaa löytyy Load-Line Calibration -asetus, joka tasoittaa jännitevaihteluja levon ja rasituksen välillä.

Laitteiston tarkkailua varten omasta valikosta löytyy prosessorin ja emolevyn lämpötila, tuulettimien kierrosnopeudet sekä neljä jännitettä, mutta valitettavasti muun muassa IMC- ja muistijännitteiden arvot eivät ole päätyneet listaan.

Sisältö

  1. Intel H55/H57 -emolevyvertailu (Asus, Gigabyte, Intel & MSI)
  2. Asus P7H57D-V EVO
  3. Gigabyte GA-H57M-USB3
  4. Intel DH55TC
  5. MSI H57M-ED65
  6. Testikokoonpano, suorituskyky, tehonkulutus & ylikellotus
  7. Loppuyhteenveto