Uusimmat

MSI H57M-ED65

19.02.2010 13:08 Muropaketin toimitus

MSI:n testiin saapunut H57M-ED65 perustuu H57-piirisarjaan ja kyseessä on Gigabyten ja Intelin emolevyjen tavoin microATX-kokoluokan ratkaisu. MSI on paketoinut kylkiäisiksi mukaan kolme ohjekirjaa, ajuri-CD-levyn, I/O-liitinsuojan, kotelon kaapeleiden pika-asennusliitäntäkannat, PATA-kaapelin, kaksi SATA-kaapelia sekä molex-SATA-virta-adapterikaapelin.

H57M-ED65 muistuttaa hyvin pitkälle minikoossa P55-piirisarjaan perustuvaa P55-GD80-emolevyä, joka arvosteltiin Muropaketin toimesta viime vuoden syyskuussa. Tumman ruskealla piirilevyllä olevat liittimet on värikoodattu sinisiksi tai mustiksi ja H57:n coolerin ohella LGA 1156 -prosessorikannan ympäriltä löytyy lämpöputkella yhdistettynä kaksi siiliä, jotka jäähdyttävät virransyötön komponentteja.

Vaikka MSI:n edustus Suomessa on vähintäänkin hyvällä mallilla, H57M-GD65-emolevyä ei valitettavasti onnistuttu löytämään ensimmäisenkään suomalaisen jälleenmyyjän tuotevalikoimasta. H57M-GD65 on MSI:n ainoa H57-emolevy ja H55-piirisarjaan perustuvia malleja on tarjolla neljä kappaletta, joita löytyy myös Suomesta halvimmillaan reilulla 90 eurolla.

I/O-liitinrivistö ei tuota suurempia yllätyksiä, sillä valikoima käsittää vasemmalta oikealle lueteltuna PS/2-liittimet näppäimistölle ja hiirelle, VGA-, DVI- ja HDMI-liittimet, digitaalista ääntä varten optisen liittimen, FireWire- ja eSATA-liittimen, neljä USB 2.0 -liitintä, verkkoliittimen sekä kuusi analogista ääniliitintä. Emolevy ei tue USB 3.0 -teknologiaa.

PCI Express x16 -liittimiä on kaksi kappaletta ja tuettuna on ATI CrossFireX -teknologia, muttei NVIDIAn SLI-teknologia. Liittimien toteutus on vastaavanlainen kuin Gigabyten, sillä niistä ylempi toimii x16- ja alempi x4-nopeudella. PCI Express x16 -liittimien välissä on kaksi PCI Express x1 -liitintä.

Kuvan vasemmassa reunassa näkyy oheislaitepiirejä, Realtekin gigabitin RTL8111DL-verkkopiiri, VIAn VT6315N-FireWire-piiri sekä Realtekin ALC889-äänipiiri. Lisäksi alareunasta löytyy viisi erilaista näppäintä, joista kahdella vasemmanpuoleisimmalla voi laskea ja nostaa Base Clock -kellotaajuutta. Keskimmäinen toimii OC Genie -ylikellotusnappina ja kun kyseinen nappi painetaan pohjaan tietokoneen ollessa sammutettuna, seuraavalla käynnistyskerralla toiminto ylikellottaa tietokonetta automaattisesti. Näppäimistä toiseksi oikeanpuolimmainen on virtanäppäin ja siitä seuraava BIOSin tyhjennysnäppäin.

Serial ATA 3 Gb/s -liittimiä on seitsemän kappaletta, joista kuuden ohjaamisesta on vastuussa H57-piirisarja ja viimeisestä JMicronin JMB363-piiri, joka ohjaa myös emolevyn PATA-liitintä. SATA-kiintolevyjen RAID-ominaisuuden 0-, 1-, 5- ja 10-tasot ovat tuettuina ainoastaan H57:n ohjauksessa olevilla liittimillä.

DDR3-muistiliittimiä on vähemmän yllättävästi neljä kappaletta ja niihin voi asentaa maksimissaan 16 gigatavua muistia. MSI tukee ylikellottamisen kautta kellotaajuutta 1066 MHz:iin (2133 MHz DDR) asti. 24-pinninen ATX-virtaliitin on löytänyt tiensä PATA-liittimen viereen ja kuvassa muistiliittimien oikealla puolella on kuusi APS-lediä (Active Phase Switching). Ledit osoittavat käytössä olevien virransyötön vaiheiden määrän (1-4 vaihetta).

LGA 1156 -prosessorikanta on ahtaassa paikassa solid-tyyppisten alumiinikuoristan kondensaattoreiden, suojattujen kelojen sekä mosfetteja jäähdyttävien siilien keskellä. APS-ominaisuus osaa kytkeä virransyötön vaiheita päälle ja pois päältä riippuen kuormasta, ja MSI:n mukaan ominaisuudella kyetään parhaimmassa tapauksessa säästämään energiaa 28 prosenttia.

Virransyötön DrMOS-ominaisuus käsittää yhden prosessorin virransyötön vaiheen (ohjainpiiri + kaksi mosfettia) integroituna yhteen piiriin. MSI:n mukaan DrMOSin tehonkulutus on pienempi, hyötysuhde korkeampi, toimintalämpötila alhaisempi ja vasteaika prosessorin kuorman muutoksiin pienempi, kuin perinteisessä ratkaisussa. Lisäksi virransyötön vaiheita voi kontrolloida ohjelmallisesti suoraan Windowsista.

MSI:n BIOS tarjoaa monipuoliset säätömahdollisuudet ja ylikellotusasetukset käsittävästä valikosta löytyy valinta prosessoriytimien lukumäärän säätämiseen, EIST- ja Turbo Boost -teknologioille, Base Clock -kellotaajuudelle, prosessorikertoimelle sekä muun muassa OC Genie- ja Base Clock -näppäinten kytkemiseksi päälle ja pois päältä.

Samaisen valikon hieman alempaa voi säätää esimerkiksi muistien sekä QPI:n kellotaajuutta.

Selatessa edelleen samaista valikkoa alemmas, vastaan tulevat jännitesäädöt, jotka ovat monipuoliset ja tarjoavat reilunpuolisesti nostovaraa. Mukana on myös VDroop Control -ominaisuus, joka vastaa Asuksen Load-Line Calibrationia ja jolla voi minimoida levon ja rasituksen väliset jännitevaihtelut.

Muistiasetuksia on tarjolla Asuksen ja Gigabyten emolevyjen BIOSien tavoin avokätisesti.

Tuulettimen kierrosnopeusasetuksia, lämpötila-, tuulettimien kierrosnopeus- ja jännitetietoja varten on pyhitetty oma valikkonsa.

BIOSista voi asettaa myös eri virransyötön vaiheiden ohjaus pois päältä, jolloin kaikki vaiheet ovat jatkuvasti käytössä tai auto-asentoon, jolloin niiden määrä vaihtelee käyttöasteen mukaan. Samaisesta valikosta voi tutkia laitteiston virta-, jännite-, tehonkulutus ja hyötysuhdetietoja.

Sisältö

  1. Intel H55/H57 -emolevyvertailu (Asus, Gigabyte, Intel & MSI)
  2. Asus P7H57D-V EVO
  3. Gigabyte GA-H57M-USB3
  4. Intel DH55TC
  5. MSI H57M-ED65
  6. Testikokoonpano, suorituskyky, tehonkulutus & ylikellotus
  7. Loppuyhteenveto