Intel Skylaken lämmönlevittäjän irrottaminen ja vakiotahnan vaihto

21.02.2016 23:23 | Sampsa Kurri

delid02

Olemme testanneet Muropaketissa vuosien varrella Intelin eri sukupolvien prosessoreilla, miten lämmönlevittäjän irrottaminen ja vakiotahnojen vaihto vaikuttavat ytimien lämpötilaan. Tällä kertaa testivuorossa on uusimman Skylake-sukupolven Core i7-6700K -prosessorin korkkaus.

Intelin prosessoreiden korkkausprosessi on vuosien varrella kehittynyt partaterästä ruuvipenkkimenetelmään ja nyt tuoreimpana villityksenä harrastajien keskuudessa on kehitetty erilaisia prosessiin tarkoitettuja työkaluja. Useimmat ovat tehty tee-se-itse-hengessä 3D-printattavaksi.

tool1

Tunnetuin kaupallinen korkkaustyökalu on saksalaisen ylikellottajan der8auerin Delid Die Mate, jossa prosessori on liikkumattomana kahden vastakappaleen välissä ja lämmönlevittäjä työnnetään liikkuvalla kiilalla pois paikoiltaan. Työkalun hinta on melko suolainen ja Suomesta sitä löytyy Jimm’siltä 95 euron hinnalla.

Ladattavissa on myös 3D-printattavia korkkaustyökaluja, joista Skylake delid toolissa käytetään hyväksi ruuvipuristinta ja Aqua Computerin Skylake twisterissä lämmönlevittäjä kierretään pois paikoiltaan.

04

Saimme Muropaketin kokeiltavaksi myös erään MuroBBS-käyttäjän pleksistä koneistaman työkalun, mutta valitettavasti sen avulla korkkausta ei saatu tehtyä, vaan pleksi tuntui liian pehmeältä materiaalilta runsaasti voimaa vaativaan operaatioon. Varasuunnitelmana Skylaken korkkaus tehtiin ruuvipenkin avulla.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Lämmönlevittäjän irrotus
  3. Lämpötilamittaukset ennen ja jälkeen korkkauksen & vaikutus ylikellottumiseen
  4. Loppuyhtenveto