Uusimmat

Tulevaisuuden suunnitelmat & loppuyhteenveto

30.09.2007 22:27 Muropaketin toimitus

Nyt julkaistut neliytimiset 65 nanometrin prosessilla valmistettavat Opteron-prosessorit sijoittuvat AMD:n kaavion mukaan yrityksen toiseen Opteron-sukupolveen. Toiseen sukupolveen kuuluu myös ensi vuonna julkaistava 45 nanometrin Shanghai-koodinimellinen neliytiminen Opteron ja kolmanteen sukupolveen hypätään samaisella prosessilla valmistettavalla kahdeksanytimisellä Sandtiger-koodinimellisellä prosessorilla. Sandtiger tullaan julkaisemaan nykyisten suunnitelmien mukaan vuonna 2009.

Barcelonan jälkeen seuraava tulokas on vuodenvaihteessa julkaistava neliytiminen Budapest, joka valmistetaan 65 nanometrin prosessilla ja Barcelonan tavoin siinä on 512 kilotavun L2-välimuisti ydintä kohdin ja yhteinen kahden megatavun L3-välimuisti. Erona Barcelonaan Budapest nostaa DDR2-muistituen 400 MHz:iin (800 MHz DDR), neljän HyperTransport 1.0 -väylän sijaan tuettuna on yksi joko HyperTransport 1.0- tai 3.0-väylä ja prosessorikanta on AM2.

Vuoden 2008 jälkimäisellä puoliskolla julkaistaan Shanghai-koodinimellinen prosessori, joka päivittää 65 nanometrin valmistusprosessin 45 nanometriin. Samalla L3-välimuistin määrä nousee kuuteen megatavuun ja IPC-suorituskykyä (käskyä per kellojakso) parannetaan.

Tämä artikkeli on paneutunut pitkälti Barcelona-koodinimellisiin palvelin- ja työasemakäyttöön tarkoitettuihin Opteron-prosessoreihin. Harvempi normaali kuluttaja kuitenkaan ostaa tällaista työpöytäkäyttöön, ja K10-arkkitehtuuriin perustuvat työpöytäkäyttöön suunnitellut Phenom-prosessorit julkaistaan vielä tämän vuoden puolella. Spider-koodinimellisessa alustassa prosessorin virassa on 65 nanometrin prosessilla valmistettava neli- tai kaksiytiminen Phenom X4 tai X2, joiden ominaisuuksiin kuuluu EVP (Enhanced Virus Protection), kahden megatavun L3-välimuisti, HyperTransport 3.0 -väylätuki ja AM2+-prosessorikanta. Alustassa käytetään RD790-piirisarjaan perustuvaa emolevyä, joka tukee muun muassa uutta PCI Express 2.0 -väylää. Alusta tukee DDR2-muisteja, mutta ainoastaan HyperTransport 1.0 -väylää, vaikka Phenom-prosessorit ja RD790-piirisarja tukevat jo HyperTransport 3.0 -spesifikaatiota.

Ensi vuonna on luvassa Leo-alusta, joka on varustettu niin ikään Phenom X4- tai Phenom X2 -prosessorilla, mutta näiden L3-välimuistin määrä kasvatetaan kuuteen megatavuun. Prosessorit valmistetaan kustannustehokkaammalla 45 nanometrin prosessilla ja samalla HyperTransport 1.0 -väylätuki päivittyy 3.0-versioon. Lisäksi AMD:n julkaisemasta kaaviosta käy ilmi vuonna 2009 julkaistava Python-alusta, jossa prosessori valmistetaan edelleen 45 nanometrin prosessilla, mutta ytimien määrä tuplaantuu kahdeksaan. Samalla muistituki päivittyy DDR3:een ja prosessorikanta AM3:een.

K10-arkkitehtuurin jälkeen AMD suuntaa panostuksensa modulaariseen suunnitteluun, joka tunnetaan nimellä M-SPACE. M-SPACE tulee sanoista Modular, Scalable, Portable, Accessible, Compatible ja Efficient, ja sen perusajatuksena on yhdistää prosessori, grafiikkaohjain ja muun muassa muistiohjain yhteen fyysiseen piisiruun. Yksi ensimmäisistä tähän perustuvista prosessoreista on Bulldozer, jossa perusta on rakennettu alusta asti uudelleen.

M-SPACE-tuotteet voidaan tuoda markkinoille Fusion-brändin alla, jonka tuotteet AMD pyrkii suunnittelemaan siten, että ne tarjoaisivat kuluttajille performance-per-watt-ajattelutavan mukaisesti entistä paremman hyötysuhteen nykypäivän prosessoriarkkitehtuureihin verrattuna. Fusion-prosessoreilla AMD jatkaa avointen alustojen edistämistä ja rohkaisee yrityksiä laajalla skaalalla tuottamaan uusia innovatiivisia ratkaisuja, jotka on suunniteltu optimoituina tiettyihin tehtäviin. AMD-pohjaiset Fusion-alustat tulevat jatkossa tukemaan erillisiä suorituskykyisempiä näytönohjaimia, fysiikkakortteja ja muita PCI Express -pohjaisia ratkaisuja, jotka vastaavat kuluttajien vaativia tarpeita.

AMD aikoo integroida Fusionin kaikkiin tuoteosa-alueisiin, mukaan lukien kannettavat tietokoneet, työpöytä-, työasema- ja palvelintietokoneet sekä kuluttajaelektroniikkalaitteet. Integroitu grafiikkaohjain tulee olemaan suunnattu käyttäjille, jotka eivät vaadi korkeaa 3D-suorituskykytasoa, ja erillisellä näytönohjaimella suorituskykyä voi päivittää omien tarpeiden mukaan. Fusionin ohella AMD tulee julkaisemaan M-SPACE-tuotteita myös normaaleina Falcon-koodinimellä tunnettavina prosessoreina ilman, että niiden yhteydessä olisi esimerkiksi grafiikkaohjain.

Sandtiger on 45 nanometrin prosessilla valmistettava prosessori, joka tukee muun muassa Direct Connect 2 -arkkitehtuuria, HyperTransport 3.0 -väylää, neljää HyperTransport-linkkiä, DDR3-muistitekniikkaa, G3MX-tekniikkaa (G3 Memory Extender), PCI Express 2.0 -tekniikkaa sekä IOMMU:a (Input/Output Memory Management Unit).

G3MX:n avulla muistimäärää saadaan laajennettua helposti ja kustannustehokkaasti tulevissa Opteron-järjestelmissä. Tekniikkaa tullaan hyödyntämään lähinnä massiivisissa moniytimisissä yrityspalvelimissa, joita käytetään tietokantoihin ja virtualisointiin. G3MX-tekniikka tukee ainakin alkuun DDR3-muististandardia ja sen tarkoituksena on kilpailla Intelin FB-DIMM-muististandardin kanssa.

Torrenza on AMD:n idea, miten erityyppiset apuprosessorit saadaan toimimaan keskenään yrityksen omaan rautaan perustuvissa laitteistoissa. Kantavana ideana on kyetä asentamaan ulkoinen apuprosessori prosessorikantaan, minkä jälkeen se olisi yhteydessä Opteron-prosessoriin HyperTransport-väylän kautta ja muihin apuprosessoreihin PCI Express -väylällä.

 

Loppuyhteenveto

K10-prosessoriarkkitehtuuri tuo mukanaan paljon uutta ja tässä artikkelissa paneuduttiin arkkitehtuuriin hyvin pitkälti työasema- ja palvelinkäyttöön tarkoitetun Barcelona-koodinimellisen prosessorin näkökulmasta. AMD markkinoi uusia Opteroneita suorituskyvyllä, alhaisella tehonkulutuksella, optimaalisella virtualisoinnilla sekä sijoitusten turvaamisella. Barcelonat asentuvat nykyisiin Socket 1207 -prosessorikantoihin, joten prosessoripäivityksen yhteydessä ei tarvitse päivittää koko muuta laitteistoa. Prosessorit on myös hinnoiteltu aggressiivisesti ja Opteron 8300 -tuoteperheestä halvin malli irtoaa 698 dollarilla ja Opteron 2300 -tuoteperheestä 209 dollarilla, ja jälkimmäisenä mainitun tuoteperheen kalleinkin malli kustantaa ainoastaan 389 dollaria. Virtualisointiin paneuduttiin artikkelissa, kuten myös tehonkulutusta alentaviin ominaisuuksiin. Valitettavasti suorituskykyä emme vielä tässä vaiheessa päässeet testaamaan, mutta työpöytäkäyttöön tarkoitettujen Phenom-prosessoreiden myötä tämä puoli tulee takuuvarmasti korjautumaan.

Sisältö

  1. Katsaus AMD K10 -arkkitehtuuriin
  2. Valmistusprosessit
  3. Tehonkulutus & virtualisointi
  4. Raapaisu astetta syvemmälle
  5. Tulevaisuuden suunnitelmat & loppuyhteenveto