Uusimmat

Kokeilussa Logitech MX Keys Mini -näppäimistö – Kutistetumpi versio erittäin käyttömukavasta näppiksestä

10.10.2021 10:00 Kai Taipale

Logitechin hyväksi osoittautunut MX Keys -näppäimistö on saanut rinnalleen pienikokoisemman version. MX Keys Mini -näppäimistö sopiikin sujuvasti ahtaisiin työpisteisiin, mutta kulkee melko vaivatta myös mukana. Näppäimistöstä on saatavilla PC- ja Mac-versiot. Kokeilimme kumpaakin ja pidimme kummastakin.

Vaikka näppäimistömarkkinoita ovat viime vuodet hallinneet erilaiset mekaaniset pelinäppäimistöt, on hienoa että muunkinlaisia vaihtoehtoja nähdään aika ajoin. Logitech esitteli täysikokoisen, ja siis numeronäppäimistöllä varustetun, MX Keys -näppäimistön jo vuonna 2019, joten kompaktimpaa versiota saatiin odotella varsin pitkään. Joskus odotus kuitenkin palkitaan kiitettävän valmiilla tuotteella.

Logitech MX Keys Mini -näppäimistön ostaja saa valita useasta vaihtoehdosta, mutta lähinnä tyylin ja alustan suhteen. Ensinnäkin värivaihtoehtoja on perusversiossa kolme: roosa, vaaleanharmaa ja grafiitinmusta. Lisäksi on vielä Logitech MX Keys Mini for Mac, joka on aina valkoinen ja kuten nimikin paljastaa, sen näppäinasettelu on Mac-maailmasta tuttu. Kaikkien vaihtoehtojen suositushinta on 109 euroa – käytännössä hinta on siis sama kuin isoveljellään, tai jopa enemmän vanhemman mallin löytyessä alennuksistakin.

Näppäimistö onkin siis yhteensopiva monien järjestelmien, kuten Windows-, Chrome-, Linux-, Android-, macOS-, iOS- ja iPadOS-käyttöjärjestelmien, mutta myös Bluetooth- ja Logi Bolt -liitäntäteknologioiden kanssa muiden langattomien laitteiden kanssa. MX Keys Mini for Mac -näppäimistö on puolestaan optimoitu käytettäväksi macOS-, iOS- ja iPadOS-yhteensopivien laitteiden kanssa.

MX Keys Mini -näppäimistön pääominaisuuksiin kuuluvat esimerkiksi USB-C-liitännän kautta ladattava akku, automaattisesti säätyvä taustavalaistus ja mahdollisuus parittaa näppäimistön kolmen laitteen kanssa käytettäväksi. Käyttöön on nyt tullut myös muutama erikoisnäppäin.

Testissä kokeiltiin ensisijaisesti perusversiota Windows 10 -kannettavan, Android-tabletin ja Samsung-älytelevision kanssa, ja näiden lisäksi myös Mac-versiota Apple Mac Mini M1 ja iPad Pro 10,5 -laitteiden kanssa. Kaikkiin laitteisiin luotiin yhteys Bluetoothilla, sillä Logi Bolt -lähetin on kuluttajaversioissa lisävaruste.

Logitech MX Keys Mini -näppäimistöjen mattapintaiset muoviosat on valmistettu kierrätetystä PCR-muovista. Grafiitinmustan muovin kohdalla määrä on 30 prosenttia, kun taas vaaleanharmaassa ja roosanvärisessä näppäimistössä kierrätysmuovia on 12 prosenttia. Näppäimistön ulkomitat ovat 296 x 132 x 21 millimetriä. Näppäimistön ladataan USB-C-liitännän kautta – sitä ei voi kuitenkaan käyttää näppäimistön liittämiseen tietokoneeseen.

Logitech Options -ohjelmiston asentamisen kautta näppäimistöä pääsee muokkaamaan, mutta jo lähtökohtaisesti siinä kolme uutta erikoistoimintoa: sanelupainike, mikrofonin mykistyspainike ja erillinen emojipainike. Entuudestaan tuttuja ovat esimerkiksi kolmen laitteen vaihtopainikkeet, taustavalon säätö ja kuvakaappauksen näppäin. Painikkeet toimivat järjestelmätasolla eli ovat käytettävissä kaikissa sovelluksissa. Perusversiossakin on kuvakkeet Mac-käyttöön, joten sekakäyttäjälle sen valinta tuntuu fiksulta.

Vaikka näppäimistö on suunnattu luovan alan tekijöille, niin joku voisi kaivata mahdollisuutta luoda makroja – sellaista vaihtoehtoa ei kuitenkaan MX Keys Mini tarjoa.

Näppäimistön runko on erittäin tukeva, käytännössä se tuntuu olevan yhtä metallikappaletta. Tämä tuntuu myös painossa, jota on kertynyt tavanomaista enemmän eli 506 grammaa. Monista näppäimistöistä tuttu korkeussäätö puuttuu, mutta näppäimistön loiva oletuskulma tuntui oikeinkin käyttömukavalta. Pohjassa on viisi tukevaa kumitassua, jotka pitävät näppäimistön varmasti paikallaan.

Kompaktista olemuksestaan huolimatta Logitech MX Keys Mini -näppäimistö tarjoaa normaalikokoiset painikkeet. Pienemmät ulkomitat mahdollistavat hiiren tuomisen lähemmäs näppäimistöä. Lopputuloksena oli omassa käytössä selvästi toimivampi työasento, mitä voi pitää siis myös kohentuneena työergonomiana.

Mikäli on tottunut esimerkiksi monien kannettavien tietokoneiden erittäinkin lyhytliikerataisiin näppäimistöihin, voi MX Keys -näppäimistöjen painallus olla hieman pitkän oloinen. Tähän kuitenkin tottuu hyvin nopeasti, varsinkin kun näppäimistön tuntuma on erittäin miellyttävä. Näppäinhatut on muotoiltu koveriksi, ja ne ohjaavat sormet mukavasti keskelle. Mekaanisella pelinäppäimistöllä kirjoittava osaa arvostaa Logitechin tarjoamaa kohtuullisen selkeää painallusvastetta.

Valmistajan Perfect Stroke -näppäimistöteknologia hyödyntävä näppäimistö on myös käytössä hiljainen, joskin testilaitteista Mac-versiossa rivinvaihtonäppäin istui huonosti ja piti käytössä selvää narinaa. PC-versioissa ei moista ilmennyt, joten kyseessä tuntui olevan yksilöongelma.

Logitech MX Keys Mini -näppäimistön voi liittää langattomasti yhtä aikaa jopa kolmeen eri laitteeseen Bluetooth Low Energy -tekniikalla. Näppäimistö tukee myös yhdessä Logitechin MX Master -hiirien kanssa Flow-toimintoa, joka mahdollistaa tiedostojen siirron Windows- ja macOS-käyttöjärjestelmällisten laitteiden välillä.

Langaton yhteys toimi parin viikon testipätkän ajan ilman häiriöitä. Bluetooth-yhteys toimii mainiosti työkäytössä, mutta nopeatempoikseen pelikäyttöön latenssia voi olla jo liikaa.

Logitech Options -ohjelmiston kanssa näppäimistö tukee kolmea uutta erikoistoimintoa. Näitä ovat Windows- ja Mac-käyttöjärjestelmien kanssa yhteensopiva sanelupainike, mikrofonin mykistyspainike ja erillinen emojipainike. Niiden tarpeellisuus riippuu kovasti käytöstä, mutta kieltämättä sekä mykistys- että emojipainikeille ilmeni nopeasti käyttöä – tässä kohdassa valmistaja on selvästi osannut vastata tarpeeseen, jollaista ei välttämättä edes tiennyt olevan.

Taustavalaistus toimii hyvin kätevästi. Se tunnistaa lähestyvän käden ja sytyttää valaistuksen sen perusteella. Näppäimistön taustavalo on siis pois päältä, mikäli näppäimistöä ei hetkeen käytetä. Se myös säätyy taustavalon määrän perusteella. Tämä on käytössä oikein miellyttävä ja toimiva ratkaisu. Kirkkaudelle löytyy myös manuaalisäätömahdollisuus, mutta testikäytössä sitä osannut edes kaivata. Näppäimien reunoissa on selkeää valovuotoa, mikä voi häiritä sopivasta kulmasta katsottuna – perustyöskentelyssä tämä ei ollut mikään ongelma.

Valmistaja kertoo näppäimistön akun kestävän taustavalaistuksen kanssa käyttöä kymmenisen päivää ja taustavalaistus pois kytkettynä jopa viisi kuukautta. Näitä ei kahden viikon testijakson aikana kyetty varmentamaan, mutta viikon käytön jälkeen jäljellä enemmän käytetyssä perusversiossa akkua oli 70 prosenttia, joten liian tiheää lataussykliä on turha pelätä.

Kokonaisuus on erittäin vakuuttava, ellei numeronäppäimistö tunnu tarpeelliselta. Näppäintuntuma on likipitäen erinomainen, valaistus tekee käytöstä mukavaa hieman hämärämmässäkin ja näppäimistöön tuodut lisätoiminnot ilahduttavat. Hinta tuntuu silti aavistuksen kovalta, ja luotto vain ja ainoastaan langattomiin yhteyksiin on työkäyttöä ajatellen aina pieni riski.

Hyvää

 • Erittäin hyvä kirjoitustuntuma
 • Vankka rakenne
 • Akkukesto
 • Mahdollisuus käyttää kolmenkin laitteen kanssa

Huonoa

 • Vankan rakenteen tuoma paino matkakäytössä
 • Ei mahdollisuutta käyttää USB-kaapelilla
 • Hinta korkeahko

Tekniset tiedot Logitech MX Keys Mini

 • Hinta: 109 €
 • Järjestelmävaatimukset: Internet-yhteys ohjelmiston lataamista varten, Logitech Options -ohjelmisto macOS- ja Windows-käyttöjärjestelmissä
 • Yhteys: Bluetooth Low Energy (Windows 10 tai uudempi, macOS 10.15 tai uudempi, Chrome OS, Linux, iOS 13.4 tai uudempi, iPadOS 14 tai uudempi, Android 5.0 tai uudempi
 • Liitäntä: USB-C (vain lataus)
 • Mitat, paino: 296 x 132 x 21 mm, 506,4 g
 • Muuta: Easy-Switch-näppäinten avulla yhdistettävissä jopa kolmeen laitteeseen samaan aikaan, läheisyystunnistin, ympäristön valon tunnistin.

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat