Uusimmat

Cooler Master HAF X

31.07.2010 22:37 Muropaketin toimitus

Cooler Master HAF X toimitetaan kookkaassa tummansävyisessä pahvilaatikossa, jonka kylkiä koristaa HAF X -logot. Kotelon spesifikaatiot ovat printattuna pakkauksen päätyyn ja taustapuolelta löytyy kuvia kotelon yksityiskohdista. Pakkauksen sisällä kotelo on suojattuna muoviin ja styroksitukiin.

Kotelon oheistarvikkeet löytyvät pahvirasiaan pakattuina kotelon sisältä. Mukana tulee pari pussillista erilaisia ruuveja, nippusiteitä, EPS-virtaliittimen jatkokaapeli, näytönohjaimien tuki- ja jäähdytysmoduli, piipperi, usb-jatkojohto (ei kuvassa) sekä pyörät kotelon alle. Käyttöohjeet löytyvät kotelon päältä suuremman pahvipakkauksen sisältä.

HAF X on edeltäjänsä tapaa varsin kookas kotelo – ulkomitoiksi kerrotaan 230 x 550 x 590 mm. Korkeutta ja pituutta on tullut HAF 932:een nähden lisää, kun taasen leveysmitta on hieman pienentynyt. HAF X:n nettopaino on 14,35 kg, joka muodostuu mustaksi maalatuista teräksisistä rungosta ja kyljistä sekä muovisesta etu- ja kattopaneelista. HAF X:n muotoilu on HAF-malleille tyypillisesti karskia – se näyttää tukevalle ja on myös sitä.

5,25 tuuman asemapaikkoja löytyy kuusi kappaletta, mutta niistä kaksi on muunnettu SATA-kiintolevyjen telakkapaikoiksi. Sisäisiä 3,5 tuuman asemapaikkoja löytyy lisäksi viisi kappaletta. Lisäkorttipaikkoja on yhdeksän kappaletta. Jäähdytyksestä huolehtii seitsemän tuuletinpaikkaa, joihin kotelon mukana toimitetaan neljä 140-230 mm tuuletinta. Perinteisten Micro-ATX- ja ATX-emolevyjen lisäksi HAF X:ään mahtuu myös Extended-ATX- sekä XL-ATX-emolevyt.

HAF X:n etupaneeli on täynnä mustaa ritiläverkkoa sekä kulmikkaita muotoja. Liitännät ja painikkeet sijaitsevat yläreunassa, 5,25 tuuman asemapaikat keskellä ja etutuulettimen ilmanottoaukko alimmaisena. Idea on sama kuin HAF 932:ssa, mutta pieniä parannuksia on tehty.

Painikkeet ja liitännät on jaettu omiksi ryhmikseen etupaneelin yläosan konsoliin. Virta-, reset- ja etutuulettimen LED-valoja säätävä painike sijaitsevat kotelon päällispuolella liu’utettavan luukun alla. Etutuulettimen kytkimellä on mahdollista kytkeä LED-valaistus pois päältä. Pystysuorassa osassa sijaitsee puolestaan kaksi USB 3.0 -liitäntää, yksi e-SATA-liitäntä, yksi Firewire-liitäntä, kaksi USB 2.0 -liitäntää sekä kuuloke- ja mikkiliitännät. Lisäksi punaiset LED-merkkivalot sijaitsevat USB 3.0 -liitäntöjen alla.

5,25-tuuman asemapaikkoja näyttäisi ensisilmäyksellä olevan kuusi kappaletta, mutta todellisuudessa kaksi alimmaista on varattu SATA-telakoiden käyttöön. Tarjolla on siis kaksi pikalukittavaa kelkkaa 3,5″ tai 2,5″ SATA-kiintolevyille. Liitännät sijaitsevat kiinteästi asemapaikan pohjalla, joten johtoja ei tarvitse kytkeä erikseen. Tavallisten 5,25″ asemapaikkojen suojalevyt ovat myöskin sormivoimin irrotettavissa ja niistä löytyy tiheäsilmäinen pölysuodatin. Suodatinverkko on integroitu suojalevyn sisään, joten sen puhdistaminen ei varmasti onnistu aivan niin näppärästi, kuin olisi mahdollista.

Etupaneelin alaosan kookkaan hunajakennoverkon takana piilottelee kookas 230 mm LED-tuuletin. Pölysuodattimella varustettu suojaverkko irtoaa nykäisemällä. Etutuuletin on speksattu 700 RPM nopeudelle ja 19 dB melutasolle ja sen punainen LED-valaistus on sammutettavissa etupaneelin napista. Tilalle on tarpeen vaatiessa vaihdettava perinteisemmän kokoinen 120 tai 140 mm tuuletin.

HAF X:n kattoa hallitsee kaksi kookasta tuulettimen ilmanvaihtoaukkoa, jotka on peitetty mustalla metalliritilällä. Muovinen kattopaneeli on runkorakenteen päällä. HAF 932:sta löytyneen säilytyslokeron osalta Cooler Master on mennyt takapakkia, sillä lokero on jätetty kokonaan pois. Ainakin testikäytössä lattialla sijaitsevan HAF 932:n päällä oleva säilytyslokero on jatkuvasti kovassa käytössä.

HAF X:n kylkeä hallitsee L:n muotoinen ikkuna sekä tuulettimen ilmanottoaukko. Tuuletinta ja ikkunaa ympäröivät peltiin tehdyt pyöreäreunaiset pokkaukset. Ikkuna ei ole kaikkien käyttäjien mieleen ja lisäksi se on sijoitettu hieman hölmösti puoliksi asemapaikkojen eteen. Sivupaneeli on kiinni kahdella sormiruuvilla, jonka jälkeen se vain käännetään auki ja nostetaan sijoiltaan.

HAF X:n takakylki on täysin umpinainen, vaikka siihen onkin prässätty ilmanvaihtoaukkoa muistuttava muoto. Takapaneelin layout ei tarjoa mitään uutta tai ihmeellistä – ylimpänä kolme letkuläpivientiä, seuraavana I/O-paneeli sekä tuuletinpaikka 120- tai 140 mm tuulettimelle, sitten yhdeksän korttipaikkaa sekä ilmanottoaukko ja alimmaisena paikka ATX-virtalähteelle. Virtalähde sijaitsee siis kotelon pohjalla ja ottaa jäähdytysilmansa suoraan kotelon ulkopuolelta.

Kylkipaneelin tuuletinpaikasta löytyy esiasennettuna 200 x 200 x 30 mm tuuletin, joka on varustettu ilmaa ohjaavalla kauluksella. Kaulus on käännettävissä, jolloin se ohjaa ilmaa haluttuun suuntaan. Tuulettimen speksit vastaavat etutuuletinta: 700 RPM ja 19 dBA. Tuuletin ottaa virtansa kolmepinnisestä tuuletinliittimestä tai adapterin avulla molex-liittimestä. Molex-liittimen laatu ansaitsee miinusta, sillä liitinpinnit ovat niin löysästi liitinkuoren sisällä, että johdon kytkeminen virtalähteen molex-liittimeen on todella hankalaa. Myös kotelon tuulettimien muissa molex-liittimissä oli samoja ongelmia.

HAF X:n pohjaa kiertää muovinen korokereunus, joka on varustettu neljällä solumuovipehmusteella. Mukana toimitettavat pyörät ruuvataan tarvittaessa niille varatuille paikoille. Pohjan takimmainen puolisko on rei’itetty hunajakennoverkoksi virtalähteen ilmanottoa varten. Tuuletinpaikkaa pohjassa ei kuitenkaan ole. Miinuksena ilmanottoaukoissa ei ole pölysuodattimia.

Nykypäivän koteloissa myös takakyljen puolelta löytyy mielenkiintoista tarkastettavaa. Ensinnäkin prosessorikannan kohdalla emolevyn taustapellissä on reikä, joka mahdollistaa useimpien coolereiden asentamisen emolevyä irrottamatta. Tämä on erittäin toivottava ominaisuus ja yleistymässä nykypäivän koteloissa. Lisäksi johdot on mahdollista viedä piilossa väliseinämän ja takakylkipaneelin välissä. Osa läpivientiaukoista on varustettu kumisuojilla, jotka poikkeuksellisesti pysyvät myös hyvin paikoillaan, eivätkä lähde johtoja vedettäessä irti.

HAF X:n runko on maalattu ulkopeltien tavoin mustaksi, joka parantaa laatuvaikutelmaa. Karhea maalipinta on paksun ja kestävän oloinen. Sisä-layout on melko tavanomainen – virtalähde taka
na alhaalla, emolevy takana ylhäällä, 5,25″ asemapaikat edessä ylhäällä ja 3,5″ asemapaikat edessä alhaalla. Tuuletinpaikkoja löytyy edestä yksi 120/140/230 mm, kyljestä yksi 200 mm, takaa yksi 120/140 mm, katosta kaksi 140/200 mm, keskeltä näytönohjaimen lisäjäähdytystunnelista yksi 120 mm sekä kuvasta puuttuvasta näytönohjaimien tukikehikosta yksi 80 mm.

Emolevyllä on HAF X:ssä mukavasti tilaa. Takapaneelin ja kiintolevykehikon väliin jää noin 35 cm tilaa. Ilmanvaihdon pitäisi olla taattu, sillä prosessorin lähiympäristö on täynnä tuulettimia. 140 mm tuuletin puhaltaa ilmaa takapaneelista ulos (1200 RPM, 19 dBA) ja katossa lämpimän ilman poiston parissa urakoi puolestaan suuri 200 mm tuuletin (700 RPM, 19 dBA). Tarvittaessa kattoon saa kiinnitettyä vielä toisen 200 mm tuulettimen, tai vaihtoehtoisesti molempien tuulettimien tilalle 240 mm vesijäähdytyskennon. Valitettavasti kattoon ei ole mahdollista kiinnittää pienempiä standardikokoisia tuulettimia.

Virtalähteen paikka on kotelon pohjalla. Virtalähdettä varten kotelon pohjalta löytyy kumiset koroketassut. Ilmanottoaukko on erittäin väljästi rei’itetty, mutta pölysuodatinta ei ole jostain syystä nähty tarpeelliseksi. Virtalähteen vieressä takaseinässä on leveä aukko, josta johdot voi viedä piiloon emolevyn taakse. Lisäkorttipaikkoja HAF X:stä löytyy yhdeksän kappaletta. Tämä on hyvä asia useampien näytönohjaimien kokoonpanoja ajatellen. Korttipaikkojen suojalevyt on rei’itetty ilmanvaihdon parantamiseksi ja ne ovat kiinni mustilla sormiruuveilla.

Kiintolevypaikat on toteutettu HAF 932:sta tutulla tavalla. Viisi muovista kelkkaa sijaitsevat poikittain kotelon etuosassa ja niistä ylimmästä löytyy kiinnitysmahdollisuus myös 2,5″ levylle. Kelkat ovat pikalukittavia, eli ne ovat irrotettavissa ilman työkaluja. Etutuuletin sijaitsee aivan kiintolevypaikkojen takana, joten jäähdytyspuoli on varmasti kunnossa. 5,25-tuuman asemapaikat ovat myöskin varustettu pikalukituksella ja vieläpä erittäin helppokäyttöisellä sellaisella. Asema lukitaan yksinkertaisesti asemapaikan kyljessä olevaa suurikokoista nappia painamalla – vapautus tapahtuu samalla tavoin. Kiinnityksen voi varmistaa ruuveilla.

5,25-tuuman asemapaikoista kaksi alimmaista on varattu SATA-kiintolevyjen telakkapaikoiksi. Telakkamoduli on kiinni ruuveilla, joten se on tarpeen vaatiessa irrotettavissa. Telakkapaikkojen elektroniikka on sijoitettu pienelle mustalle piirilevylle, josta löytyy kaksi SATA-liitäntää sekä molex-virtaliitin.

HAF X:n johtosarja on melkoinen nippu. Muut johdot ovat melko peruskauraa, mutta USB 3.0 -kaapelit ovat monelle uusi tuttavuus. Sinisten USB 3.0 -johtojen päässä on standardiliittimet, joten ne on kytkettävä emolevyn I/O-paneeliin kotelon ulkopuolelle. USB 3.0 -johdot ovat kuitenkin vaihdettavissa mukana toimitettavaan perinteiseen USB 2.0 -johtoon, joka on kytkettävissä emolevyn pinneihin.

Halutessaan käyttäjä voi muokata kotelon sisustaa kahdella muovilisäosalla. Näistä ensimmäinen kiinnittyy kiintolevypaikkojen kylkeen kahdella sormiruuvilla ja sen tarkoituksena on tarjota keskitettyä lisäjäähdytystä näytönohjaimille. Kehikon sisään on kiinnitettävissä 120 mm tuuletin. Toinen muoviosista on virtalähteen taakse asettuva suoja, joka on kiinni kahdella sormiruuvilla ja jonka paikka on säädettävissä kotelon pituussuunnassa. Suoja piilottaa taakseen virtalähteen johdot ja vähentää johtosotkua kotelon sisällä.

Kylkipaneelien ohella myös muoviset etu- ja kattopaneeli ovat helposti irrotettavissa. Niistä kumpainenkin on kiinni rungossa kuudella muovikynnellä, jotka vapautuvat sormella painamalla. Asemapaikkojen suojana on reunoiltaan ohuelta kaistaleelta rungossa kiinni olevat metallilevyt, jotka taitetaan irti ennen asemapaikan käyttöönottoa. Metallilevyjen reunat eivät ole terävät, joten viiltohaavan vaaraa ei juurikaan ole.

Kattopaneelin alta paljastuu 200 mm kattotuuletin, joka sijaitsee itse asiassa kotelon rungon ulkopuolella. Tuulettimen viereen on asennettavissa toinen samanmoinen. Etupaneelin liitäntöjen johdot ovat kiinni piirilevyllä liittimillä, eli käyttäjä voi halutessaan irrottaa ylimääräiset käyttämättä jäävät johdot.

Kokoonpanon asentaminen HAF X:ään on helppo toimenpide. Tilaa on riittämiin ja kotelon rakenneratkaisut on toteutettu fiksusti. Aluksi väliseinämään on ruuvattava messinkiset kiinnitysjalat emolevylle, sillä jostain syystä valmiiksi niitä oli kiinnitettynä vain kaksi kappaletta. Johtojen vetäminen hoituu siististi emolevyn takaa ja virtalähteen ylimääräiseksi jäävät johdot jäävät piiloon muovisuojan taakse. Asemien kiinnitys onnistuu salamannopeasti pikakiinnitysten avulla – työkaluja ja ruuveja ei tarvita. Suurimman murheen asennusvaihteessa aiheuttavat tuulettimien molex-liittimet – niiden liitinpinnit ovat niin löysät, että ne eivät meinaa millään sopia yhteen virtalähteen liittimien kanssa. Onneksi tuulettimet voi kytkeä halutessaan myös emolevyn tuuletinliitäntöihin. Joidenkin suurimpien jättiprosessoricoolereiden kanssa kylkituulettimen kanssa saattaa tulla ongelmia, mutta ainakin esimerkkikokoonpanossa käytetyn Noctua NH-U12P:n ja kylkipaneelin väliin jäi useamman sentin rako ja kylkituuletin jäi coolerin alapuolelle.

Sisältö

  1. Suuret tornikotelot vertailussa - Antec P193 ja Cooler Master HAF X
  2. Antec P193
  3. Cooler Master HAF X
  4. Lämpötilamittaukset & Melumittaukset
  5. Loppuyhteenveto