Uusimmat

Antec P193

31.07.2010 22:37 Muropaketin toimitus

Antec P193 toimitetaan todella suurikokoisessa keltamustassa pahvilaatikossa, josta löytyy suurikokoiset kuvat kotelosta sekä speksit printattuna laatikon päätyihin. Pikkuautolla laatikon kuljettamisen kanssa saattaa tulla jo vaikeuksia. Antec P193 on seuraaja P190-mallille, joka oli Muropaketin testattavana syyskuussa 2007. Yli 300 euron hintainen P190 jakoi tuolloin mielipiteitä, mutta P193:een on tehty lukuisten muiden muutosten ohella myös hinnan osalta parannus. P193 maksaa suomessa noin 190 euroa. Hintaan toki vaikuttaa se, ettei P193:n mukana toimiteta edeltäjämallin tapaan virtalähteitä.

P193:n oheistarvikkeet ovat pakattuna kotelon sisältä löytyvään suurikokoiseen pahvirasiaan. Pahvirasian koko yllättää, sillä tarvikkeet täyttävät sen sisustasta vain murto-osan.

P193 on kookas kotelo. Valmistaja ilmoittaa sen ulkomitoiksi 51,4 x 20,5 x 59 cm ja painoksi 16,25 kiloa. Kotelon runko on 0,8 mm kylmävalssattua terästä ja ulkopinnoissa on käytetty terästä, muovia ja alumiinia. Asemapaikkoja P193:sta löytyy kaikkiaan 11 kappaletta – neljä ulkoista 5,25″ paikkaa, yksi ulkoinen 3,5″ paikka sekä kuusi sisäistä 3,5″ paikkaa. Tuuletinpaikkoja on seitsemän kappaletta – kaksi 120 mm tuulettimille edessä, yksi 120 mm tuulettimelle ylemmässä kiintolevykehikossa, yksi kylkipaneelissa 200 mm tuulettimelle, yksi 120 mm tuulettimelle takapaneelissa ja kaksi 140 mm tuulettimille katossa. Kylkipaneelin, takapaneelin ja katon tuulettimet toimitetaan kotelon mukana. P193 on yhteensopiva Mini-ITX, MicroATX, ATX ja E-ATX-emolevyjen kanssa. Antec lupaa tuotteelleen kolmen vuoden AQ3-takuun.

P193:n etupaneelia peittää harjatulla alumiinilevyllä verhoiltu ovi. Tarkalleen ottaen alumiinia löytyy oven molemmin puolin ja tällä kolmikerrosrakenteella on pyritty tehokkaampaan äänenvaimennukseen. Ovi pysyy kiinni magneettien avulla. Oven oikeaan reunaan mustaan saarekkeeseen näkyviin on jätetty virtavalo, oven lukko sekä E-SATA-, USB 2.0-, mikrofoni- ja kuulokeliitäntä. P190-mallista poiketen oven oikeaan reunaan on tehty neljä tummalla kromikehyksellä koristeltua aukkoa, jotka parantavat ilman virtausta. Päätoiminen ilmanotto tapahtuu etupaneelin sivujen kautta – Antec kertookin suurentaneensa reunoilta löytyvienilmanottoaukkojen kokoa virtauksen parantamiseksi.

Ovi aukeaa tarvittaessa 270 astetta, eli vasenta kylkipaneelia vasten. Oven takaa paljastuu neljä 5,25″ asemapaikkaa, kaksi tuulettimien ilmanottoritilää sekä niiden välissä sijaitseva yksi 3,5″ ulkoinen asemapaikka. Pikalukitteiset asemapaikkojen suojalevyt ovat avonaisia ja varustettu tiheällä pölysuodatinverkolla. Myös luukkumaisesti aukeavat tuulettimien ilmanottoritilät ovat kiinteällä pölysuodattimella varustettuja. P190:ssä pölysuodattimet olivat vielä erillisinä kiinni kotelon rungossa. Puhdistamisen kannalta vanha ratkaisu oli parempi. Luukku paljastaa takaansa myös etupaneelin oikeassa reunassa sijaitsevat virta- ja reset-painikkeet sekä kiintolevyn aktiivisuusvalon.

P193:n katto on yksinkertaisen karu. Sieltä löytyy vain kattotuulettimien hunajakennomaiset ritilät sekä tuulettimien kiinnitysruuvien kannat.

P193 on erittäin pitkä kotelo – 59 cm. Molemmat kylkipaneelit ovat kiinni kahdella mustalla sormiruuvilla. Kylkipaneelit koostuvat kahdesta kerroksesta – teräksestä ja polykarbonaattimuovista. Tällä on pyritty ääntä vaimentavaan vaikutukseen. Kylkipaneelia kopauttaessa se kumahtaa pehmeästi.

Yksi mielenkiintoisimmista ulkoisista yksityiskohdista sijaitsee vasemmassa kylkipaneelissa. P190:ssä kylkipaneelin tuuletin aiheutti ongelmia kookkaampien prosessoricoolerien kanssa, joten P193:ssa tuuletinta on tuotu ulospäin erikoisen kyhmyn avulla. Kyhmy on koristeltu harjatulla alumiinilevyllä etupaneelin tapaan. Ilman tuuletin ottaa kyhmyn reunojen kautta. Kylkituuletin on varustettu pölysuodattimella, joka on irrotettavissa näppärästi ulkokautta. Kylkituuletin on P193:n mukana toimitettavista tuulettimista ai
noa, joka puhaltaa ilmaa kotelon sisään.

Takapaneeli on nykypäivän tornikotelolle varsin tyypillisen näköinen. Virtalähde alhaalla, lisäkorttipaikat keskellä, letkuläpiviennit korttipaikkojen vieressä ja ylhäällä rinnakkain takatuuletin sekä I/O-liitinpaneeli. Aivan katonrajassa sijaitsee lisäksi P190:stäkin tuttu tuuletinkontrolleri.

Takapaneelin tuuletinsäätimen idea on hyvä, mutta sen toteutus on hieman puolitiessään. Pienet muovikytkimet ovat kokonsa takia hieman hankalat käyttää ja helpointa niitä onkin siirrellä kynnen päällä. Kytkimet tarjoavat kolme eri nopeusvaihtoehtoa – high, medium ja low. Siitä käsin säädettävissä ovat kattotuulettimet sekä takatuuletin.

Pohja on tyhjyyttä ja tylsyyttä täynnä. Tasaisen suoran peltipinnan rikkovat ainoastaan valkoiset kumijalat, jotka eristävät kotelon tasopinnasta. Etupaneelin pohjasta löytyy ilmanottoaukko.

Takakyljen paneeli on kiinni sormiruuveilla. Johdot saa vedettyä siististi emolevyn takana ja niiden järjestelyä helpottaa muoviset kaapelilenkit, joita käyttäjä voi sijoittaa haluamiinsa kohtiin. Käyttäjäpalautteen myötä Antec on tehnyt P193:een parannuksen, jota ei löytynyt vielä alkupään yksilöistä. Emolevyn prosessorikannan kohdalta löytyy nimittäin nyt aukko, joka mahdollistaa cooleri asentamisen emolevyä irrottamatta. Kyseessä on ominaisuus, jonka voi odottaa löytävänsä tämän hintaluokan kotelosta.

Perusasettelultaan P193:n sisätilat ovat tuttua kauraa P180- ja P190-sarjan malleista. Sisätilat perustuvat ns. ”kaksoiskammiosuunnitteluun”, jonka tarkoituksena on eristää kiintolevyt ja virtalähde muusta kokoonpanosta. Kammioiden välisen tason reuna tiivistyy kylkipaneelia vasten pehmeän tiivistenauhan avulla. Asemapaikat sijaitsevat perinteisen mallin mukaan kotelon etuosassa. Teräksen värinen pinta on hieman ankean näköinen nykypäivänä suosiotaan kasvattaneeseen mustaksi maalattuun pintaan nähden, mutta ratkaisu lienee tarkoituksellinen, sillä P193:sta ei löydy sisätiloja paljastavaa kylki-ikkunaa. HAF X:ään verrattuna viimeistelyssä olisi vielä hieman parantamisen varaa. Yleisesti ottaen kaikki on kunnossa, mutta muutamista vähemmän käsillä olevista kohdista löytyy teräviä reunoja.

Emolevylle pyhitetty osasto löytyy sisustan taka-yläosasta. Ilmanvaihdosta pitävät kylkituulettimen lisäksi huolen kaksi 140 mm kattotuuletinta sekä 120 mm takatuuletin. Tuulettimet ovat Antecin TriCool-mallia ja manuaalisesti kolmiportaisesti säädettäviä. Säätäminen tapahtuu kotelon takapaneelista. 140 mm mallin speksit ovat 700-1500 RPM, 20-32 dBA ja 47-94,6 CFM. 120 mm mallin vastaavat lukemat ovat 1200-2000 RPM, 25-30 dBA ja 39-79 CFM.

Lisäkorttipaikkoja löytyy seitsemän kappaletta ja niiden peitelevyt on rei’itetty ilmankierron parantamiseksi. Korttien kiinnitys on toteutettu vanhanaikaisesti tavallisilla koteloruuveilla, eli homma ei hoidu ilman työkaluja. Kotelon välipohjasta löytyy kaksi aukkoa, joiden kokoa on mahdollista suurentaa sormiruuvikiinnitteiset peltilevyt irrottamalla. Aukoista suurempi on lähinnä virtalähteen johtojen läpivientiin, jos johdoilla ei riitä pituus emolevyn taustapuolelta vetämiseen. Pienempi aukko on tarkoitettu SATA-kaapelien viemiseen alakerran kiintolevyille, vaikkakin myös niiden vieminen onnistuu emolevyn taustapuolelta.

Virtalähteen paikka löytyy alakammiosta kotelon takaosasta. Kotelon pohjalle on tehty virtalähdettä varten koroke, jonka päällä on kumiset vaimennusliuskat. Pohjatuulettimella varustetut virtalähteet ottavat siis jäähdytysilmansa noin senttimetrin korkuisesta raosta korokkeen ja pohjan välistä. Tarvittaessa takapaneelissa neljällä ruuvilla kiinni oleva sovitekehys on irrotettavissa ja paikalle voidaan asentaa Antecin oma CP-sarjan virtalähde, joka on tavallista ATX-virtalähdettä kookkaampi.

Kiintolevypaikat ovat tuttua kauraa P190:een tutustuneille. Isompi neljän levyn kiintolevykelkka sijaitsee alakammiossa ja pienempi kahden levyn kehikko yläkammiossa. Näiden välissä sijaitsee yksi ulkoinen 3,5″ asemapaikka. Kehikot ovat kiinni yhdellä sormiruuvilla kumpikin, jonka jälkeen ne liukuvat metallirenkaasta vetämällä näppärästi ulos kotelosta. Alakammion kelkkaan levyt kiinnitetään ruuveilla kylkiasentoon ja resonanssia on vaimentamassa silikoniset puslat. Yläkerran kiintolevykehikossa levyt ovat vielä omissa erillisissä kelkoissaan. Kelkat ovat monesta aiemmasta Antecin tuotteesta tuttuja ja levyt kiinnitetään niihin alapuolelta silikonipuslien vaimentamana. Kelkkoihin on mahdollista asentaa myöskin 2,5″ levy. Yläkerran kiintolevykehikon taustapuolelta löytyy näppärä muovinen säilytysrasia, johon voi kätkeä salaisuuksia tai vaikkapa ylimääräisiä ruuveja.

Kun ylemmästä kiintolevykehikosta poistaa kelkat, on siihen kiinnitettävissä 120 mm lisätuuletin näytönohjaimen jäähdytyksen tehostamiseksi. Tuulettimen kiinnitys on toteutettu metalliklipseillä, jotka kiinnittyvät tuulettimen reunoihin sekä kehikossa oleviin reikiin.

Kiintolevykehikoiden takana kotelon etuosassa on kaksi paikkaa 120 mm tuulettimelle. Tuulettimet ruuvataan kiinni muovikehikkoon, jonka jälkeen kehikko puolestaan kiinnittyy pikalukituksella kotelon runkoon. Tuuletinpaikkojen takana on neliömäistä ritiläverkkoa, joka voisi olla nykypäivän vaatimustasolla hieman harvempaakin. Edessä ylhäällä sijaitsevat 5,25″ asemapaikat hyödyntävät kiskokiinnitystä. Aseman kylkiin ruuvataan kiskot, joiden avulla asema saadaan pikalukittua kiinni koteloon. Aseman irrottaminen tapahtuu kotelon ulkopuolelta käsin.

Kokoonpanon asentaminen P193:een on helppo toimenpide, vaikkakaan aivan yhtä nopeasti, kuin HAF X:n kanssa, se ei onnistu. Tähän vaikuttavana tekijänä on lähinnä kaksikammioinen sisärakenne sekä tavallisten ruuvien käyttötarve asemien ja lisäkorttien kiinnityksessä. Emolevyä asennettaessa sivuttaissuunnassa tilaa riittää, mutta pystysuunnassa sovitus on välipohjan takia yllättävän tiukka. Katto- ja takatuulettimien johdot kannattaa vetää väliseinän taustapuolelle, sillä muuten ne aiheuttavat pientä johtosotkua kotelon takaylänurkassa. Johtojen vetäminen emolevyn taustapuolelta onnistui esimerkkikokoonpanon Corsair HX620 -virtalähteellä mainiosti. NH-U12P-prosessoricoolerin kanssa sen sijaan meinasi tulla tukalat paikat, sillä hajurakoa kylkituulettimeen ei jäänyt nimeksikään. Kattotuulettimen aukosta kurkistaessa saattoi huomata, että kylkituuletin oli aivan kiinni coolerissa haittaamatta kuitenkaan kylkipaneelin sulkemista. Antec mainostaakin sivuillaan, että suuren kylkituulettimen ansiosta suurelle prosessoricoolerille ei ole tarvetta. Väitteen olisi hyvä pitää paikkaansa, sillä markkinoiden suurimmat prosessoricoolerit eivät edes mahdu P193:n sisään.

Sisältö

  1. Suuret tornikotelot vertailussa - Antec P193 ja Cooler Master HAF X
  2. Antec P193
  3. Cooler Master HAF X
  4. Lämpötilamittaukset & Melumittaukset
  5. Loppuyhteenveto