Uusimmat

Lämpötilamittaukset & Melumittaukset

31.07.2010 22:37 Muropaketin toimitus

Lämpötilamittaukset

Koteloiden jäähdytystehon testaamiseksi asensimme niihin testikokoonpanon, joka koostui Intel Core i7 920 -suorittimesta, Asuksen P6T Deluxe -emolevystä, kolmesta Qimondan yhden gigatavun DDR3-muistikammasta, Noctua NH-U12P -prosessoricoolerista, NVIDIA GeForce 285 GTX -näytönohjaimesta, Western Digitalin SATA-kiintolevystä sekä Corsairin HX620W-virtalähteestä. Suoritin ylikellotettiin toimimaan 3,6 GHz (20×180 MHz) kellotaajuudella ja 1,3 voltin käyttöjännitteellä. Verrokkikoteloksi valitsimme luotettavasti Muropaketin testikotelona toimineen HAF 932:n, joka keräsi kehut edellisessä täystornikotelovertailussa.

Prosessorin, näytönohjaimien ja kiintolevyn lämpötiloja seurattiin ohjelmallisesti HWmonitor- sekä GPU-Z-ohjelmien avulla. Lisäksi piirisarjan jäähdytyssiilin sekä virtalähteen ulostuloilman lämpötilaa mitattiin ulkoisen lämpömittarin avulla. Kuvaajaan suorittimen lämpötilaksi on merkitty neljän ytimen keskiarvo. Kokoonpanoa rasitettiin Prime 95- sekä FurMark 1.8.2 -testiohjelmien avulla. Testiympäristön lämpötila väreili kesähelteillä poikkeuksellisen korkealla noin 27-28 asteen tuntumassa. Antec P193 -kotelolla testit ajettiin tuulettimien low, medium ja high-asetuksilla. Tästä syystä kuvaajasta löytyy merkinnät ”L”,
”M” ja ”H”, jotka tarkoittavat siis ”Low”, ”Medium” ja ”High”.

Lämpötilamittauksissa huomioitiin tälläkin kertaa aiempiin kokemuksiin pohjaten vain rasituslämpötilat, sillä tällöin kotelon ilmankierrolla on hallittavaan suurin lämpökuorma. Rasituksessa jäähdytyksen todelliset kyvyt tulevat vasta esiin. Rasituksessa suurimmat lämpötilalukemat mitattiin vähemmän yllättäen prosessorilta ja näytönohjaimen grafiikkapiiriltä.

Matalimmat lämpötila-arvot mitattiin Cooler Masterin koteloista. Virtalähteen, kiintolevyn ja piirisarjan lämpötilojen osalta HAF X ei juurikaan eroa edeltäjästään HAF 932:sta. Prosessorin ja grafiikkapiirin lämpötilan osalta HAF X sen sijaan pistää hieman paremmaksi. Tuulettimet low-asennossa Antec pitää odotetusti perää, mutta yllättäen edes high-tilassa kovan puhinan saattelemana se ei onnistu pistämään HAF X:lle kampoihin. Esimerkiksi grafiikkapiirin lämpötilaan tuulettimien pyörimisnopeus ei vaikuta juuri laisinkaan. Yksi vaikuttava tekijä saattaisi olla HAF X:ää selvästi pienempi yhtenäinen avonainen sisätila, jolloin ilmavirta ei pääse virtamaan tehokkaasti.

Molempien testikoteloiden mukana toimitetaan mahdollisuus asentaa sisustan keskivaiheille näytönohjaimille lisäjäähdytystä tarjoileva tuuletin. Päätimmekin testata kummallakin kotelolla, kuinka suuri vaikutus kyseisellä tuulettimella on grafiikkapiirin lämpötilaan. Itse tuuletinta koteloiden mukana ei toimiteta, joten käytimme tarkoitukseen 120 mm SilenX iXtrema Pro Series -tuuletinta (14 dBA, 1400 RPM ja 72 CFM). Antecissa kotelotuulettimien pyörimisnopeus asetettiin L-asentoon.

Antecissa tuulettimen tuoma hyöty rasituslämpötiloihin oli noin 5,5 astetta. HAF X:ssä vaikutus oli puolestaan noin neljän asteen luokkaa. Jos kokoonpanosta löytyy kuumana käyviä näytönohjaimia, on hiljaisen lisätuulettimen asentaminen kyseisiin paikkoihin harkinnan arvoinen vaihtoehto.

Melumittaukset

DesibelimittariViimejouluisen kotelovertailun tapaan koteloiden jäähdytysratkaisun meluntuottoa mitattiin Velleman DVM805 -desibelimittarilla kolmesta eri suunnasta: kotelon edestä, vasemmalta sivulta sekä takaa. Desibelimittari asennettiin kiinni kamerajalkaan ja sijoitettiin niin, että mittapää osoitti koteloa kohti noin 50 cm etäisyydellä ja 70 cm korkeudella 20 astetta vaakatasosta alaspäin suunnattuna. Mittaukset suoritettiin öisessä hiljaisessa huoneistossa, jolloin taustameluksi mitattiin 34 desibeliä. Mittaustulokset on pyöristetty lähimpään puoleen desibeliin. Tuulettimille virtaa antamassa käytettiin Corsairin hiljaista 12 cm tuulettimella varustettua HX620W-virtalähdettä, joka oli asetettu ATX-liittimeen kytketyllä hyppylangalla toimimaan itsenäisesti ilman tietokonekokoonpanoa. Myös virtalähteen melutaso koteloon asennettuna mitattiin, jotta saataisiin käsitys sen vaikutuksesta kokonaistuloksiin. Virtalähteen melumittaukset tehtiin HAF X -koteloon asennettuna, koska sen todettiin olevan rakenteellisesti avoimempi ja täten eristävän heikommin ääntä.

Antecin tuulettimet saa asetettua pyörimään kolmella eri nopeudella, joten mittaukset tehtiin jokaisella vaihtoehdolla. Miniminopeudella tuulettimet ovat miellyttävät hiljaisia, vaikkakaan ei täysin äänettömiä. Hiljaisessa tilassa tasainen hiljainen humina kuuluu selvästi useamman metrin päähän. Keskimmäisellä nopeusasetuksella melutaso nousee yllättävän suuren harppauksen, eikä selvästi kuuluva humina sekä pieni kumina ole enää pidemmän päälle kovin mukavaa kuunneltavaa. Täysillä kierroksilla P193 muuttuu todelliseksi tuulitunneliksi ja ääni on sen mukainen – voimakas humina täyttää koko huoneen.

HAF X:n tuulettimet pyörivät kiinteällä nopeudella, joten sen kohdalla riitti yksi testauskierros. Numeroiden perusteella HAF X on selvästi Antecia äänekkäämpi, mutta todellisuudessa korvan havaitsema ero ei ole kovinkaan suuri. HAF X:n humina on kuultavissa hiljaisessa huoneessa, mutta se on tasaista ja suht miellyttävää. Numeroiden pohjalta melutasossa näyttäisi tapahtuneen pieni parannus HAF 932:een nähden.

Sisältö

  1. Suuret tornikotelot vertailussa - Antec P193 ja Cooler Master HAF X
  2. Antec P193
  3. Cooler Master HAF X
  4. Lämpötilamittaukset & Melumittaukset
  5. Loppuyhteenveto