Uusimmat

Tee-se-itse MuroPC

31.10.2008 21:42 Muropaketin toimitus

Meiltä Muropaketin toimituksen jäseniltä pyydetään usein vinkkejä PC-kokoonpanojen komponenttivalintojen muodossa. Valitettavasti emme ehdi aina vastaamaan yksittäisiin kyselyihin, joten olemme nyt kasanneet suorituskykyisen tee-se-itse MuroPC:n. Komponentit on valittu suurimmaksi osaksi toimituksen testaamista, toimiviksi todetuista ja hinta-laatusuhteeltaan hyvistä osista.

Huom! Tarkoituksena ei ole kasata perusmikroa markkinoiden halvimmista komponenteista vaan suorituskykyinen, suhteellisen hiljainen ja hinnaltaan mukiin menevä kokoonpano, josta löytyy myös hieman virittelyvaraa nykypäivää ja tulevaisuutta ajatellen.

Artikkelissa käydään läpi MuroPC:seen valitut komponentit sekä valintaperusteet ja etsitään vakaat ja toimivat ylikellotusasetukset prosessorille, muisteille ja näytönohjaimelle. Tee-se-itse MuroPC-kokoonpanoa aiotaan jatkossa päivittää tietyin väliajoin vastaamaan kiivaasti kehittyvää suorituskykytrendiä. Lisäksi kuuntelemme mielellämme lukijoiden palautetta ja suoritamme jatkossa testejä ja vertailuja vaihtoehtoisilla komponenteilla.

 

Prosessori: Intel Core 2 Duo E8500

Kuvaus: Intelin 45 nm:n tekniikalla valmistettava Wolfdale-koodinimellinen Core 2 Duo E8500 edustaa tällä hetkellä yrityksen toiseksi nopeinta kaksiytimistä prosessoria. Vakiona 3,16 GHz:n kellotaajuudella toimivan LGA775-kantaisen E8500-prosessorin kellotaajuus muodostetaan ylöspäin lukitulla 9,5x kertoimella ja 333 MHz:n väylätaajuudella. Kuuden megatavun L2-välimuistin johdosta piisirun transistorimäärä on kasvanut 410 miljoonaan ja se on 107 neliömillimetrin kokoinen. Prosessorin vakiojännite on 1,25 volttia ja Intel ilmoittaa TDP-arvoksi 65 wattia.

Valintaperustelu: Tällä hetkellä Core 2 Duo E8500:n saatavuus Suomesta on erinomainen ja hinta liikkuu noin 170 eurossa. Pykälää kalliimpi 3,33 GHz:n kellotaajuudella toimiva E8600-mallin saatavuus on huomattavasti heikompi ja hinta on jopa yli 70 euroa korkeampi (noin 240 euroa). Pelkästä E8600:n 10x kertoimesta ja 166 MHz korkeammasta kokonaiskellotaajuudesta ei kannata maksaa niin paljon ylimääräistä, kun Intelin nykyprosessoreissa on ”väljää” useampia satoja megahertsejä, kunhan vaan jaksaa hieman perehtyä ylikellottamisen ihmeelliseen maailmaan. Suosittelemme ostamaan prosessorista tray-mallin eli pelkän prosessorin ilman melko onnetonta Intelin vakiojäähdytystä.

Vaihtoehdot: Jos tietokoneen käyttötarve on raskasta ja käytettävät sovellukset tukevat useampaa säiettä, kannattaa investoida neliytimiseen prosessoriin. Vanhemman 65 nm:n tekniikalla valmistettavan ja 2,4 GHz:n kellotaajuudella toimivan Core 2 Quad Q6600 -prosessorin saa suurin piirtein samaan hintaan kuin Core 2 Duo E8500:n. Pienellä lisäinvestoinnilla saa hankittua uudemman 45 nm:n tekniikalla valmistetun ja suuremmalla L2-välimuistilla varustetun 2,66 GHz:n Core 2 Quad Q9450 -prosessorin noin 270 eurolla ja Q9550 -prosessori tarjoaa vieläkin korkeamman 2,93 GHz:n kellotaajuuden noin 300 eurolla.

 

Cooleri: Noctua NH-C12P

Kuvaus: Noctuan keväällä julkaisema NH-C12P-cooleri on muokattu versio menestyneestä NH-U12-mallista. NH-C12P:ssä on kuusi lämpöputkea ja mukana toimitettava 120 mm:n NF-P12-tuuletin asennetaan puhaltamaan emolevyä kohti, jolloin ilmavirta jäähdyttää samalla prosessorin virransyöttöä, northbridgeä ja muisteja.

Valintaperustelu: Itävaltalainen Noctua tunnetaan laadukkaista jäähdytyssiilistä ja hiljaisista tuulettimista. NH-U12-malli testattiin keväällä Muropaketissa ja se sai kiitosta varsinkin jäähdytystehostaan, helposta asennuksesta ja hiljaisuudestaan. Uusi NH-C12P häviää pari astetta jäähdytystehossa, mutta sen etuna on ilmavirran kierrättäminen prosessorikannan ympärillä sijaitseville komponenteille. Lisäksi Noctua on kunnostautunut asiakasystävällisellä toiminnalla ja tarjoaa tuotteilleen muun muassa kuuden vuoden takuun. Jäähdytyssiilin mukana toimitetaan laadukas tuuletin, kaksi adapteria kierrosnopeuksien säätämiseen ja iso tuubi lämpöä johtavaa tahnaa. Kirsikkana kakun päällä yritys ilmoitti hiljattain antavansa asiakkailleen ilmaiseksi Intelin uusille LGA1366-kantaisille Core i7 -prosessoreille sopivat asennustarvikkeet.

Vaihtoehdot: Vuosien varrella myös Zalmanin kupariset viuhkamaiset ja uudemmat lämpöputkilla varustetut prosessorijäähdytykset on todettu toimiviksi. Voimmekin lämpimästi suositella budjetista riippuen alle 40 euron hintaista CNPS7700-Cu-mallia tai lämpöputkilla varustettuja hieman kalliimpia CNPS9500- ja CNPS9700-malleja. Zalmanin coolereiden mukana toimitetaan portaaton tuulettimen kierrosnopeuden säädin, josta ehdottomasti plussaa.

 

Emolevy: Asus Maximus II Formula

Kuvaus: Asus Maximus II Formula on räväkän näköinen emolevy mustan ruskealla piirilevyllä ja kookkaalla jäähdytysjärjestelmällä. PCI Express x16 -liittimiä on kaksi kappalein ja ne tukevat PCI Express 2.0 -standardia. Yhtä näytönohjain käyttäessä ylin liitin toimii täydellä x16-nopeudella, mutta nopeus puolittuu x8:ksi kahdella näytönohjaimella. Emolevy on lisäksi varustettu kolmella PCI Express x1- ja kahdella PCI-liittimellä. Alareunasta löytyvät reset- ja virtanäppäimet.

Suurikokoisen alumiinilevyn alla on ICH10R-mallinen southbridge, joka ohjaa kuutta Serial ATA -liitintä, joihin asennetut kiintolevyt voi asettaa Intel Matrix Storage Technology -teknologian ansiosta RAID 0-, 1-, 5- ja 10-tasoihin. Silicon Imagen SIL5723-piirin myötä SATA-liittimien määrä nousee kahdeksaan ja Marvellin 88SE6121-piiri tuo mukanaan tuen eSATA- ja PATA-liittimelle.

Emolevyssä on neljä muistiliitintä, joihin voi asentaa enintään 16 gigatavua DDR2-muistia. P45-piirisarja tukee virallisesti maksimissaan 533 MHz:n (1066 MHz DDR) kellotaajuutta, mutta Asus lupaa emolevyllään DDR2-muisteille toimivuutta 600 MHz:n (1200 MHz DDR) kellotaajuudella. BIOS-asetukset ovat säätömahdollisuuksien ja jännitteiden osalta vähintäänkin kiitettävät. Biosin päivitys onnistuu helposti USB-muistitikulta EZ Flash 2 -ominaisuudella.

Asus on alkanut panostaa rankalla kädellä varsinkin kalliimpien emolevyjensä ääniominaisuuksiin ja Maximus II Formulan osalta tämä tarkoittaa erillistä ADI 2000B -piiriin perustuvaa äänikorttia. SupremeFX-mallinimeä kantava äänikortti asennetaan PCI Express x1 -liittimeen, joten Asuksen aiemmista ratkaisuista poiketen sen käyttö on universaali muissakin kuin Asuksen omissa äänikorttia varten räätälöidyllä liittimellä varustetuissa emolevyissä. SupremeFX perustuu Creativen X-Fi-teknologiaan ja on varustettu analogista ääntä varten kuudella 3,5 millimetrin liittimellä sekä digitaalista varten koaksiaali- ja optisella liittimellä.

I/O-liitinrivistöstä löytyy PS/2-liitin näppäimistölle, mutta hiiren vastaava liitin on jätetty pois valikoimasta. USB 2.0 -liittimiä on kuusi kappaletta, verkkoliittimiä kaksi kappaletta ja näiden ohella mukana on myös eSATA- ja FireWire-liitin. Aivan vasemmassa reunassa näkyvä pieni liitin on tarkoitettu mukana tulevalle LCD Poster -näytölle ja keskemmällä olevalla painikkeella voi nollata BIOSin ilman kotelon aukaisua.

Valintaperustelu: Asus Maximus II Formula on kaikin puolin ehkä parasta antia, mitä P45-piirisarjaan perustuvista emolevyistä on Muropaketin testipenkissä testattu. Mukana toimitetaan kaikki tarpeellinen ja hieman muutakin, kuten LCD Poster, virransyöttöön asetettava lisätuuletin, kotelon kaapeleiden pika-asennusliitäntäkannat sekä erillinen X-Fihin perustuva äänikortti. Emolevyssä on massiivinen passiivisesti jäähdytetty jäähdytysjärjestelmä, korkeatasoiset ominaisuudet sekä monipuoliset biosin säätömahdollisuudet. Ylikellotustesteissä Maximus II Formula venyi 540 MHz:n väylätaajuudelle, joten virittelyvaraa löytyy reilusti yli perustarpeiden. Maximus II Formula irtoaa kaupasta noin 220 euron hinnalla, joka on pari kymppiä enemmän, mitä normaalit hyvin varustellut P45-piirisarjaan perustuvat emolevyt. Olemme kuitenkin joutuneet Muropaketin testeissä tappelemaan 10 vuoden aikana mitä ihmeellisinten emolevyongelmien parissa, joten vakaasti toimivaa kokoonpanon perustaa osaa nykyään arvostaa.

Vaihtoehdot: Asuksen P45-emolevyjen joukosta löytyy pari muutakin onnistunutta vaihtoehtoa, esimerkiksi noin 180 euron hintainen P5Q Deluxe. Gigabyte julkaisi puolestaan hiljattain hieman päälle 150 euron hintaisen GA-EP45-UD3P-emolevyn, joka tarjoaa hyvät ominaisuudet ja mukavasti säätövaraa. Jos DDR2-muistit ovat mielestäsi kuitenkin jo vanhentunutta tekniikkaa ja kaipaat markkinoiden parhaan ylikellotusemolevyn, kannattaa tutustua X48-piirisarjaan perustuvaan Rampage Extreme -emolevyyn, joka tukee DDR3-muisteja. Kyseisellä emolevyllä on ajettu Muropaketissa LN2-testejä 630 MHz:n väylätaajuudella Core 2 Duo E8600-prosessorin toimiessa 6,3 GHz:n kellotaajuudella.

 

Näytönohjain: Sapphire Radeon HD 4870

Kuvaus: ATI Radeon HD 4870:n piirilevy peittyy lähes kokonaan kaksi korttipaikkaa vievän jäähdytysratkaisun alle. Ainoastaan takaosasta pilkottaa hieman punaista piirilevyä sekä 90-asteen kulmaan piirilevyyn nähden asetetut PCI Express -lisävirtaliittimet. AMD ilmoittaa näytönohjaimen maksimitehonkulutukseksi 160 wattia. Näyttöliitinvalikoimasta löytyy kaksi kaksilinkkistä DVI-I-liitintä, jotka kykenevät siirtämään näytölle 2560×1600-resoluution kuvaa. DVI-I-liittimien keskellä on seitsemänpinninen liitin, joka toimii suoraan S-Video-ulostulona ja erillisellä adapterilla komposiitti ja komponenttiulostulona (YPrPb).

Näytönohjain tukee myös HDMI-liitäntää erillisen mukana toimitettavan DVI-HDMI-adapterin avulla ja lisäksi näytönohjain on varustettu asianmukaisella HDCP-tuella HD DVD- ja Blu-ray-elokuvien 1080p-resoluutiolla katselua varten. HDMI-liitännän kautta on mahdollista siirtää myös 7.1-kanavaista ääntä grafiikkapiiriin integroidun ääniohjaimen ansiosta.

Vasemmassa ylänurkassa on kaksi CrossFire-liitintä kahden tai useamman näytönohjaimen kytkemiseen rinnakkain.

RV770-grafiikkapiiri valmistetaan TSMC:n 55 nm:n tekniikalla ja se rakentuu 956 miljoonasta transistorista. 256 nelimillimetrin kokoista grafiikkapiiriä ympäröi sitä suojaava shim-kehys. Radeon HD 4870:n grafiikkapiiri toimii 750 MHz:n kellotaajuudella ja stream-prosessoreita on käytössä 800 kappaletta. Grafiikkapiiri kykenee suorittamaan 16 rasterioperaatiota kellojaksossa ja sen laskentakyky on 1,2 teraFLOPSia.

4870-näytönohjaimista on saatavilla 512 ja gigatavun GDDR5-muistimäärällä varustettuja malleja. AMD on asettanut 512 megatavun mallissa muistit toimimaan 900 MHz:n kellotaajuudella. GDDR5-muistitekniikan ansiosta tehollinen kellotaajuus nousee 3600 MHz:iin. 256-bittisen muistiväylän ja 900 MHz:n kellotaajuudella toimivien GDDR5-muistien ansiosta ATI Radeon HD 4870:n muistiväylän kaistanleveys on 115,2 gigatavua sekunnissa.

Valintaperustelu: AMD:n uusi ATI RV770 -grafiikkapiiri ja Radeon HD 4800 -sarjan näytönohjaimet osoittautuivat Muropaketin kesän näytönohjaintesteissä erittäin positiivisiksi yllättäjiksi. NVIDIA hinnoitteli GeForce GTX 260- ja 280-näytönohjaimen aluksi täysin metsään aliarvioidessaan kilpailijansa potentiaalia. Suorituskyvyn osalta 4870 vei testeissä NVIDIAn GeForce GTX 260 -näytönohjainta pysytellen melu- ja tehonkulutusmittauksissa järkevällä tasolla.

Vaihtoehdot: Tämän hetken markkinoiden suorituskykyisintä näytönohjainta metsästävien vastaus on kahdella RV770-grafiikkapiirillä varustettu ATI Radeon HD 4870 X2, joka irtoaa Suomesta noin 450 eurolla. NVIDIA on kiristänyt loppukesän aikana GeForce GTX 200 -sarjan hinnoittelua ja lanseerannut uudistetun 216 Stream-prosessorilla varustetun GeForce GTX 260 -näytönohjaimen. Tiukasti NVIDIAn tuotteita kannattavien kuluttajien suorituskykyisin vaihtoehto on noin 400 euron hintainen GeForce GTX 280. ATI Radeon HD 4870:n kanssa samaan hintahaarukkaan sijoittuva GeForce GTX 260 pärjää sille suorituskyvyssä ylikellotettuna ja varsinkin jos ostaa uudemman 216 Stream-prosessorilla varustetun version.

 

Muistit: A-Data Extreme Edition 1066+ DDR2

Kuvaus ja valintaperusteet: DDR2-muistien hinnat ovat laskeneet sen verran runsaasti, että pari gigaa tavallista DDR2-800-muistia irtoaa alle 30 eurolla ja hyvä neljän gigatavun DDR2-1066-setin saa alle satasella. A-Datan neljän gigatavun Extreme Edition 1066+ -muistisetillä on hintaa noin 90 euroa ja kyseessä on 1066 MHz:n muistiväylälle ja 5-5-5-15-asetuksille speksatut kahden gigatavun muistikammat. Muistipiirejä jäähdyttää tavallinen punaiseksi värjätty heatspreader.

Vaihtoehdot: Markkinoilla on karkeasti kolmeen kategoriaan sijoittuvia muisteja: 1) Edulliset perusmuistit, jotka toimivat JEDEC:in määrittelemillä standarditaajuuksilla, latensseilla ja jännitteillä 2) Tavallista paremmat muistit, joissa on heatspreaderit jäähdyttämässä muistipiirejä sekä mahdollisesti erikseen valikoituja paremmin kulkevia muistipiirejä 3) Ylikellottajille suunnatut huippukalliit muistit, joissa järeät jäähdytysratkaisut, hurjat kellotaajuudet, korkea käyttöjännite ja hirmuinen hinta. Näistä kolmesta kategoriasta viimeiseen kannattaa hyvin harvoin investoida, sillä pienellä tutkimustyöllä ja keskustelupalstoja seuraamalla keskimmäisestä kategoriasta löytyy usein hyvin kulkevat ja kohtuullisen hintaiset muistit. Myös DDR3-muistien hinnat ovat laskeneet kohtalaisesti ja tällä hetkellä perusmuistia saa kaksi gigatavua hieman alle sataan euroon. Intelin Core i7 -prosessoreiden myötä DDR3-muistien tuotannon kuitenkin odotetaan kasvavan ja hintojen laskevan ensi vuonna rajusti.

 

Kiintolevy: Samsung Spinpoint F1 640 Gt

Kuvaus ja valintaperustelu: Halvan hintatasonsa ansiosta HDD-asemat (Hard Disk Drive) tulevat olemaan paljon tallennustilaa vaativien kuluttajien ykkösvaihtoehto vielä pitkään. SSD:tä (Solid State Drive) voidaan kuitenkin pitää tallennusmediana, joka tulee seuraavien vuosien aikana yleistymään rajusti.

Samsungin Spinpoint F1 -levysarja on suorituskyvyltään, hinnaltaan ja hiljaisuudeltaan varma valinta. 640 gigatavun mallin hinta on noin 70 euroa ja suorituskyky hieman parempi kuin SpinPoint T166 -perusmallissa. 3,5-tuumainen asema on kooltaan 101,5 x 147 x 26,1 millimetriä (leveys x syvyys x korkeus) ja painoa sillä on 610 grammaa. Välimuistia on 16 megatavua ja 640 gigatavun tallennuskapasiteetti on toteutettu kahdella 320 gigatavun kiekolla, jotka pyörivät 7200 kierroksen minuuttivauhdilla. Keskimääräiseksi hakuajaksi valmistaja ilmoittaa 8,9 millisekuntia. Samsung tarjoaa kiintolevyilleen kolmen vuoden takuun.

Vaihtoehdot: Markkinoilta löytyy tällä hetkellä paljon erilaisiin käyttötarkoituksiin suunnattuja kiintolevyjä, joihin tutustuimme Muropaketissa hiljattain erillisen artikkelin muodossa. Nykyisissä SSD-kiintolevyissä heikkouksina ovat korkea hinta, pieni kapasiteetti ja heikko kirjoitusnopeus. Kirjoitusnopeuden osalta tilannetta korjaa Intelin hiljattain lanseeratut SSD-asemat, mutta niiden huonot puolet ovat korkea hinta ja tällä hetkellä olematon saatavuus.

 

Virtalähde: BFG Tech LS-680

Kuvaus ja valintaperustelu: Myös virtalähdemarkkinoilla vallitsee sama trendi kuin muistimarkkinoilla. Tarjolla on halpoja perusvirtalähteitä, keskitasoisia hieman järeämpiä ja laadukkaampia yksilöitä sekä ylihintaisia ja -tehoisia huippumalleja. Peruskäyttöön riittää hyvin edullinen malli, mutta jos kokoonpanossa käytetään uusimpia suorituskykyisiä komponentteja ja sitä aiotaan vielä hieman viritellä tai tulevaisuudessa päivittää, kannattaa pelivaraa jättää myös laajennusta varten. Jos virtalähde on niukasti mitoitettu ja sen tehot riittävät nipin napin kokoonpanolle, on seurauksena usein myös korkea lämmöntuotto ja sitä myöden virtalähteen tuuletin huutaa lähes täysillä.

Emme ole Muropaketissa testanneet virtalähteitä kovinkaan syvällisesti, mutta aina silloin tällöin vastaan tulee esimerkiksi tietyn emolevymallin ja virtalähteen yhteensopivuusongelmia, jolloin kokoonpano ei edes lähde käytiin. Myös näytönohjaimen sekä CrossFire- ja SLI-konfiguraatioiden testeissä on jopa 750 watin virtalähteitä kyykännyt virtapiikkien seurauksena sen verran pahasti, että laadukkaaseen virtalähteeseen kannattaa ehdottomasti sijoittaa pari kymppiä enemmän kuin nimettömään juuri ja juuri lukujen valossa kokoonpanolle riittävään malliin.

Otimme MuroPC:n ensimmäiseen versioon mukaan BFG Techin 680 wattisen LS-680-virtalähteen, joka on kerännyt kehuja maailmalla. Esimerkiksi HardOCP-sivusto kehui jänniteregulointia ja hyötysuhdetta hyväksi sekä tasajännitteen ulostuloa uskomattomaksi. Virtalähde tarjoaa kaksi kuusi- ja kaksi kahdeksanpinnistä PCI Express -lisävirtaliitintä, kuusi Molex- ja kahdeksan SATA-liitintä komponenttien tarpeisiin. 12 voltin jännitelinjoja on neljä kappaletta ja ne tarjoavat yhteensä 51,67 ampeerin yhdistetyn ulostulon. Virtalähteen sisuksista löytyy 135 mm:n tuuletin, joka pitäisi olla säädetty jäähdyttämään virtalähteen sisuksia tehokkaasti mutta samalla miellyttävän hiljaisesti. Virtalähde on aikaisemmin pelkästään OEM-virtalähteitä valmistaneen Fortrex/Forepointin käsialaa ja BFG Techin myymä. LS-680 on MuroPC:n musta hevonen, jota ei siis olla aiemmin testattu, mutta se on 120 euron hinnallaan ja ominaisuuksiltaan kokoonpanon linjaan sopiva. MuroPC-testeissä virtalähteestä ei löytynyt moitteen sijaa: jännitelinjat pysyivät tasaisina ja toiminta oli lähes äänetöntä.

 

Käyttöjärjestelmä: Windows Vista Ultimate 64-bit

Windows Vistan 32-bittisessä versiossa kaikkien MMIO-laitteiden (Memory-Mapped Input Output) yhteenlaskettu muistimäärä voi olla vain neljä gigatavua, joten näytönohjaimen asentamisen jälkeen keskusmuistia jää yleensä käyttöön noin 3 – 3,5 gigatavua. 64-bittisessä Vistassa muistimäärä voi olla maksimissaan 16 teratavua, joten yläraja ei tule hetkeen vastaan. Vistan 64-bittinen versio suorittaa kuitenkin kaikki 32-bittiset ohjelmat WOW64-ympäristössä, jossa on Microsoftin dokumentin mukaan seuraavanlainen rajoitus:

”The address space is limited to 2 GB by default, and 4 GB if /LARGEADDRESSAWARE is used. For more information, see Memory Limits for Windows Releases.”

Vaikka käyttöjärjestelmän omat rutiinit suoritetaan 64-bittisessä tilassa koko keskusmuistia käyttäen, on 32-bittisissä sovelluksissa vastassa sama rajoitus kuin 32-bittisellä Vistassa.

Kyselimme Muropaketin lukijoilta syyskuussa, kumpi Windows Vistan versioista (32- vai 64-bittinen) olisi ajankohtaisempi ja pyysimme kommenteissa käyttökokemuksia. Kyselyyn osallistui yli 2000 lukijaa ja tulos oli murskaava. 81,92 % vastanneista ehdotti 64-bittistä Vistaa muun muassa vakauden, nopeuden ja muistirajoitteen poistumisen takia. Monet ihmettelivät kommenteissa, miksi Vistasta on edes olemassa 32-bittinen versio. MuroPC-kokoonpanoon Windows Vista Ultimaten 64-bittinen versio asentui ilman ongelmia ja myös kaikille komponenteille löytyi ja asentui 64-bittinen ajuri kiltisti.

 

Tee-se-itse MuroPC:n hinta

 

  • Intel Core 2 Duo E8500 (170e)
  • Noctua NH-C12P (60e)
  • Asus Maximus II Formula (P45) (220e)
  • 4 Gt A-Data Extreme Edition 1066+ DDR2 (90e)
  • Sapphire ATI Radeon HD 4870 (260e)
  • Samsung Spinpoint F1 640 Gt (HD642JJ) (70e)
  • BFG Tech LS-680 -virtalähde (120e)
  • Yhteensä: noin 1000 euroa

MuroPC:n komponenttien hinnaksi tulee yhteensä noin 1000 euroa. Varustimme testikokoonpanon lisäksi Fujitsu-Siemensin 24-tuumaisella 1920×1200-resoluutioon kykenevällä ScenicView P24-näytöllä, Microsoftin Natural Ergononic Keyboard 4000 -näppäimistöllä ja Comfort Optical Mouse 3000 -hiirellä sekä Creativen Gigaworks HD50 -kaiuttimilla. Testien jälkeen komponentit asennettiin 24/7-käyttöä varten Lian Li:n alumiiniseen V1000-koteloon.

Sisältö

  1. Tee-se-itse MuroPC
  2. Prosessorin, muistien ja näytönohjaimen ylikellottaminen
  3. Suorituskyky-, lämpötila- ja tehonkulutusmittaukset
  4. Loppuyhteenveto