Uusimmat

Testi: Netgear Nighthawk AX8 -tukiasema – Lennokkaalla olemuksella kohti seuraavan sukupolven WiFi-verkkoja

18.07.2019 20:00 Aleksi Pakkala

Netgearin uusi tukiasema tuo mukanaan tuen uusimmalle versiolle WiFi-standardista. Avaruushenkisesti muotoilu laite hallitsee siis ensimmäisten tukiasemien joukossa myös uudet WiFi 6 -yhteydet. Muropaketin testissä tutustutaan nyt yhteen uuden standardin ensimmäisistä edustajista, Netgearin Nighthawk AX8 -reitittimeen. 

Viimeisen kahdenkymmenen vuoden ajan kuluttajia on tasaiseen tahtiin hämmennetty uudella WiFi-standardilla. Mystisen 802.11-numerosarjan perässä oleva kirjainsarja on vaihtunut muutaman vuoden välein, mutta harva peruskuluttaja osaisi laittaa 802.11n ja 802.11ac -standardit paremmuusjärjestykseen, saati kertoa näiden teknisistä eroista.

Myös standardia hallinnoiva Wi-Fi alliance on, vihdoin, tunnistanut ongelman. Uusi WiFi-standardi 802.11ax onkin saanut tuttavallisemman, paremmin suuhun sopivan nimen: WiFi 6.

Myös aiemmille versioille on annettu vastaavat nimet, joten esimerkiksi 802.11ac-versio tunnetaan vastaisuudessa myös nimellä WiFi 5.

Alkuvaiheessa tämä voi sekin lisätä sekaannusta, mutta ajan saatossa uusi ratkaisu osoittautunee toimivaksi. Luonnollisesti uusi WiFi-standardi on yhteensopiva aiempien versioiden kanssa.

Tavallisissa kodeissa Wi-Fi -laitteiden määrä on kasvanut jo räjähdysmäisesti uusien IoT-ratkaisujen myötä, eikä trendi näytä olevan hiipumassa. Kun lähes kaikki kodin elektroniset laitteet ilmalämpöpumppua ja jääkaappia myöten kaipaavat langatonta yhteyttä, lupaa Nighthawk AX8 parempaa suorituskykyä tässä haastavassa laiterikkaassa ympäristössä.

WiFi 6 -standardi tuo nimittäin mukanaan joukon parannuksia. Ilmeisimpänä näistä voi mainita kasvavan enimmäisnopeuden, joka kohoaa jo 9,6 gigabittiin sekunnissa.

Toinen merkittävä parannus syntyy kun reitittimet kykenevät tiedonsiirtoon lukuisilla taajuuskanavilla yhtä aikaa. Päätelaitteiden ei tarvitse siis odottaa vuoroaan tukiaseman kanssa kommunikoidessaan. Idea on siis vähän saman kuin yksikaistainen tie muuttuisi monikaistaiseksi.

WiFi 6:n suurimmat hyödyt näkyvätkin parhaiten vaativissa olosuhteissa, kun tukiasemaan on kytketty merkittävä määrä laitteita samaan aikaan, ja jokainen laitteista vaatii nopeaa tiedonsiirtonopeutta.

Varsinkin erilaisten vähävirtaisten WiFi-laitteiden, kuten valvontakameroiden ja erilaisten anturien yleistyessä, nousee myös langattoman verkon virrankulutus merkittävään rooliin. WiFi 6 -standardi lupaa muiden uudistusten lisäksi myös pienempää virrankulutusta päätelaitteille.

Netgear Nighthawk AX8 on varustettu melko muhkealla 410 euron suositushintalapulla, mutta kyseessä on silti toistaiseksi halvin WiFi 6 -tukiasema.

Muropaketin testissä tutustutaan Netgear Nighthawk AX8 -reitittimeen tarkemmin, vertaillaan uuden WiFi 6 (802.11ax) -standardin merkittävimpiä eroja edeltäjäänsä ja testataan reitittimen suorituskykyä kotioloissa.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Tuotteen esittely
  3. Suorituskykymittaukset
  4. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat