UUSIMMAT

Suorituskykymittaukset

18.07.2019 20:00 | Aleksi Pakkala

Suorituskykymittaukset

Netgear Nighthawk AX8 -reititin sai suorituskykymittauksissa verrokikseen Asuksen RT-AC3200 -reitittimen. Asuksen reititin on jo muutaman vuoden vanha, ja tukee ainoastaan 802.11ac wave 1 -WiFi-standardia, mutta RT-AC3200 on silti edelleen oiva esimerkki laadukkaasta WiFi 5 (802.11ac) -reitittimestä.

Reitittimien suorituskykymittaus tapahtui aikaisemmasta Nighthawk XR500 -artikkelista tutuin testimetodein. Pöytäkoneelta, joka on kytketty reitittimeen yhden gigabitin sekuntinopeudella toimivalla LAN-yhteydellä, siirretään noin yhden gigatavun suuruinen videotiedosto toiselle päätelaitteelle lähiverkon yli.

Koska toistaiseksi saatavilla on erittäin rajallisesti uutta WiFi 6 (802.11ax) -standardia tukevia päätelaitteita, täytyi testissämme tukeutua matkapuhelimiin. Samsungin Galaxy S10 oli ainoa testihetkellä käsissämme ollut WiFi 6 -standardia tukeva laite.

Samsung Galaxy S10 -puhelimen lisäksi testit ajettiin myös Galaxy Note 9 -puhelimella, joka ei tue WiFi 6 (802.11ax) -standardia, mutta on muuten ominaisuuksiltaan hyvin lähellä Galaxy S10 puhelinta. Testit suoritettiin lisäksi 2015 vuosimallin Apple Macbook Pro -tietokoneella, joka on varustettu erinomaiseksi havaitulla WiFi-antennilla.

Ensimmäisessä testissä verkon tiedonsiirtonopeutta mitattiin 5 gigahertsin taajuudella. Testi toistettiin kolmessa kotioloissa, kolmessa eri paikassa.

Ensimmäinen sijainti oli suoraan reittiminen vieressä, siten ettei päätelaitteen ja reitittimen välissä ollut esteitä. Toinen sijainneista oli eri huoneessa, ja reitittimen ja päätelaitteen välillä oli yksi kantava kiviseinä. Kolmas sijainneista oli toisessa päässä asuntoa, useamman kiviseinän takana, reilun kymmenen metrin päässä tukiasemasta.

Hieman yllättäen uutta WiFi 6 -standardia käyttävä Galaxy S10 saavutti testissä kohtuullisen vaatimattomia nopeustuloksia. Galaxy S10 oli kuitenkin lähes säännöllisesti Galaxy Note 9 -puhelinta nopeampi, toista sijaintia lukuun ottamatta, jossa Galaxy Note 9 tavoitti parempia tuloksia. Uudella WiFi 6 -standardilla ei vain tunnu olevan osaa eikä arpaa parempiin tuloksiin, sillä Galaxy S10:n tiedonsiirtonopeudet olivat nopeammat myös Asus RT-AC3200 -reitittimellä.

Netgear AX8 on tästä huolimatta huomattavasti verrokkiaan nopeampi reititin, ja jopa huomattavalla erolla. Siirtonopeuksien ero on parhaimmillaan Netgearin reitittimen hyväksi jopa 40 prosenttia, ja lähes kaikki Nighthawk AX8 reitittimen tulokset ovat noin 25-30 prosenttia parempia.

2,4 Gigahertsin nopeudella uuden WiFi 6 -standardin hyödyt tulevatkin sitten todella esiin. Jokaisessa sijainnissa WiFi 6 -standardia käyttävä Galaxy S10 saa lähes kaksinkertaisen nopeuden Note 9 -puhelimeen verrattuna.

Näissä testeissä käytiin läpi vain yksi kotiverkon monista käyttöskenaarioista. WiFi 6- eli 802.11ax-standardi, lupaa pelkän paremman siirtonopeuden lisäksi monia muitakin parannuksia, kuten tehokkaampaa virransäästöä sekä parempaa suorituskykyä skenaarioissa joissa tukiasemaan on kytketty huomattava määrä laitteita.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Tuotteen esittely
  3. Suorituskykymittaukset
  4. Yhteenveto