Uusimmat

Fractal Design Core 3000

04.07.2011 00:12 Muropaketin toimitus

Core 3000 toimitetaan ruskeassa pahvilaatikossa, jonka pintaa on kuvitettu mustilla ja vaaleansinisillä printtauksilla. Pakkaukseen on painettu mustavalkoiset hahmotelmat niin kotelon ulko- kuin sisäpuolestakin. Lisäksi toisesta kyljestä löytyy tärkeimmät ominaisuudet sekä tarkat speksit lueteltuna. Päädyissä on kahva-aukot kantamisen helpottamiseksi. Kotelo on suojattu styroxilla ja muovipussilla.

Kotelon sisältä löytyvän mustan tarvikerasian sisältö on hyvin yhteneväinen Define XL:n oheistarvikkeiden kanssa. Ainoastaan 3,5 tuuman aseman sovitekehys 5,25″ asemapaikkaan on ulkonäöltään hieman erilainen. Ohjekirjanen on myös Core 3000:n tapauksessa laihasisältöinen, eikä sisällä Suomen kieltä.

Core 3000 on huomattavasti Define XL:ää pienempi kotelo – sen ulkomitat ovat hyvin lähellä edellisessä vertailussa testattua Cooler Master Silencio 550 -koteloa. Core 3000:n tarkat ulkomitat ovat 200 x 430 x 480 mm ja paino 7,1 kg. Runko ja kylkipaneelit ovat mustaksi maalattua terästä ja etupaneeli muovia sekä metalliverkkoa. Ulkoisia 5,25 tuuman asemapaikkoja on kaksi ja sisäisiä 3,5 tuuman paikkoja kuusi kappaletta. Tuuletinpaikkoja (120-140 mm) on jopa seitsemän, joista kolmesta löytyy esiasennettu tuuletin. Yhteensopivia emolevytyyppejä ovat Mini-ITX, Micro-ATX ja ATX.

Ensisilmäyksellä Core 3000 muistuttaa hämmentävän paljon Antecin Three Hundred -koteloa. Etenkin etupaneelin muotoilu on hyvin saman tyyppistä. Muoviset reunaosat ovat viistottu keskiosan suuntaan ja keskiosa on peitetty metalliverkolla. Katto- ja kylkipaneelia koristavat tuulettimien ilma-aukot.

Kotelon etupaneelin liitännät ja painikkeet sijaitsevat nykymuodille tyypillisesti kotelon päällä. Vasemmalta oikealle lueteltuna tarjolla ovat mikrofoni- ja kuulokeliitäntä, kiintolevyjen punainen aktiivisuusvalo, pieni reset-näppäin, sinisellä virtavalolla varustettu virtanäppäin sekä neljä USB 2.0 -liitäntää.

Etupaneelin ulkonäön määrittelee suuriaukkoinen hunajakennometalliverkko. Myös kahden 5,25 tuuman asemapaikan suojalevyt ovat verkkorakenteiset ja niiden sisäpinnalla on pölysuodatinmateriaalia. Asemapaikkojen yläpuolella komeilee Fractal Designin logo muoviin upotettuna.

Kattopaneelista löytyy kotelon koko huomioiden avokätiset kaksi tuuletinpaikkaa, joista takimmaisessa on esiasennettuna 140 mm tuuletin. Tuuletinpaikoissa on harvahko hunajakennoverkko ja niihin sopii niin 120 kuin 140 millimetrin tuulettimet.

Myös kotelon vasemmassa kylkipaneelissa on paikka 120 / 140 mm lisätuulettimelle. Kotelon mukana ei toimiteta tuuletinta kyseiseen paikkaan.

Takapaneeli ei tarjoa mitään erikoista tai yllättävää. Virtalähde on alhaalla, lisäkorttipaikat keskellä ja 120 mm poistotuuletin sekä I/O-paneeli ylhäällä. Tuulettimen yläpuolelle on sijoitettu vesijäähdytyksen letkuläpiviennit. Kylkipaneelien kiinnitys on toteutettu sormiruuveilla ja niiden irrottamista helpottaa takareunaan muotoillut pienet kahvat.

Kotelon pohjasta löytyy pienet pehmustetut koroketassut sekä kaksi erillistä ilmanottoaukkoa. Aukoista taaempi on tarkoitettu virtalähteelle ja se on varustettu pölysuodattimella. Suodatin irtoaa kotelon takapaneelin suuntaan vetämällä. Valitettavasti pohjan puolivälissä sijaitseva 120 mm lisätuuletinpaikka ei ole varustettu suodattimella.

Kotelon taustapuoli on yllätyksetöntä katseltavaa. Prosessorikannan kohdalla oleva asennusaukko on melko tilava, mutta johtoläpivientiaukkoja on vain kolme kappaletta, joka vähentää johtojen järjestelymahdollisuuksia. Kotelon kapeudesta johtuen tilaa kaapeleille on vain välttävästi ja niiden asettelun kanssa pitää olla tarkkana, jotta kylkipaneeli mahtuu ongelmitta paikalleen.

Core 3000:n sisäasettelu ei tarjoa yllätyksiä. Virtalähde on sijoitettu taakse alas, emolevy taakse ylös, kiintolevypaikat eteen alas ja optisten asemien paikat eteen ylös. Vakiotuuletus on suunniteltu niin, että 140 mm etutuuletin puhaltaa ilmaa sisään ja 120 mm takatuuletin sekä 140 mm kattotuuletin siirtävät lämpimän ilman ulos. Lisäksi käyttäjä voi tehostaa jäähdytystä toisella etutuulettimella, toisella kattotuulettimella sekä kylkituulettimella. Valmistajan mukaan koteloon mahtuu 270 mm näytönohjain kiintolevykehikon ollessa paikallaan ja 420 mm näytönohjain kehikon ollessa irrotettuna. Prosessoricoolerin korkeusraja on 160 mm.

Emolevyosaston jäähdytyksen pitäisi olla kunnossa, sillä lämmintä ilmaa on poistamassa 120 ja 140 mm tuulettimet ja katto on lisäksi rei’itetty toista tuuletinta silmälläpitäen. Takatuuletin pyörii 1200 RPM ja suurempi kattotuuletin 1000 RPM. Emolevyn kiinnityskorokkeet eivät ole esiasennettuna, vaan käyttäjän on kiinnitettävä ne omien tarpeidensa mukaan. Kiinnitysreikien vieressä olevat merkinnät helpottavat korokkeiden kiinnittämistä oikeisiin paikkoihin.

Lisäkorttipaikkoja on seitsemän ja niistä löytyy pienillä aukoilla varustetut valkoiset peitelevyt. Lisäkorttien kiinnitys tapahtuu sormiruuveilla. Ensimmäisellä irrotuskerralla ruuvit olivat niin tiukassa, että niiden avaamiseen tarvittiin ruuvinväännintä. Kotelon pohjalla virtalähdepaikan alla on kaksi pientä kumitassua, jotka tukevat virtalähdettä ja estävät värinöitä. Virtalähdepaikan takana sijaitsee paikka 120 mm tuulettimelle. Paikka on niin lähellä virtalähdettä, että siihen asennettavalla tuulettimella saattaa olla ongelmia virtalähteen kaapeleiden kanssa.

Kiintolevypaikat sijaitsevat kahdessa päällekkäisessä kehikossa, joista alempi on kiinteä. Kummassakin kehikossa on kolme pikakiinnitteistä kiintolevykelkkaa, jotka ovat tuttuja muista Fractal Designin koteloista ja yhteensopivia myös 2,5 tuuman levyjen kanssa. Resonanssien välittymistä on estämässä kumityynyt, joiden läpi kiinnitysruuvit työnnetään.

Ylempi kehikko on kiinni kahdella ruuvilla ja sen voi halutessaan kääntää myös kotelon pituussuuntaisesti. Useimmille mieluisampi vaihtoehto taitaa kuitenkin olla koko kehikon irrottaminen, jolloin ylempi etutuuletin pääsee puhaltamaan tehokkaammin kotelon sisälle. Tällöin tosin on suositeltavaa asentaa etupaneelin alempaan tuuletinpaikkaan tuuletin jäähdyttämään alemman kehikon kiintolevyjä.

Kiintolevypaikkojen yläpuolella sijaitsevien 5,25 tuuman asemapaikkojen kiinnitys on toteutettu perinteisesti ruuveilla.

Etupaneeli irtoaa ulospäin vetämällä. Tuulettimet kiinnittyvät etupaneeliin pikakiinnityksellä kahdelta sivulta neljän muovikiinnikkeen avulla. Esiasennettu tuuletin on kooltaan 140 mm ja valmistaja ilmoittaa sen pyörimisnopeudeksi 1000 RPM. Alempi tuuletinpaikka on kooltaan 120 mm. Tuulettimien edessä sekä 5,25 tuuman asemapaikkojen peitelevyissä on pölyä suodattavaa materiaalia, mutta se ei ole irrotettavissa etupaneelista.

Kokoonpano asennettuna Core 3000:n sisällä on melko tiivis tunnelma. GeForce 285 GTX -näytönohjain mahtui paikalleen juuri ja juuri ylempään kiintolevykehikkoa irrottamatta eikä myöskään emolevyllä ole turhaa ylimääräistä tilaa mihinkään suuntaan. Testikokoonpanon 160 mm korkea cooleri mahtui hiuksenhienolla marginaalilla kylkipaneelin taakse. Virtalähteen pienehkö johtojen läpivientiaukko aiheuttaa helposti johtosotkua kotelon pohjalle. Asemien kiinnityksen toivoisi onnistuvan ilman ruuveja.

Sisältö

  1. Testissä Fractal Design Define XL ja Core 3000
  2. Fractal Design Define XL
  3. Fractal Design Core 3000
  4. Lämpötilamittaukset & Melumittaukset
  5. Loppuyhteenveto