Uusimmat

Testissä Samsung 860 EVO -SSD-asema

01.02.2018 19:00 Aleksi Pakkala

Samsungin 850 EVO -SSD-asema on ollut todellinen myyntisuosikki. Nyt valmistaja on tuonut sille seuraajamallin Samsung 860 EVO. Uunituore 860 EVO -sarja edustaa SATA-ohjaimella varustettujen SSD-levyjen kärkikaartia, joten otimme sen välittömästi pikatestiin.

SSD-levyt ovat vakiinnuttaneet paikkansa tietokonekokoonpanoissa. Varsinkin kannettavissa tietokoneissa hiljalleen luovutaan tyystin perinteisistä kovalevyistä, ja siirrytään käyttämään ainoastaan SSD-levyjä niiden ylivoimaisen nopeuden ja koon takia. Perinteisestä kovalevystä poiketen SSD-levyt eivät sisällä lainkaan liikkuvia osia. Data tallennetaan niissä puhelimistakin tutulle flash-muistille. Muistipiirit ovat kehittyneet ajan saatossa, mutta toimintaperiaate on yhä sama. Lisäksi SSD:t ovat käytössä luotettavampia kuin tavalliset kiintolevyt, sillä niiden rikkoutumisprosentti nousee ajan kuluessa huomattavasti SSD-levyjä nopeammin.

Samsungin 850 EVO-mallisto on pysynyt myydyimpien SSD levyjen kärkipaikoilla vuonna 2014 tapahtuneen julkistuksen myötä. Kovimpia kilpailijoita markkinoilla ovat vanhat tallennusmediakonkarit Western Digital, Kingston ja Crucial. Samsung ei pärjää kilpailijoilleen hinnoittelussa, vaan varsinkin Crucialin tuotteet ovat huomattavasti halvempia, mutta tarjoavat lähes yhtä nopeita luku- ja kirjoitusnopeuksia.

Samsung 860 EVO on suora korvaaja todella suositulle Samsung 850 EVO -mallistolle, jonka tuomat parannukset ovat melko pieniä, mutta silti testeillä mitattavissa. Uuden 860 EVO:n verrokiksi testeihin valittiin edeltäjämalli 850 EVO, koska halusimme nähdä millaisen hypyn suorituskyvyssä uusi sukupolvi tarjoaa.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ominaisuudet
  3. Suorituskykymittaukset
  4. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat