Uusimmat

Testi HP Reverb G2 -virtuaalilasit – Parasta on tarkka kuva, kunhan lasit saa ensin toimimaan

17.03.2021 19:00 Ilari Hauhia

HP Reverb G2 -VR-lasit tarjoavat korkealaatuisen näytön ja mukavan ergonomian. Jos siis koko laitteiston saa ensin toimimaan oman pelitietokoneen kanssa…

HP:n Reverb G2 -lasit ohjaimineen ovat suositushinnaltaan 799 euroa, jotka asettavat ne VR-lasien hinnalliseen keskiluokkaan. Esimerkiksi HTC Vive Cosmos -setti maksaa suunnilleen saman verran, kun taas Muropaketin testissä viime vuonna käyneet HTC Vive Cosmos Elite -lasit sekä Valven Index VR-setti maksavat yli 1000 euroa. Toisaalta VR-pelejä pääsee halutessaan pelaamaan myös huomattavasti halvemmalla, sillä Oculus Quest 2 -lasit maksavat halvimmillaan noin 350 euroa.

HP Reverb G2 -myyntipakkaukseen kuuluvat itse lasien lisäksi kaksi ohjainta, tarvittavat kaapelit, sovittimet sekä nippu erilaisia ohjevihkosia.

HP Reverb G2-lasit pohjautuvat Windows Mixed Reality -alustaan, eivätkä ne vaadi erillisten majakoiden asentamista huoneeseen. Ratkaisun hyvänä puolena on, että VR-lasien ottaminen käyttöön on nopeampaa, kun majakoille ei tarvitse etsiä paikkoja huoneen reunoilta ennen pelaamisen aloittamista.

Parhaimmillaan HP Reverb G2 -lasit tulee vain kytkeä kiinni pelitietokoneeseen. Windows 10:n pitäisi tunnistaa lasit automaattisesti, jolloin Windows Mixed Reality -ohjelmisto opastaa käyttäjälle laitteiston käyttöönoton vaihe vaiheelta. Ikävä kyllä lasien käyttöönotto osoittautui kaikkea muuta kuin helpoksi – pahimmillaan voi olla, etteivät uutukaiset VR-lasit toimi lainkaan oman tietokoneen kanssa.

Laitteiston viralliset suorituskykyvaatimukset vaativat pelikoneelta vähintään kahdeksan gigatavua keskusmuistia, Intel Core i5- tai AMD Ryzen 5 -tasoisen suorittimen, DisplayPort 1.3 -liitännän, jota käytetään VR-lasien yhdistämiseksi tietokoneeseen sekä esimerkiksi Nvidia GeForce GTX 1080:n tai AMD Radeon RX 5700:n tai näitä tehokkaamman näytönohjaimen.

Testasin Reverb G2:ia ensimmäiseksi AMD:n Ryzen 5 2600X -suorittimella, 16 gigatavun keskusmuistilla, Asus ROG Strix B450-E Gaming -emolevyllä ja MSI GeForce RTX 2070 Armor 8G -näytönohjaimella varustetulla pöytätietokoneella, joka ylittää järjestelmävaatimukset.

Kesken asennusprosessin Windows Mixed Reality -ohjelmisto antoi virheviestin ”7-14 Something Went Wrong”. Sen perusteella tietokone ja VR-lasit eivät onnistuneet muodostamaan yhteyttä, eikä lasien käyttäminen ollut mahdollista. Tämä ei selvästikään ollut yksittäistapaus, sillä esimerkiksi HP:n VR-laseille omistetulta Reddit-sivulta löytyy kymmeniä vastaavia viestejä samasta ongelmasta.

Pahinta on, ettei ongelmaan ole varsinaista ratkaisua, vaikka Reverb G2:ien julkaisusta on kulunut jo useampi kuukausi. Osa käyttäjistä on onnistunut kiertämään ongelman kokeilemalla muita USB-liittimiä tai hankkimalla erillisen PCI Express -liitäntään sopivan ulkoisen USB-laajennuspalikan.

Myöskään omalla kohdallani ratkaisua ei milloinkaan löytynyt (joskaan en kokeillut ulkoista USB-hubia), eivätkä Reverb G2:t toimineet pöytätietokoneeni kanssa lainkaan. HP:n edustaja on kommentoinut laitteiston Reddit-sivustolle, että kyse on AMD:n päässä olevasta ongelmasta. AMD:n huhtikuun alussa ilmestyvä AGESA-päivitys saattaa vihdoin korjata pahimmat ongelmat, mutta toistaiseksi AMD:n suorittimia käyttävien käyttäjien kohdalla VR-lasit ovat jääneet pahimmillaan kalliiksi verkonpainoksi.

Muropaketin VR-lasien testi kuitenkin pääsi jatkumaan, sillä HP toimitti lasien ohella testattavaksi Z Create 14 -kannettavan, jossa riittää suorituskykyä myös VR-pelaamiseen. Kun VR-lasit liitti Intelin suoritinta hyödyntävään kannettavaan, oli asennusprosessi mukavan nopea ja yksinkertainen. Pieniä ongelmia tuli vastaan kuitenkin myös jatkossa, eikä esimerkiksi SteamVR onnistunut aina havaitsemaan laseja ilman useampia yrityksiä.

Kunhan VR-lasit saa toimimaan, on itse pelaaminen mukavaa, ja se onnistuu joko istuvaltaan tai seisten. Jos pelialueella haluaa seistä, ”piirretään” haluttu alue huoneeseen VR-lasien käyttöönoton yhteydessä.

Reverb G2 -lasit tuntuvat päässä huomattavasti mukavammilta ja kevyemmiltä kuin kalliimmat HTC Vive Cosmos Elitet, eivätkä ne ala painaa päässä edes pidempien pelisessioiden aikana.

Erityisesti VR-lasien näytön laatu on erinomainen. Kuva on terävämpi ja laadukkaampi kuin missään aiemmin käyttämissäni VR-laseissa. Niin sanottu screen door -efekti, jossa kuvaan muodostuu ikävä ruudukko, on onnistuttu poistamaan lähes täysin. Kuvan tarkentaminen onnistuu laseissa olevasta liukusäätimestä ja tarvittaessa myös silmälasit mahtuvat VR-lasien alle.

Lasien näytön tarkkuus on peräti 2160 x 2160 pikseliä per silmä, virkistystaajuuden yltäessä 90 hertsiin. Hyvän kuvanlaadun kääntöpuolena VR-lasien korkea resoluutio vaatii paljon tehoa sitä pyörittävältä pelikoneelta. Esimerkiksi lopullisena testilaitteena toimineen HP Z Create 14 -kannettavan GeForce RTX 2070 -mobiilinäytönohjain riitti Half-Life: Alyxissa vain alimpaan grafiikka-asetusten tasoon.

LUE MYÖS: Saimme vihdoinkin pelattavaksi Half-Life: Alyxin – ja rakastimme jokaista hetkeä VR-pelin parissa

Siinä missä majakoiden puute tekee HP:n VR-laitteiston käyttöönotosta helpompaa, on varsinainen liikkeen seuranta epätarkempaa majakallisiin vaihtoehtoihin – kuten HTC Vive Cosmos Eliteen – verrattuna. Reverb G2 -laitteisto seuraa ohjaimia ohjaimien LED-valojen perusteella, joten seurannan tarkkuus kärsii helposti, jos huoneeseen pääsee esimerkiksi paljon valoa ikkunoiden lävitse. Hämärässäkään huoneessa seuranta ei yllä majakoiden tasolle, vaikka parhaimmillaan optinen seuranta toimiikin riittävän hyvin monia pelejä varten.

Esimerkiksi hidastempoista Angry Birds VR:ää pelatessa pieniä epätarkkuuksia ei oikeastaan edes huomannut, mutta Half-Life: Alyxissa nopea tähtääminen osoittautui paikoitellen hieman hankalaksi. Erityisesti eron optisen seurannan ja majakoiden välillä huomaa Beat Saberin kaltaisissa peleissä, joissa VR-ohjaimilla tehdään nopeita liikkeitä. Lisäksi suoraan alaspäin tai lähelle kehoa suuntautuvat liikkeet eivät usein rekisteröidy oikein, koska Reverb G2:issa ei ole alaspäin kuvaavia kameroita.

Kohtalaisen kevyet ohjaimet sopivat käteen hyvin. Ohjaimissa on X- ja Y sekä A ja B -näppäimet, kaksi liipaisinta, kaksi menu-nappia sekä peukalotatti.

Reverb G2:n peliohjaimet ottavat virtansa kahdesta AA-paristosta. Yhdet paristot riittivät koko noin 15 tuntia kestäneen testiperiodin ajaksi, joten kovin usein paristoja ei tarvitse vaihtaa. VR-lasit saavat virtansa kaapelista, joten niitä ei tarvitse ladata, mutta langaton pelaaminen ei ole mahdollista.

Sekä virtajohto, VR-laseihin menevä kaapeli, DisplayPort-kaapeli ja USB-C-kaapeli yhdistyvät pieneen palikkaan johtojen keskellä. Seisten pelatessa kannattaa varoa, ettei kaapeleihin kompastu. Pakkaukseen kuuluvat myös USB-C-USB-A-sovitin sekä DisplayPort-mini-DisplayPort-adapteri.

VR-lasien kuulokkeet ovat avoimet ja ne toimivat hyvin. Mistään varsinaisesta hifi-elämyksestä ei voida edelleenkään puhua, mutta muihin VR-laitteistoihin verrattuna peliäänet kantautuvat pelaajan korviin mainiosti ja immersiivisesti.

Taustahäly kuitenkin kuuluu avoimista kuulokkeista lävitse täysin. Ominaisuutta voi pitää joko hyvänä tai huonona asiana. Toisaalta esimerkiksi naapuriasunnosta kuuluvat remonttiäänet sekoittuvat ikävästi peliääniin, mutta toisaalta avoimien kuulokkeiden lävitse voi kuulla esimerkiksi puhelimen soittoäänen.

Kokonaisuudessaan Reverb G2:t ovat hyvät VR-lasit käyttäjälle, joka arvostaa erityisesti kuvan hyvää laatua ja tarkkuutta. Lasien näyttö edustaa tämän hetken parhaimmistoa, vaikka lasit eivät edes ole aivan kalleimmat mahdolliset vaihtoehdot. Lisäksi VR-lasien käyttömukavuus on huippuluokkaa. Reverb G2 -laitteiston ohjaimien seurannan tarkkuus ei kuitenkaan yllä majakoilla varustettujen VR-lasien tasolle, jolloin varsinkin Beat Saberin kaltaisten nopeatempoisten pelien pelikokemus kärsii.

Suurimpana ongelmana Reverb G2:issa ovat kuitenkin tekniset ongelmat. AMD:n suorittimilla varustettujen tietokoneiden omistajille laitteistoa ei voi suositella, ainakaan ennen kuin on varmaa että tulossa oleva päivitys korjaa kaikki ongelmat. Muutenkaan lukuisat käyttäjäraportit eri ongelmista eivät maalaa erityisen hyvää kuvaa laitteiston toimintavarmuudesta.

Ilman teknisiä ongelmia laitteiston hinta-laatusuhde olisi hyvä ja sitä voisi suositella VR-pelaamisen tosissaan ottaville pelaajille, jotka haluavat hankkia laadukkaan VR-laitteiston. Nyt riski sille, että laitteistoa ei saa ylipäätään toimimaan, tai sen kanssa kohtaa muita ongelmia, tuntuu korkealta tyyriiseen hintalappuun suhteutettuna.

Hyvää

  • Korkealaatuiset näytöt
  • Käyttömukavuus
  • Hyvä äänentoisto

Huonoa

  • Tekniset ongelmat
  • Ohjaimien seurannan epätarkkuus

HP Reverb G2 tekniset tiedot

  • Hinta: 799 €
  • Näyttöjen koko ja tarkkuus: 2 x 3,5″, tarkkuus silmää kohden: 2160 x 2160 pikseliä
  • Näytön virkistystaajuus ja kuvakulma: 90 Hz / 114 astetta
  • Liitännät: Displayport, USB 3.0, Bluetooth
  • Paino: 550 grammaa
  • Audio: Kuulokkeet

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat