Uusimmat

Testi: HTC Vive Cosmos Elite VR-laitteisto – Hintava vaihtoehto sopii VR-pelit tosissaan ottavalle harrastajalle

10.08.2020 20:00 Ilari Hauhia

HTC Vive Cosmos Elite VR-laitteiston hinta on korkea, mutta samalla myös tekniset ominaisuudet ovat korkealaatuiset.  Uudenlaisesta sisällöstä nauttimista laimentaa kuitenkin hieman vanhahtava olemus.

Koronaviruksen vuoksi monet ihmiset ovat lähestulkoon lukittautuneet kuukausiksi neljän seinän sisään. Voi olla, että maailmalla jylläävän taudin vuoksi myös esimerkiksi kesälle suunniteltu lomamatka peruuntui. Ikävän tilanteen keskellä VR-lasit tarjoavat kuitenkin pakokeinon todellisuudesta virtuaalimaailmoihin, jotka voi kokea vaikkapa omasta olohuoneesta käsin. Kesälomamatkaan budjetoidut rahat voikin käyttää HTC Vive Cosmos Elite -pakettiin, joka maksaa tuhdit 1049 euroa.

HTC Vive Cosmos Elite -pakettiin kuuluu itse VR-headsetin lisäksi kaksi alkuperäistä HTC Vive -ohjainta, kaksi majakkaa sekä liiankin monia erilaisia johtoja. Kun laitteen ottaa ensimmäistä kertaa käyttöön, kannattaa asennusprosessiin varata riittävästi aikaa, vaikka mistään rakettitieteestä ei olekaan kyse. Vive-hallintaohjelma nimittäin opastaa pelaajan asennusprosessin läpi askel askeleelta käyttämällä Portal 2 -pelistä tuttuja ukkeleita hauskoissa esimerkkikuvissa.

Ensimmäinen askel on asentaa mukana tulevat majakat huoneen kahteen reunaan siten, että ne ovat toisiaan vastakkain. Myyntipakkauksessa tulee mukana seinäkiinnikkeet, joiden avulla majakat voi porata seiniin. Lisäksi majakoissa on kierteet, joiden avulla ne voi kiinnittää vaikkapa kameroiden tripodeihin. Yksi mahdollisuus on myös sijoittaa majakat esimerkiksi kirjahyllyihin. Lisärajoituksena majakoiden asetteluun molemmat majakat vaativat jatkuvasti virtaa pistorasiasta, joskin mukana tulevat johdot ovat onneksi pitkiä.

Pelitilaa olisi hyvä olla ainakin kaksi neliömetriä, joten esimerkiksi ahtaassa yksiössä VR-laitteiston vaatiman tilan löytäminen saattaa aiheuttaa harmaita hiuksia. Lisäksi testijakson aikana tuli huomattua, että majakat pitävät pientä surisevaa ääntä myös silloin, kun VR-laitteistolla ei pelata. Taustamelun kuulee helposti muuten hiljaisessa huoneessa ja se saattaa tuntua häiritsevältä, jolloin majakat tekee mieli irrottaa seinästä aina silloin kun niillä ei pelata.

Itse VR-lasit vaativat niin ikään verkkovirtaa. Sen lisäksi VR-lasit yhdistyvät DisplayPort-kaapelilla tietokoneeseen. Ennen VR-lasien hankintaa kannattaakin tarkistaa, että omassa näytönohjaimessa on riittävästi DisplayPort-liitäntöjä sekä VR-laseja että mahdollisia lisänäyttöjä varten. Pakkauksessa tulee mukana myös miniDP-sovitin.

Samalla kannattaa varmistaa, että omassa pelikoneessa on tarpeeksi potkua VR-pelien pyörittämiseen. Minimivaatimuksena ovat:

  • Suoritin: Intel Core i5-4590 tai AMD FX 8350 tai parempi
  • Näytönohjain: NVIDIA GeForce GTX 970 4GB, AMD Radeon R9 290 4GB tai parempi VR-laitteita tukeva näytönohjain
  • Keskusmuisti: 4 Gt RAM
  • Videolähtö: DisplayPort 1.2 tai uudempi
  • Liitännät: vähintään yksi USB 3.0
  • Käyttöjärjestelmä: Windows 10

Tietokoneen päässä ei kuitenkaan tarvitse tehdä mitään erikoisempia asetuksien muutoksia tai säätöjä, vaan asennusohjelma hoitaa pitkälti kaiken käyttäjän puolesta.

Itse ohjaimet ovat luonnollisesti langattomat, mutta lataamista varten nekin täytyy liittää joko laturiin tai tietokoneen USB-paikkoihin. Myös firmware-päivitykset onnistuvat vain johdon kautta. Ohjaimien firmware piti päivittää kertaalleen asennusprosessin aikana, mutta sitä ei onneksi tarvitse tehdä kovin usein. Ohjaimien akut kestävät noin 4-8 tuntia pelaamista ja täyteen lataaminen kestää noin kaksi tuntia.

Kun kaikki kaapelit on kytketty kiinni, täytyy lasit ja ohjaimet enää kalibroida, ja pelaaminen voi alkaa. Kalibroinnissa ohjelmisto käskee ensin käyttäjää kulkemaan VR-laitteille varatun pelialueen reunoja pitkin ja ”piirtämään” sen ohjaimia käyttämällä. Sen jälkeen ohjaimet lasketaan vielä lattialle. Kalibrointiprosessin voi joutua uusimaan, jos seuranta ei tunnu toimivan ensimmäisen kerran jälkeen, tai jos pelialueen koko muuttuu, mutta muuten sen joutuu tekemään vain kerran.

HTC Vive Cosmos Elite -lasien suurimpana vahvuutena niiden korkealuokkainen näyttö. Kahden 3,4-tuumaisen ja 90 hertsin virkistystaajuudella toimivan LCD-näytön yhteenlaskettu tarkkuus on yhteensä 2880 x 1700 pikseliä. Resoluutio peittoaa sekä Valve Indexin (2880 x 1600) että Oculus Rift S:n (2560 x 1440). Näkökentän laajuus on 110 astetta. Linssien liikuttaminen ei kuitenkaan ole mahdollista ja silmiä liikuttamalla voi nähdä mustat reunat näytön reunoissa.

HTC Vive Cosmos Elite -paketin headset on varsin massiivinen ja VR-lasit ovat huomattavan etupainoiset. Headsetissä on ihan kohtuullisen hyvät säätömahdollisuudet ja pehmusteet. Niistä huolimatta lasit ovat hieman epämukavat pidemmissä pelisessioissa. Lasit eivätkä välttämättä oikein pysy paikallaan, varsinkaan jos pelaa sellaista peliä, mikä vaatii nopeampia liikkeitä. Jos lasit eivät tunnu pysyvän omassa päässä paikallaan, niin kuvan vertikaalinen tarkentaminen saattaa osoittautua hankalaksi.

Headsetiin on lisäksi integroitu kuulokkeet, jotka hoitavat hommansa riittävän hyvin ainakin pelikäyttöä silmälläpitäen. Kuulokkeet voi nostaa kauemmas korvalta, jos haluaa kuulla hetkellisesti pelin ulkopuolisia ääniä. Myös visiiri on mahdollista nostaa ylös.

Kuten mainittua, HTC Vive Cosmos Elite -pakettiin kuuluvat ohjaimet ovat samat ohjaimet kuin alkuperäisen HTC Vive -settiin. Ohjaimet kyllä hoitavat hommansa, mutta esimerkiksi Valve Indexin yksittäisiä sormia seuraavat ohjaimet ovat huomattavasti modernimmat. Vive-ohjaimet ovat myös hieman suurikokoiset, eikä kaikkiin nappeihin osuminen ole kovin helppoa.

HTC Vive Cosmos Elite -pakettiin kuuluvat pelien puolesta kaupanpäällisinä Half-Life: Alyx sekä puoli vuotta ilmaista Viveport Infinity -tilausta.

Viveport tarjoaa lukumäärällisesti laajan valikoiman VR-pelejä, mutta kokoelma jättää silti paljon toivomisen varaa. Mukana on useita pienen budjetin pelejä, joista en ole koskaan edes kuullut, eikä pelien keskimääräinen laatu ollut kovin kummoinen. Esimerkiksi suosittua Beat Saberia, Tetris Effectiä tai Boneworksia palvelusta on turha etsiä.

Esimerkiksi Angry Birds VR: Isle of Pigs ja Fruit Ninja VR ovat sinällään ihan viihdyttäviä välipalapelejä, mutta jos VR-laitteistoon on upottanut yli tuhat euroa, haluaisi sitä mielellään pelata myös monipuolisempia pelejä.

Pelien lisäksi Viveport Infinity sisältää myös yleisempiä VR-kokemuksia. Ilmaiset kuusi kuukautta ovat mukava tarjous, mutta tavallisen 14,99 euron kuukausimaksun arvoiselta palvelu ei tunnu.

Sen sijaan Half-Life: Alyx on tämän hetken suurin ja kaunein VR-peli, joka on kaiken hehkutuksen arvoinen. Peli lienee monelle myös siihen, miksi VR-setin ostaminen on ylipäätään ajankohtaista. Kuten kerroimme Half-Life: Alyxin varsinaisen arvostelun yhteydessä, on pelimaailma uskomattoman immersiivinen ja kyse on eittämättä kaikkien aikojen parhaasta VR-pelistä.

LUE MYÖS: Saimme vihdoinkin pelattavaksi Half-Life: Alyxin – ja rakastimme jokaista hetkeä VR-pelin parissa

Alussa pelaamista hankaloittivat liikkeenseurantaan liittyvät ongelmat. Ne kuitenkin korjaantuivat, kun majakoita siirsi parempiin paikkoihin, eivätkä tekniset ongelmat vaivanneet pelaamista enää sen jälkeen. Liikkeenseuranta toimi pienen hienosäädön jälkeen hienosti ja sitä tehosti myös HTC Vive Cosmos Eliteistä löytyvä VR-lasien kameroihin perustuva inside-out-seuranta. Käytännössä tämä tarkoittaa, että VR-headset seuraa ympäristöään kameroiden avulla ja määrittelee niiden avulla sijaintinsa muutoksia. Yhdessä majakoiden kanssa tämä tekee seurannasta hyvin tarkkaa.

Teknisten ongelmien sijaan pieniä ongelmia oli kuitenkin tosielämässä. Oma pelitilani oli hieman ahdas, joten peliohjaimet kolahtelivat silloin tällöin seiniin ja huonekaluihin. Myös VR-laseista tietokoneeseen lähtevään johtoon on helppo kompastua. Pakettiin voi kyllä ostaa päälle langattoman adapterin, mutta se maksaa peräti 349 euroa. Itse paketti sisältää seuraavat tuotteet:

  • HTC Vive Cosmos Elite -lasit
  • 2 x Vive BaseStation 1.0 -majakoita
  • 2 x Vive Controller -ohjaimia
  • Tarpeellisen virtalähteet ja latauskaapelit
  • Headset-kaapelin
  • MiniDP – DP -adapterin
  • Dokumentaation ja ohjekirjat
  • Puhdistuliinan

Siitä huolimatta, että VR-laitteiston kanssa oli hieman käytännön ongelmia, oli Half-Life: Alyx yksi kaikkien aikojen ällistyttävimpiä pelikokemuksia, ja oiva esimerkki siitä, kuinka upeaa VR-pelaaminen voisi parhaimmillaan olla.

Half-Life: Alyxin jälkeen iskee kuitenkin tyhjä olo. VR-laseille ei yksinkertaisesti ole tällä hetkellä mitään yhtä houkuttelevaa tai upeaa pelattavaa. AAA-tason peleistä tarjolla ovat kyllä esimerkiksi sinällään toimivat Fallout 4 VR ja The Elder Scrolls V: Skyrim VR, mutta niiden tapauksessa on ”tavallisen” pelin käännöksestä VR:lle, eikä varsinaisesta natiivista VR-pelistä. Nämä pelit voi kokea hyvin myös ilman VR-laseja, eivätkä ne juuri hyödynnä VR-maailman erikoisuuksia ja mahdollisuuksia yhtä laajasti kuin Half-Life: Alyx. Huomasinkin, että Half-Life: Alyxin pelaamisen jälkeen VR-laitteisto jäi huomattavasti vähemmälle käytölle.

Toki varsinaisten pelien lisäksi VR-laseille on tarjolla myös erilaisia VR-kokemuksia, kuten Google Earth VR. Näiden kokemiseen HTC Vive Cosmos Elitet ovat kuitenkin jokseenkin yliampuvat.

Varsinkin HTC Vive Cosmos Eliten kaltaisten kalliiden VR-järjestelmien suurin ongelma lieneekin pelattavan sisällön vähäisyys. On vaikea perustella yli tuhannen euron VR-järjestelmän hankintaa, jos sillä kärjistetysti pelaa vain yhden pelin. Toki Half-Life: Alyxin avattua pelin lienee todennäköistä, että myös muut studiot ja julkaisijat uskaltautuvat julkaisemaan omia AAA-luokan VR-pelejään. Sitä odotellessa markkinoille tulee kuitenkin todennäköisesti myös uudempia ja kehittyneempiä VR-järjestelmiä, joten HTC Vive Cosmos Eliten ostajat voivat jäädä väliinputoajiksi.

Kokonaisuutena HTC Vive Cosmos Elite lienee vaihtoehto lähinnä niille harrastajille, jotka ottavat VR-pelaamisen tosissaan. Kasuaalimmille sunnuntaipelaajille se on todennäköisesti liian kallis, ja esimerkiksi Oculus Rift S -järjestelmä maksaa vain noin puolet HTC Vive Cosmos Eliteen verrattuna. Tavalliset HTC Vive Cosmokset ovat nekin huomattavasti Elite-pakettia halvemmat, eivätkä ne vaadi hankalaa majakoiden asentamista huoneeseen. Toisaalta yli tuhannen euron budjetilla Valve Indexit kuulostavatkin houkuttelevammalta vaihtoehdolta.

Hyvänä puolena HTC Vive Cosmos Eliten majakat yhdistettynä inside-out-seurantaan tekevät liikkeentunnistuksesta hyvin tarkkaa. Silti HTC Vive Cosmos Elite tuntuu hintaansa nähden hieman vanhanaikaiselta kokonaisuudelta. Ohjaimet ovat samat kuin vuosien takaisessa HTC Vive -järjestelmässä ja myös ohjaimien ja majakoiden lataukseen käytetyt micro-USB-liitännät kielivät vanhasta teknologiasta. Lisäksi VR-lasit ovat painavat päässä, eikä järjestelmän mukana tuleva johtosotku ole kovin elegantti sisustuksellinen elementti.

Hyvää

  • Korkealaatuiset näytöt
  • Tarkka liikkeenseuranta

Huonoa

  • Kallis hinta
  • Johtosotku
  • Headset tuntuu päässä painavalta ja hieman epämukavalta
  • Ohjaimet ovat vanhanaikaiset

HTC Vive Cosmos Elite tekniset tiedot

  • Hinta: 1049 €
  • Näyttöjän koko ja tarkkuus: 3,4 tuumaisten näyttöjen yhteenlaskettu tarkkuus: 2880 x 1700 pikseliä
  • Näytön virkistystaajuus ja kuvakulma: 90 Hz / 110 astetta
  • Äänet: Stereokuulokkeet ja integroitu mikrofoni
  • Anturit: Kiihtyvyyanturi, gyroskooppi sekä IPD-anturi
  • Muuta: SteamVR-seuranta

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat