Uusimmat

18.02.2024 11:00 Antti Voutilainen

Suorituskyky

Suorituskyvyllään Swift Edge 16 -kannettava yllätti varsin positiivisesti. Toki vertailu virtasyöppöihin pelikannettaviin on epäreilua. Antaa se kuitenkin hienosti osviittaa siihen, mihin virtapihi kone kykenee pelikäyttöön suunnattujen rinnalla.

Suorituskykyä vertaillaan pääasiassa kannettavan kahden eri virtatilan välillä sekä aiemmin testeissä olleisiin MSI:n Creator Z16- ja MSI Vector GP66 -kannettaviin. Testit ajettiin tasapainotettu (Balanced)- ja paras suorituskyky (Best performance) -virtatiloilla. MSI:n Creator Z16 -kannettavassa prosessorina on Intelin Core i9-13950HX -prosessori, 32 gigatavua DDR5-muistia ja Nvidian Geforce RTX 4070 -mobiilinäytönohjain. Prosessorin perus TDP-arvo on 55 wattia ja max turbo -tilassa 155 wattia. MSI:n Vector GP66 -kannettavasta löytyy Intelin Core i7-12700H -prosessori, 16 gigatavua DDR4-muistia ja Geforce RTX 3070 Ti -mobiilinäytönohjain. Tämän koneen prosessorin perus TDP-arvo on 45 wattia ja max turbo -tilassa 115 wattia. Swift Edge 16 painii siis varsin eri painisarjassa kuin sen verrokit.

Tulokset ovat ensisijaisesti suuntaa antavia, koska testit ovat ajettu testihetkellä tarjolla olleilla ajureilla- ja Windows-versioilla.

Synteettinen 3DMark Firestrike Extreme -testi mittaa kokoonpanon suorituskykyä DirectX 11 -rajapintaa käyttäen.

Firestrike Extreme -testissä virtatilojen väliset erot olivat yhden-kahden prosentin luokkaa. Kokonaispisteissä ero jäi alle prosenttiin ja olikin vain 18 pistettä. Käytännössä eroa virtatilojen välille ei päässyt syntymään. Verratessa tuloksia MSI:n Creator Z16 -kannettavaan ero näytönohjainpisteissä on odotetusti massiivinen yli 280 prosenttia. Prosessoripisteissä ero on huomattavasti maltillisempi eli noin 38 prosenttia.

3DMark Time Spy -suorituskykytesti mittaa kokoonpanon suorituskykyä DirectX 12 -rajapintaa hyödyntäen-

Time Spy -testissä virtatilojen välille syntyi jo hieman eroa. Paras suorituskyky -tilassa näytönohjainpisteet olivat n. 4 prosenttia paremmat ja prosessoripisteet n. 8 prosenttia. Erillisnäytönohjaimella varustettuun Creator Z16 (Balanced) ero näytönohjainpisteissä on noin 360 prosenttia, mutta prosessoripisteissä vain noin 41 prosenttia.

PCMark 10 mittaa koko kokoonpanon suorituskykyä. Se mittaa tietokoneen suorituskykyä tyypillisissä käytännön työtehtävissä, se simuloi muun muassa videoneuvotteluja, kuvankäsittelyä ja verkkoselaamista.

Virtatilojen välisessä vertailussa Paras suorituskyky vie odotetusti pisimmän korren. Erot kuitenkin pysyvät varsin maltillisina liikkuen 3-4 prosentin välillä. Poikkeuksena on Productivity-osio, jossa Paras suorituskyky saavuttaa noin 6 prosenttia paremman tuloksen.

Swift Edge 16 onnistuu haastamaan MSI:n Creator Z16 -koneen tasapainotetun suorituskykytilan tuloksia. Creator vie pidemmän korren kokonaispisteissä, Essentials- ja Digital Content Creation -osioissa, mutta häviää hienoisesti Acerille Productivity-osiossa. Extreme Performance -tilassa Creator Z16 loikkaa edelle selvästi, mutta piste-erot Essentials- ja Productivity-osioissa pysyvät varsin maltillisina 12-13 prosentissa.

Vector GP66 -pelikannettava sen sijaan onnistuu päihittämään Swift Edgen vain kokonaispisteissä ja Digital Content Creation -osiossa. Jälkimmäisessä ero on n. 22 prosenttia ja kokonaispisteissä vain neljä prosenttia. Virtapihi Swift Edge ohittaa Vector GP66:n Essentials- ja Productivity-osioissa molemmissa n. neljällä prosentilla.

Pelitestien kevyintä kastia edustaa Tom Clancy’s Rainbow Six Siege. Suorituskykyä mitattiin pelin sisäisellä suorituskykytestillä DirectX 11 -rajapintaa käyttäen, ultra-esiasetuksilla.

Vaikka Swift Edge 16 ei olekaan tarkoitettu pelikäyttöön, päätimme kokeilla, että millaisen tuloksen virtapihillä kannettavalla pystyy saavuttamaan. Tulokset yllättivät siinä mielessä positiivisesti, että ruudunpäivitys riittää sulavaan pelikokemukseen.

Toki Swift Edge jää kilpakumppaneiden jalkoihin, mutta keskimääräinen 84 ruutua sekunnissa on varsin kunnioitettava tulos, ilman erillisnäytönohjainta. Toki peli huomautteli valikoissaan, että koneen speksit eivät riitä minimiin, mutta testin pystyi ajamaan ongelmitta.

Lähin verrokki on MSI:n Creator Z16 tasapainotetussa suorituskykytilassa. Keskimääräisessä ruudunpäivityksessä Creator ohitti Swift Edgen 65 prosentilla.

Ultra-esiasetuksilla käyttäen kannettavan näytön natiivia resoluutiota (3200 x 2000) keskimääräinen ruudunpäivitys notkahti 25 ruutuun sekunnissa.

Käytännön tasolla kevyempiä pelejä koneella pitäisi pystyä pelaamaan varsin sujuvasti. Tinkimällä asetuksista kokemuksesta voi saada jo varsin sulavan.

Cinebench R23 -renderöintitestissä kone saavutti Paras suorituskyky -virtatilassa tulokseksi yhden säikeen testissä 1671 pistettä ja kaikkien säikeiden testissä 9093 pistettä. Kaikkien säikeiden testissä tulokset heiluivat melkoisesti, sillä toisella testikerralla tulos nousi 10931 pisteeseen. Pisteiden ero kasvoi siis enimmillään noin 20 prosenttiin. Yhden säikeen testissä erot pysyivät maltillisempina.

Koneen siro olemus ja virtapiheys ei tarkoita, etteikö lämpötilat voisi nousta korkealle. Prosessorin lämpötilat nousivat ylimmillään 92 asteeseen PCMark 10 ja 3DMark-testeissä. Kiitoksensa kone ansaitsee siitä, etteivät korkeat lämpötilat heijastuneet käyttäjän käsille, eikä tuulettimien melu noussut kovimmassakaan kuormituksesta sietämättömäksi.

Testitulokset käytännössä alleviivaavat sitä, että Swift Edge 16 on omimmillaan työkäytössä. Tämä kävi selväksi viimeistään PCMark 10 -suorituskykytestissä, jossa virtapihi kannettava kykeni haastamaan pelikäyttöön tarkoitettuja koneita.

Antti Voutilainen

”Aloitin Muroka-koulussa vajaat kuusi vuotta sitten. Jalo tavoitteeni on tulla RGB led-valaistun vyön Murokaksi vielä jonain päivänä. Harjoitusnäytteitäni päätyy pääasiassa tietotekniikka- ja peliosioihin. Välillä myös Pelaaja-lehteen. Jos en ole pyrkimässä kohti Muroka-tavoitettani, olen todennäköisesti grindaamassa Destiny 2:sta, sillä siinäkin matka on päämäärää tärkeämpi."

Muropaketin uusimmat