Uusimmat

Testi NZXT Lift -pelihiiri – Uuden valmistajan erinomainen pelinavaus

19.06.2022 20:00 Antti Voutilainen

Oheislaitemarkkinoille saatiin jälleen uusi peluri, kun NZXT loikkasi mukaan kilpailuun. Kokeilimme tuoreeltaan miltä NZXT Lift-pelihiiri tuntuu käytössä.

NZXT on tunnettu aiemmin koteloistaan sekä jäähdytysratkaisuistaan. Se on kuitenkin vuosien kuluessa laajentanut tarjontaansa muun muassa emolevyihin. Oheislaitteita voinee pitää seuraavana luonnollisena askeleena. Testatun Lift-pelihiiren perusteella startti on varsin mallikas.

NZXT julkaisi Lift-pelihiiren ja samaan perheeseen kuuluvan Function-pelinäppäimistön maaliskuussa. Pelihiiren yhdeksi erikoisuudeksi voitaneen laskea se, että siitä on saatavilla runsaasti eri värivaihtoehtoja. Hiiren pääväreinä on joko musta tai valkoinen, johon saa yhdistettyä sinisen, vaalean sinisen, violetin, punaisen tai keltaisen. Nämä jälkimäiset värit löytyvät hiiren kylkinäppäimistä, rullasta, kaapelista sekä hiiren etuosasta ja pohjasta. Harmillisesti pääväriltään valkoista hiirtä ei saa kauttaaltaan valkoisena, vaan kustomoitavien värien kohdat ovat mustia. Kauttaaltaan musta hiiri on kuitenkin valittavissa.

Kirjoitushetkellä Liftin katuhinta osuu 65 euron luokkaan, eli se asettuu hieman edullisempaan hintapisteeseen. Siitä huolimatta samasta hintaluokasta löytyy varteenotettavia kilpailijoita. Niitä ovat SteelSeriesin Aerox 3, Razerin Viper 8KHz, Asuksen ROG Chakram Core ja Logitechin G703 Lightspeed.

Muotoilultaan hiiri on symmetrinen, mutta vasemmalle kyljelle sijoitetut kylkinäppäimet tekevät siitä sopivan pääasiassa oikeakätisille. Päänäppäinten lisäksi hiirestä löytyy neljä ohjelmoitavaa näppäintä. Kylkinäppäinten lisäksi ohjelmoitavissa ovat selkäpuolelta löytyvä näppäin sekä rullan painallus.

Hiiren ulkomitat ovat 126,8 x 67,23 x 38,35 millimetriä. Painoa hiirelle on kertynyt 67 grammaa, joka asettaa sen ultrakevyiden hiirten sarjaan. USB-kaapeli on kiinteästi kiinnitettynä hiireen. Punotun kaapelin pituus on kaksi metriä. Myyntipakkauksessa ei ole mitään ylimääräistä.

Ulkoisilta puitteiltaan hiiri onkin varsin hillitty. Mustat kylkinäppäimet sekä selkäpuolen musta rulla ja pikkunäppäin näyttävät hyvältä ja erottuvat muusta. Led-valaistus ei kirjaimellisesti pääse loistamaan varsinkaan mustalla, kankaisella, hiirimatolla. Hiiri olisi ollut silmää miellyttävä ilman led-valaistustakin.

Muotoilussa Lift onnistuu sangen mainiosti. Hiirestä saa hyvän otteen ja näppäinten sijoittelussa ei ole moitteen sijaa. Peukalo yltää molemmille kylkinäppäimille hienosti ja näppäinten väliin on jätetty selvä rako, joka erottuu selvästi peukalon alla.

Päänäppäimissä klikkauksesta lähtevä ääni on hyvin maltillinen. Sama hiljainen käyttöääni pätee myöskin kylkinäppäimissä. Ei sijaa moitteille. Rulla on niin ikään hiljainen, mutta sen tuntovaste erottuu selvästi pyörittäessä. Muissa näppäimissä tuntovaste on samaan tapaan selkeä ja helposti tunnistettava.

Langallisuudestaan huolimatta hiiren käyttö tuntui miltei samalta kuin langattoman hiiren käyttö, sillä taipuisa ja kevyt kaapeli ei häirinnyt käyttöä missään vaiheessa. Hiiren käyttö oli kaikin puolin miellyttävää.

Konepellin alta löytyy PixArtin PMW3389-anturi, joka kykenee parhaillaan 16 000 DPI:n tarkkuuteen. Hiiren päivitysnopeuden saa nostettua korkeimmillaan tuhanteen hertsiin, joka tarkoittaa yhden millisekunnin vasteaikaa. Päänäppäimissä käytetään Omronin mekaanisia kytkimiä, joille lupaillaan 20 miljoonan klikkauksen käyttöikää.

RGB-led-valaistusta ei ole unohdettu. Led-valaistus on sijoitettu hiiren etuosaan, mutta pohjan puolelle. Täten valaistus valaisee lähinnä alustaa, missä hiirtä käytetään. Hiiren sekä valaistuksen hallinnointi tapahtuu NZXT:n CAM-hallintaohjelmalla.

Hiiren testijaksoon kuului runsaasti työpöytäkäyttöä, mutta myös pelikäyttöä. Testipeleinä toimi tällä kertaa Destiny 2-, Insurgency: Sandstorm-, Soundfall-, Battlefield 4- ja Battlefield 5 -pelit.

MouseTester-ohjelmassa kellotetut testitulokset olivat odotetusti linjassa hiiren yleisen suoriutumisen kanssa.

Hiiren hallinnointiin käytetään CAM-hallintaohjelmaa, joka palvelee käyttäjää laajemminkin. Alunperin ohjelma palveli monitorointi- ja hallinnointityökaluna, mutta vuosien kuluessa siihen on lisätty lisää toiminnallisuuksia. Viimeisimpänä omat osionsa hiirelle ja näppäimistölle.

Päänäkymänä toimiva PC Monitoring -osio on nimensä mukaisesti seurantanäkymä, joka kertoo prosessorin ja näytönohjaimen kellotaajuudet ja lämpötilat. Lisäksi se kertoo keskusmuistin käytön, massamuistien käytetyn ja vapaan tilan sekä verkon kuormituksen. System Specs -osio listaa kokoonpanossa käytettävät komponentit. Games-osioon kerrytetään lokia siitä, mitä pelejä on pelannut. Jostain syystä ohjelma osasi tulkita pelatuksi ainoastaan Battlefield 4 -pelisession. Osion hyödyllisyys ei aivan avautunut nykymuodossaan.

Overclocking-osiossa on mahdollisuus ylikellotaa näytönohjaimen grafiikkapiiriä ja muisteja. Näkymässä ei kuitenkaan ole omaa säädintä näytönohjainten tuulettimille, joten erillinen kellotustyökalu on suotavampi ratkaisu.

Lightning-, Cooling-, Power- ja Keyboard-osiot ovat käytössä, mikäli kokoonapanosta löytyy esimerkiksi NZXT:n valmistama kotelo, virtalähde ja näppäimistö. Tässä tapauksessa nuo osiot jäivät turhaksi, sillä ainoa NZXT:n tuote oli hiiri.

Mouse-osiossa päästään viimein asiaan. Ensimmäisenä näkymässä tarjolla on hiiren valaistuksen säädöt. Käyttäjän on mahdollista määrittää hiireen jatkuvasti rullaava valaistustoiminto ja sen lisäksi reaktiivinen valaistus, joka reagoi näppäinten painalluksiin. Molemmat toiminnot voi olla päällä samanaikaisesti tai vain toinen.

Jatkuvaan valaistukseen tarjolla on yhdeksän valaistustilaa. Valittavissa on Solid Color, Solid Gradien, Color Shift, Color Pulse, Covering Marquee, Wave, Bass, Level ja Sync. Kolme viimeisintä reagoivat koneen toistamaan ääneen. Ääneen reagoivia toimintoja ei voi luonnehtia erityisen toimivaksi rajallisesta led-valaistuksesta johtuen.

Painalluksiin reagoivissa valaistustiloissa tarjolla on kolme vaihtoehtoa, jotka ovat Ripple, Line ja Fade. Luonnollisesti valaistustoiminnon värikin on määritettävissä haluamakseen.

Valaistuksen säätövaraa on poikkeuksellisen runsaasti. Ainoa harmitus tuleekin siitä, että hienot efektit jäävät pimentoon ledien sijoittelun vuoksi.

Alaspäin rullatessa seuraavana säätökohteena on sensorin herkkyys. Säätö tapahtuu 100 DPI:n tarkkuudella. Hiiren muistiin pystyy määrittämään enimmillään neljä eri DPI-asetusta, jos tarkkuutta on tarve vaihtaa lennosta. Eri tarkkuuksille pystyy määrittämään oman värikoodinsa.

Anturin asetusten jälkeen tarjolla on asetukset päivitysnopeudelle ja nostokorkeudelle. Päivitysnopeuden pystyy halutessaan laskemaan 500 hertsiin, mutta syytä tähän on äkkiseltään vaikea keksiä. Nostokorkeus määrittää sen, missä korkeudessa sensori lakkaa rekisteröimästä hiiren liikettä. Vaikka yhden millimetrin ero tuntuu olemattomalta, silti eron saattoi huomata käsivaralta testattuna. Korkeammalla nostokorkeudella kursori tekee selkeästi suuremman liikkeen kuin pienemmällä asetuksella.

Tarjolla on myöskin mahdollisuus makrojen käyttöön. Käyttäjä voi tuoda aiemmin luotuja makroja tai luoda kokonaan uusia käytettäväksi.

Näppäinten ohjelmointi on tarjolla näkymässä aivan alimmaisena. Näppäinten vaihtoehtoisen toiminnon saa valittua alasvetovalikon kautta.

Päällimmäinen tunne CAM:n käyttökokemuksesta on positiivinen. Hiiren kaikkien toimintojen hallinnointi yhden näkymän kautta on miellyttävä. Positiivista on myös se, että tarjolla olevat säädöt ovat merkityksellisiä. Lähinnä harmittamaan jäi se, että monipuoliset valaistussäädöt jäävät taustarooliin, koska valaistus on niin rajallinen.

Suurempi harmitus on kuitenkin siinä, että hallintaohjelman mukana tulee huomattavan paljon ylimääräistä kilkettä. Monitorointi- ja ylikellotusominaisuudet ovat ehkä tervetulleita, jos niitä varten ei ole ladannut omia ohjelmiaan. Games-osiota on vaikea pitää millään mittarilla hyödyllisenä. Jos tarjolla olisi ollut ainoastaan hiiren hallintanäkymä, niin hallintaohjelmaa olisi voinut ylistää varauksettomasti. Nyt mukana on ylimääräistä tauhkaa syömässä resursseja ilman mitään käytännön hyötyä.

NZXT:n ensimmäiseksi pelihiireksi Lift on suorastaan erinomainen. Muotoilunsa puolesta se on miellyttävä käyttää eikä siinä ilmennyt testijakson aikana mitään moitittavaa. Ainoa hento kritiikki hiiren ulkoisista avuista tulee led-valaistuksen sijoittelusta. Ledien ollessa hiiren pohjassa monipuoliset valaistusefektit jäävät piiloon.

Ainoaksi oikeaksi kritiikin kohteeksi jääkin hallintaohjelma, joka sisältää monille täysin tarpeettomia ominaisuuksia. Samaan aikaan hiiren asetusten hallintanäkymä on suorastaan esimerkillinen. Kaikkien asetusten säätö yhden näkymän kautta on harvinaista herkkua tätä nykyä.

Hiirtä voi suositella kaikille, jotka kaipaavat kevyttä hiirtä, ja jonka hinta ei kohoa liian korkeaksi. Nykyisellä hinnallaan Lift on varsin houkutteleva tapaus.

Hyvää

  • Muotoilu
  • Luotettava toiminta
  • Hallintaohjelmassa hiiren hallintanäkymä

Huonoa

  • Hallintaohjelman ylimääräiset toiminnot
  • Led-valaistuksen hyödyntämätön potentiaali

Tärkeimmät tekniset tiedot NZXT Lift

  • Hinta: 64,90
  • Mitat, paino: 126,8 x 67,23 x 38,35 mm, 67 grammaa
  • Anturi: Pixart PMW3389
  • DPI: 100 – 16 000

Antti Voutilainen

”Aloitin Muroka-koulussa vajaat kuusi vuotta sitten. Jalo tavoitteeni on tulla RGB led-valaistun vyön Murokaksi vielä jonain päivänä. Harjoitusnäytteitäni päätyy pääasiassa tietotekniikka- ja peliosioihin. Välillä myös Pelaaja-lehteen. Jos en ole pyrkimässä kohti Muroka-tavoitettani, olen todennäköisesti grindaamassa Destiny 2:sta, sillä siinäkin matka on päämäärää tärkeämpi."

Muropaketin uusimmat