Uusimmat

Japani haluaa itselleen maailman nopeimman supertietokoneen vuoteen 2018 mennessä

28.11.2016 20:07 Muropaketin toimitus

supercomputer-28112016

Japani aikoo käyttää 173 miljoonaa dollaria rakentaakseen uuden supertietokoneen, joka kykenisi 130 petaflopsin laskentatehoon. Tällä hetkellä käynnissä on tarjouskilpailu yrityksille. 8. joulukuuta selviää, kuka saa kunnian rakentaa ABCI-koodinimellisen supertietokoneen (AI Bridging Cloud Infrastructure). Uuden supertietokoneen odotetaan valmistuvan ja tulevan käyttöön vuoden 2018 aikana.

Maailman parhaan laskentatehon lisäksi japanilaiset haluavat supertietokoneensa olevan mahdollisimman energiatehokas ja sen tehontarpeen on tavoite pysyä alle kolmessa megawatissa. Lisäksi supertietokoneesta tulee nestejäähdytetty.

Viime vuosien aikana Japani on menettänyt asemansa teknologian terävimmässä kärjessä ja jäänyt Etelä-Korean ja Kiinan varjoon.

Edellisen kerran Japanilla oli hallussaan maailman nopein supertietokone vuonna 2011, kun Fujitsun K-supertietokone kykeni 10,5 petaflopsin laskentatehoon. Tällä hetkellä maailman suorituskykyisin supertietokone löytyy Kiinasta: Sunway Taihulight kykenee 93 petaflopsin laskentatehoon.