AMD on yllättäen luonut Radeon RX 560 -näytönohjaimesta toisenkin version

06.12.2017 19:37 | Muropaketin toimitus

AMD

Aiemmin tänä vuonna oletettiin AMD:n tuovan Kiinaan myyntiin Radeon RX 560 -näytönohjaimesta tehoiltaan heikomman version, joka sisältäisi 856 Stream Processor -yksikköä alunperin luvatun 1024:n sijaan, eli 14 laskentayksikköä 16 sijaan. Nyt vastaavaa mallia löytyy myös muualta.

Kiinan markkinoille heikennettyä mallia odotettiin Radeon RX 560D -nimisenä, jolloin jo nimestä on tunnistettavissa ero tehokkaampaan mallin. Näin ei kuitenkaan näytä olevan muualla. Hitaampi malli on rantautunut nyt myös muualle, sillä saksalainen Heise.de huomasi AMD:n sivuilla teknisten tietojen muuttuneen sisältämään myös heikomman version speksit.

Jos asiaa tutkii Archive.org -sivuston avulla, huomaa saman sivun sisältäneen aikaisemmin vain paremmat speksit. Radeon RX 560 -näytönohjaimen tuotesivulla mainostetaan kuitenkin edelleen 16 laskentayksikköä ja niiden 1024 stream processor -yksikköä.

Ikäväksi tilanteen tekee se, ettei mallien välillä ole eri nimeä, ja AMD:n sopimusvalmistajatkin ovat erottaneet mallit vain niiden sarjanumeroissa. Näin on esimerkiksi Sapphiren kohdalla.