Uusimmat

AMD:n FreeSync virallisesti julki ja ensimmäisissä testeissä

19.03.2015 19:04 Petrus Laine

AMD:n jo pitkään eri tilaisuuksissa esittelemä FreeSync-teknologia koki tänään virallisen julkaisunsa. FreeSync-teknologiaa tukevia näyttöjä on ollut saatavilla jo jonkin aikaa ja ajureissakin on ollut jo aiemmin kehittäjille tarkoitettu tuki, mutta kuluttajille suunnatut FreeSync-ajurit julkaistaan vasta tänään. FreeSync on AMD:n nimi yhtiön näytönohjainten ja ajureiden DisplayPort Adaptive-sync -tuelle.

NVIDIAn G-syncin tapaan FreeSync eli Adaptive-sync synkronoi näytön virkistystaajuuden tietokoneen ruudunpäivitysnopeuteen. Vaikka itse teknologia sallii virkistystaajuudet 9:stä 240 hertsiin, ovat tällä hetkellä markkinoilla olevat näytöt rajoittuneet 40 – 144 hertsin välille. AMD:n mukaan FreeSyncin etuja G-synciin nähden ovat avoin, lisenssimaksuton standardi, yhteensopivuus näyttöjen omien ominaisuuksien kanssa ja laajempi tuettu virkistystaajuusalue. G-sync aiheuttaa lisäksi AMD:n mukaan pienen tehohävikin ja vaatii lisäksi erillisen moduulin, jota FreeSync ei tarvitse.

Yksi selvä ero FreeSync- ja G-sync-teknologioiden välillä on niiden käytös, kun ruudunpäivitysnopeus ylittää näytön maksimivirkistystaajuuden. G-synciä käytettäessä näytönohjain käyttäytyy samoin kuin V-syncin ollessa käytössä, eli ruudunpäivitys rajataan näytön maksimi virkistystaajuudelle, mikä lisää input lagia. FreeSync-teknologian kanssa käyttäjä saa itse päättää haluaako rajoittaa ruudunpäivitysnopeuden V-syncin kera näytön virkistystaajuuteen, vaan kytkeekö sen pois input lagin minimoimiseksi, jolloin kuva saattaa repeillä kun ruudunpäivitysnopeus on suurempi kuin virkistystaajuus. Kummassakin tapauksessa FreeSync toimii näytön virkistystaajuusalueelle normaalisti synkronoiden virkistystaajuuden kuvanpäivitysnopeuteen.

Ensimmäisissä testeissä FreeSyncin on todettu toimivan juuri niin hyvin kuin sen luvataankin ja vaihteleva virkistystaajuus toimii aivan kuten G-syncillä. AMD:n mukaan G-sync aiheuttaa Alien: Isolation -pelissä keskimäärin 1,5 prosentin tehohävikin, kun FreeSyncillä suorituskyky jopa nousisi 0,2 prosenttia. Käytännön testeissä tästä ei ole kuitenkaan viitteitä, vaan suorituskykyerot niin G-syncillä kuin FreeSyncilläkin menevät virhemarginaalin piikkiin.

AMD FreeSync -Teknologia on täysin tuettuina Radeon R7 260(X)-, R9 285-, R9 290(X)- ja R9 295X2 -näytönohjaimilla sekä Kaveri-, Kabini-, Temash-, Beema- ja Mullins-arkkitehtuurien APU-piireillä. Lisäksi kaikki Radeon HD 7000-, HD 8000-, R7- ja R9-sarjojen näytönohjaimet tukevat teknologiaa videotoistossa ja virransäästön merkeissä. Ensimmäiset kuluttajille tarkoitetut ajurit tukevat teknologiaa vain yhden näytönohjaimen konfiguraatioissa. AMD on luvannut julkaista CrossFireä FreeSyncin kera tukevat ajurit huhtikuussa.

Muropaketin testilaboratoriossa valmistellaan parhaillaan FreeSync-artikkelia, joka on luvassa testeineen myöhemmin.

(Lähde: AMD:n lehdistömateriaalit)

AnandTech, The AMD FreeSync Review

SweClockers, AMD Freesync in practice (Google Translate)

HotHardware, AMD FreeSync And LG 34UM67 Widescreen Monitor Review

Hexus, Review: LG 34UM67 AMD FreeSync Monitor

Guru3D, AMD FreeSync Review With the Acer XB270HU Monitor