UUSIMMAT

AMD:n tulevan AM5-kannasta ja Zen 4 -suorittimista vuoti tietoja

24.05.2021 08:50 Muropaketin toimitus

AMD on tuomassa tulevaisuudessa markkinoille AM5-kantaa, ja sen myötä tukea DDR5-muistiteknologialle sekä PCIe 4.0 -väylälle. PCIe 5.0 ei ainakaan aluksi ole tuettuna.

Uuden vuodon mukaan AM5-kanta tulee olemaan AMD:n suurin päivitys vuosiin. AM4-kanta on ollut käytössä neljän suoritinsukupolven ajan. Näihin on kuulunut Zen, Zen+, Zen 2 ja nykyinen Zen 3. Tuleva Zen 4 tulee kuitenkin tarvitsemaan uuden AM5-kannan ja LGA 1718 -prosessorikannan. Mielenkiintoisena yksityiskohtana suorittimien pohjassa ei tiettävästi ole enää pinnejä vaan tasaiset kontaktipinnat.

Alusta tulee tarjoamaan tuen nopealle DDR5-muistiteknologialle ja PCIe 4.0 -väylälle. Piirisarjana tulee olemaan 600-sarja. PCIe 5.0 ei ole vielä tuettuna, mutta se on Wccftechin arvion mukaan mahdollista ottaa myöhemmin käyttöön. Mainittakoon, että Intel tarjoaa PCIe 5.0 tuen Alder Lake -suoritinperheessään.

AM5-kanta saa kaverikseen Raphael-koodinimelliset Zen 4 -arkkitehtuurin suorittimet, joiden odotetaan olevan valmistettu 5 nanometrin viivanleveydellä. IPC-suorituskyvyn odotetaan kasvavan noin 25 prosenttia, ja ytimien määrän odotetaan niin ikään lisääntyvän.

Suorittimet ovat tulossa markkinoille mahdollisesti vuoden 2022 kolmannella neljänneksellä, eli noin kaksi vuotta Ryzen 5000 -sarjan tulosta markkinoille.