UUSIMMAT

Google: SSD-asemien MLC-Flash-piirit yhtä luotettavia kuin SLC-Flash-piirit

29.02.2016 16:21 | Petrus Laine

20160229ssdpcb

Google on julkaissut tulokset yhtiön omissa datakeskuksissa tehdyistä tutkimuksista SSD-asemien luotettavuudesta. Vaikka tulokset keskittyvät nimenomaan datakeskusolosuhteisiin, voinee niistä vetää joitain johtopäätöksiä myös muihin ympäristöihin.

Googlen tekemässä tutkimuksessa kerättiin dataa yhteensä kuuden vuoden ajan. Käytössä oli 10 erilaista SSD-mallia, jotka edustivat sekä yritys- että kuluttajaluokan asemia. SSD-asemat käyttivät SLC-, MLC- ja eMLC-tyyppisiä Flash-muistipiirejä.

ZDNetin artikkeli on poiminut tutkimustuloksista sen tärkeimpipä johtopäätöksiä. Kuluttajan näkökulmasta mielenkiintoisin ilmiö lienee se, että Googlen mukaan SSD-asemien hintavampaan päätyyn kuuluvat SLC-tyyppisiä Flash-muisteja käyttävät asemat eivät ole yhtään sen luotettavampia kuin MLC-tyyppisiä Flash-muisteja käyttävät asemat. Lisäksi SSD-asemien luotettavuuteen kerrotaan vaikuttavan enemmänkin sen iän, ei niinkään käyttörasituksen.

Asemien Raw Bit Error Raten eli RBER:n nousun kerrotaan olevan odotuksia hitaampaa suhteessa aseman käyttöasteeseen. RBER kertoo virheellisten bittien määrän ennen, kuin datalle tehdään ECC-korjaus. Virheistä ECC:n jälkeen kertovan Uncorrectable Bit Error Raten eli UBERin kerrotaan olevan täysin irrelevanttia tietoa ainakin datakeskusympäristössä.

Lisäksi tutkimuksessa todetaan, että tavalla tai toisella rikkoontuneet blokit ovat hyvin yleisiä uusissa SSD-asemissa, ja että mitä enemmän niitä on valmiina, sitä todennäköisemmin niitä rikkoontuu huomattavia määriä SSD:n käyttöiän aikana.

ZDNet, SSD reliability in the real world: Google’s experience