IBM valotti POWER6:tta

08.02.2006 00:00 |

IBM on alkuviikosta pidetyssä ISSCC-tapahtumassa (International Solid-State Circuits Conference) valottanut seuraavan sukupolven POWER6-prosessoria. POWER6 on ensimmäinen IBM:n prosessori, joka valmistetaan käyttämällä SOI-tekniikkaa (Silicon-On-Insulator). IBM kertoi myös prosessoreiden valmistettavan 65 nanometrin prosessilla ja toimivan maksimissaan jopa viiden gigahertsin kellotaajuudella.

IBM on jo aiemmin paljastanut prosessorin olevan varustettu 8-suuntaisella assosiatiivisella 64 kilotavun L1-välimuistilla. Poikkeuksellinen suunnittelu mahdollistaa kaksi samanaikaista lukua välimuistista tai yhden kirjoituksen välimuistiin per kellojakso. IBM:n kertoma tieto niin ikään on, että prosessori liukuhihnaan voidaan lähettää yhdellä kertaa neljä käskyä. IBM ei ole toistaiseksi kommentoinut mahdollista SMT-tukea.

POWER6 on ollut julkisesti kehitystyön alla vuodesta 2002 ja sen päätarkoitus on aina ollut yhdistää kaikki IBM:n RISC-arkkitehtuurit yhteen prosessoriin. POWER6-prosessoreihin perustuva palvelimia on luvassa 12-18 kuukauden päästä.

DailyTech, IBM POWER6 Details Unveiled