Intel kertoi Meteor Lake -suorittimien julkaisuaikataulusta ja tulevista suunnitelmistaan

24.03.2021 16:40 Muropaketin toimitus

Intel kertoi tulevista suunnitelmistaan Intel Unleashed: Engineering the Future -tapahtumassa. Luvassa on entistä kehittyneempää valmistusta omissa tehtaissa, mutta myös turvautumista ulkopuoliseen apuun.

Intel kertoi ratkaisseensa pulmansa valmistusprosessien kehittämisessä, ja Meteor Lake -suorittimet tullaankin valmistamaan 7 nm:n viivanleveydellä. Intelin mukaan valmistusprosessien kehitystyötä on hidastanut ainakin valmistusvaiheiden yksinkertaistaminen ja siirtyminen EUV-litografiaan.

Meteor Lake -suorittimet pohjautuvat kolmiulotteiseen rakenteeseen perustuvaan Foveros-paketointiteknologiaan, ja suorittimien uskotaan sisältävän yhdistelmän Ocean Cove- ja Gracemont-ytimiä. Myös Alder Lakeissa on vastaavanlainen yhdistelmäratkaisu Golden Cove- ja Gracemont -ytimillä, mutta Alder Lakeissa ei käytetä Foverosta.

Ensimmäiset Meteor Lake -suorittimet saapuvat kuluttajille saakka vuonna 2023. Suurin osa niistä tullaan valmistamaan Intelin omissa tehtaissa, mutta tietotekniikkajätti aikoo käyttää apunaan myös taiwanilaista sopimusvalmistajaa TSMC:tä. Ei ole kuitenkaan vielä selvillä minkälaisia suorittimia ja millä viivanleveydellä TSMC Intelille valmistaa, mutta myös näiden suorittimien on määrä saapua kuluttajille vuonna 2023.

Intel ei aio tyytyä olemaan vain TSMC:n asiakas, sillä se haluaa astua TSMC:n tontille – osana Intelin tulevaa ”IDM 2.0” -strategiaa onkin itse valmistaa muille tietotekniikkayrityksille x86, ARM ja RISC-V -ytimiä. Sopimusvalmistus aiotaan keskittää Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan.

Muropaketin uusimmat