Intel taistelee edelleen oikeudessa – 10 vuotta vanhassa jutussa yli miljardin euron sakkovaatimus

15.03.2020 17:14 Muropaketin toimitus

Intel väittää, että EU:n sääntelyviranomaiset tekivät virheen. Tietotekniikkajätin mielestä kilpailija ei joutunut epäreiluun asemaan.

Vuonna 2009 EU antoi valtavan sakon Intelille. EU määräsi yrityksen maksamaan ennätykselliset 1,06 miljardia euroa laittomien, kilpailunvastaisten menettelytapojen harjoittamisesta. EU:n mielestä Intel yritti ajaa AMD:n ulos x86-suoritinten markkinoilta. Pääasiassa menettelytavat olivat alennuksien tarjoamista tietokonevalmistajille kuten Dellille ja HP:lle.

EU:n komission mukaan Intel myönsi valmistajille kokonaan tai osittain piilotettuja alennuksia sillä ehdolla, että he ostivat kaikki tai melkein kaikki x86-prosessorinsa Inteliltä. Väitetysti Intel myös maksoi suurelle tietokoneita jälleenmyyvälle yritykselle sillä ehdolla, että varastoista löytyisi vain Intelin suorittimilla varustettuja tietokoneita.

Komission mielestä Intel oli niin ikään maksanut PC-valmistajille siitä, että AMD:n prosessoreilla varustettujen tietokoneiden myyntiin saapumista viivytettiin.

Intelin mielestä EU-komissio on tehnyt vääriä johtopäätöksiä. Intel kyllä maksoi aikoinaan sakon, mutta valitti päätöksestä. Valitusprosessin hitauden vuoksi tapauksen selvittely on kuitenkin kestänyt jo lähes 11 vuotta sakon antamisesta.

Vuonna 2017 EU:n tuomioistuin totesi, että tapaus täytyy käsitellä uudelleen. Prosessi on edelleen kesken.