Uusimmat

Intel vs AMD -sota ohi, ei uutta FX-Steamroller-prosessoria vuonna 2014

15.11.2013 12:49 Sampsa Kurri

AMD on julkaissut kotisivuillaan suunnitelmat ensi vuoden työpöytä- ja palvelinprosessoreistaan, piisiruun integroidulla grafiikkaohjaimella varustetuista APU piireistä ja SoC-järjestelmäpiireistä. Virallisen roadmapin mukaan AMD:n ja Intelin välinen sota kuluttajapuolen työpöytäprosessoreista näyttäisi olevan lopullisesti ohi.

 

Työpöytä (Desktop)

Suurempi versio kuvaa klikkaamalla

AMD:lta ei ole vuonna 2014 luvassa Socket AM3+ -kantaan FX-prosessoripäivitystä, joka perustuisi uusiin Steamroller-ytimiin. AMD jatkaa markkinoilla nykyisillä vuonna 2012 lanseeratuilla 32 nanometrin Piledriver-ytimiin perustuvilla FX-malleilla. On hyvin todennäköistä, että Vishera-koodinimellinen FX-9590-malli jää yrityksen viimeiseksi Socket AM3+ -kantaiseksi työpöytäprosessoriksi.

Työpöydällä 28 nanometrin viivanleveydellä valmistettavat Steamroller-ytimet ovat käytössä ainoastaan integroidulla grafiikkaohjaimella ja HSA-ominaisuuksilla varustetuissa Socket FM2+ -kannallisissa Kaveri-koodinimellisissä APU-piireissä. Kaveriin on lisäksi integroitu ohjelmoitava TrueAudio-ääniohjain eli useita Tensilican HiFi EP Audio DSP -ytimiä, joiden avulla kehittäjille tarjotaan pelin ääniefekteille pyhitetty digitaalinen ääniprosessori (DSP).

 

Palvelimet (Server 1P, 2P & 4P)

Suurempi versio kuvaa klikkaamalla

Steamroller-ytimiä eli ole ensi vuonna luvassa myöskään 2P- ja 4P-palvelinprosessoreihin, vaan 12- ja 16-ytimiset Warsaw-koodinimelliset prosessorit perustuvat edelleen Piledriver-ytimiin. Steamroller-ytimet ovat käytössä neliytimisessä Berlin-APU-piirissä, joka on suunnattu 1P-palvelimiin. AMD:lta on lisäksi ensi vuonna luvassa 1P-palvelimiin myös 64-bittisiä ARM Cortex A57 -ytimiä käyttävä Seattle-koodinimellinen järjestelmäpiiri.

AMD, Product and Technology Roadmaps 2013-2014 (PDF)