UUSIMMAT

Kiina painosti Intelin muuttamaan nettisivujaan – arkaluonteista Xinjiangia ei saa mainita missään

16.01.2022 13:30 Muropaketin toimitus

Intel lähetti liiketoimintakumppaneilleen avoimen kirjeen, jossa se kehotti olemaan hankkimatta tavaroita Xinjiangin alueelta. Kiina ei tästä pitänyt.

– Useat hallitukset ovat asettaneet rajoituksia Xinjiangin alueelta hankituille tuotteille. Siksi Intelin on varmistettava, ettei toimitusketjumme käytä työvoimaa tai hanki tavaroita tai palveluita Xinjiangin alueelta, Intel kirjoitti avoimessa kirjeessään.

Intelin tavarantoimittajilleen lähettämä kirje aiheutti kireitä tunnelmia Kiinan valtaapitävissä, ja tästä seurasi vastareaktio. Kiinan hallinto painosti Inteliä, jonka johdosta tietotekniikkajätti joutui poistamaan verkkosivuiltaan kaikki maininnat Xinjiangista, sekä muokkaamaan avointa kirjettään Kiinalle mieluisammaksi.

Monet ihmisoikeusjärjestöt ovat raportoineet, että jopa miljoona ihmistä on joutunut kidutuksen, orjatyön ja pakkosyntyvyyden valvonnan kohteeksi autonomisen Xinjiangin alueella. Uhrit ovat enimmäkseen uiguureja.

Intel joutui toteamaan, ettei alkuperäinen kirje ollut yrityksen mielipide maailman tapahtumista, vaan he noudattivat Yhdysvaltain lakia. Viitatun lain on arveltu olevan uiguurien pakkotyön ehkäisylaki (Uyghur Forced Labor Prevention Act). Se on liittovaltion laki, jonka myötä on tarkoitus muuttaa Yhdysvaltojen politiikkaa siten, etteivät amerikkalaiset tahot rahoita etnisten vähemmistöjen pakkotyötä Xinjiangissa.

Kiina on Intelille erittäin tärkeä markkina-alue, sillä yhtiön vuotuisesta kokonaistuloksesta 26 prosenttia on peräisin Kiinasta. Tämä vastaa noin 17,5 miljardia euroa. Intel myös sponsoroi vuoden 2022 Pekingin talviolympialaisia.