Uusimmat

Novena: Avoimen lähdekoodin kannettava

15.01.2014 16:17 Petrus Laine

Andrew ”Bunnie” Huang esitteli ajatuksensa avoimeen rautaan ja lähdekoodiin perustuvasta kannettavasta tietokoneesta vuonna 2012. Nyt Bunnien visio alkaa vihdoin käydä toteen, kun projektin parissa työskennelleet Bunnie ja Sean ”xobs” Cross ovat esitelleet lähes valmiita prototyyppejä Novena-kannettavasta.

Projektin kantavat ajatukset, avoin rauta ja lähdekoodi, on viety niin pitkälle kuin on nykymaailmassa käytännössä mahdollista. Kannettavan piirrustukset ovat saatavilla suoraan Project Novenan wiki-sivuilta ja käytetyt komponentit on valittu mahdollisuuksien mukaan siten, että niiden täydellisiin dokumentaatioihin ei tarvita salassapitosopimuksia.

Kannettavan sydämenä sykkii 1,2 gigahertsin kellotaajuudella Freescalen iMX6-prosessori, jonka lähes täydellinen ohjelmointimanuaali on vapaasti ladattavissa yhtiön verkkosivuilta. Freescale iMX6 rakentuu neljästä Cortex-A9 ARM-prosessoriytimestä ja Vivante GC2000 -grafiikkaohjaimesta. Vivante GC2000 onkin yksi harvoista asioista kannettavassa, jotka vaativat suljettuun lähdekoodiin perustuvia tiedostoja toimintaansa.

Prosessorin tueksi on valittu Xillinxin Spartan 6 -FPGA-piiri (Field-Programmable Gate Array), jota voidaan ohjelmoida käyttäjien toimesta haluttuihin funktioihin. Muita kannettavan oleellisia ominaisuuksia ovat esimerkiksi kaksi verkkoliitäntää, USB 2.0 -liitännät, mPCIE-liitäntä ja SATA-II-liitäntä. Koska Novena-kannettava on suunnattu etenkin ns. rautahakkereille, on emolevy varustettu pitkällä liudalla erilaisia liitäntäpinnejä eri tarkoituksiin.

Kannettavan akkua varten on luotu erillinen tytärkortti, joka mahdollistaa standardien radio-ohjattaviin laitteisiin tarkoitettujen litium-polymeeriakkujen käytön. Radio-ohjattavien akut on luotu nopeaa latausta silmällä pitäen, ja Novena-kannettavan kerrotaankin tarjoavan 7-8 tunnin käyttöajan 45 wattitunnin akulla, jonka lataaminen kestää tunnin. Halutessaan käyttäjä voi kuitenkin kytkeä kannettavaan helposti haluamansa kokoisen akun.

Novenan näytöksi on valittu oletuksena 13-tuumainen, 2460×1700-resoluution paneeli. Näppäimistönä toimii standardikokoinen kannettavan näppäimistö ilman numpadia ja hiirenä tappihiiri. Kannettavien runko on rakennettu alumiiniseoksesta ja sen ulkokuori on verhoiltu nahalla.

Bunnie ja Xobs eivät ole antaneet vielä hinta-arvioita kannettavastaan, mutta he painottavat etteivät ikinä yrittäneetkään tehdä kannettavastaan edullista. Kaksikko on jo kuitenkin suunnittelemassa huomattavasti yksinkertaistettua ja siten myös edullisempaa versiota Novenasta, joka rahoitettaisiin joukkorahoituskampanjalla.

Bit-tech, Novena open-hardware laptop nears completion

ExtremeTech, Novena: A leather-bound open-source hacker laptop that you can build yourself

Bunnie’s blog, Novena

Studio Kousagi Wiki, Novena Main Page