Oletko etsinyt SETI@home-ohjelmalla avaruusolentoja? Kohta se ei enää onnistu

08.03.2020 16:42 Muropaketin toimitus

Noin kahdenkymmenen vuoden ajan kotitietokoneet on voitu valjastaa SETI-projektin avuksi etsimään merkkejä maan ulkopuolisesta älystä. Nyt projekti on loppumassa.

SETI@home on ohjelmisto, joka hyödyntää tietokoneen laskentatehoa, kun se on käyttämättömänä. Ohjelma suodatti satelliittien ja maanpäällisten radiosignaalien saastuttamaa dataa tutkijoiden käyttöön. Tarkoituksena on löytää merkkejä maan ulkopuolisesta älystä.

SETI-projekti lähetti 3. maaliskuuta Twitteriin viestin, jossa se kiitti kaikkia laskentatalkoisiin osallistuneita. Viestissä ilmoitettiin, että 31. maaliskuuta jälkeen uutta materiaalia ei enää lähetetä käyttäjille. Materiaalia on jo niin paljon, että tutkijat aikovat käydä sen nyt läpi ja tehdä siitä päätelmiä. He kuitenkin vihjasivat, että halukkaat voivat edelleen jatkossa osallistua jollain lailla SETI-projektiin.

Engadgetin mukaan ihmiset voivat jatkossa ainakin auttaa Berkeleyn astrofyysikoita sallimalla tietokoneiden laskentatehon valjastamisen heidän käyttöönsä. Halukkaille on olemassa myös Folding@Home -ohjelmsito, jolla voi auttaa lääketieteen parissa työskenteleviä tutkijoita.