UUSIMMAT

Redstone 2:sta tuli Windows 10 Creators Update, julkaisu alkuvuodesta 2017

28.10.2016 12:21 Petrus Laine

Windows 10 Creators Update

Microsoft on antanut ensimmäiset kunnon maistiaiset Windows 10:n seuraavasta merkittävästä päivityksestä. Aiemmin Redstone 2:a tunnettu päivitys tuodaan markkinoille Windows 10 Creators Update -nimellä. Nimensä mukaisesti Creators Update tulee keskittymään ennen kaikkea erilaisiin sisällöntuotannon muotoihin.

Yksi tulevista uutuuksista on Paint 3D -ohjelma. Nimensä mukaisesti Paint 3D tuo mahdollisuuden käpistellä ja luoda erilaisia 3D-malleja perinteisten piirustusominaisuuksien lisäksi. Microsoft esitteli myös mahdollisuutta ”skannata” 3D-malleja oikeasta maailmasta Windows 10 -puhelimen avulla. Toistaiseksi ei ole selvää korvaako Paint 3D perinteisen Paintin, vai tuodaanko se sen rinnalle. Ohjelman tueksi avataan lisäksi Remix3D.com-sivusto, jossa ihmiset voivat jakaa omia 3D-tuotoksiaan kaikelle kansalle. Allekirjoittanut on ehtinyt jo ottaa nopeat tyypit Paint 3D:n viime kesälle päivätystä alfaversiosta, mutta sen suurempien johtopäätösten tekeminen sen perusteella tuntui turhalta ohjelman keskeneräisyyden vuoksi.

3D-mallit tuodaan Creators Updaten myötä myös osaksi Microsoftin Office-perhettä. Office-perheeseen lisätään tuki Paint 3D:n tukemille 3D-malleille, jonka lisäksi siihen päivitetään Windows 10:n uusia Windows Ink -rajapintaa hyödyntäviä ominaisuuksia stylus-kyniä käyttäville.

Creators Updaten myötä Microsoft parantaa myös käyttöjärjestelmän ns. mixed reality -ominaisuuksia. Toistaiseksi ei ole varmuutta tarkoittaako Microsoft termillä vain perinteistä lisättyä todellisuutta virtuaalilasien ja HoloLensen läpi, vai onko yhtiöllä taskussaan vielä tuntemattomia ässiä. Yhtiön mukaan ainakin Acer, Asus, Dell, HP ja Lenovo tulevat tuomaan markkinoille edullisimmillaan vain 300 dollaria maksavia virtuaalilaseja, jotka hyödyntävät Creators Updaten uusia ominaisuuksia. Virtuaalilasien luvataan tarjoavan täyden liikkumavapauden ja helpon asennuksen ilman mitään liikettä seuraavia majakoita.

Windows 10 Creators Update

Pelirintamalla uusia ominaisuuksia esiteltiin kaksi. Ensimmäinen ominaisuus kosiskelee ihmisiä käyttämään erilaisten streamauspalveluiden ja -ohjelmien sijasta Microsoftin omaa Xbox-ohjelmaa pelien streamaamiseen helposti parilla napin painalluksella. Toinen pelaajia koskeva uutuus on puolestaan mahdollisuus luoda erilaisia turnauksia Xbox Live -palvelussa.

Viimeinen Microsoftin esittelemistä uusista ominaisuuksista on Windows MyPeople. MyPeople mahdollistaa itselle tärkeiden kontaktien raahaamisen suoraan tehtäväpalkkiin. MyPeople mahdollistaa helpomman ja nopeamman yhteydenpidon valittuihin kontakteihin ainakin sähköpostin ja Skypen välityksellä, ja esimerkiksi tiedostojen jakaminen onnistuu helposti raahaamalla tiedosto suoraan kontaktin kuvakkeen päälle. Toistaiseksi ei ole tiedossa tuleeko ominaisuus tukemaan mahdollisesti myös kilpailevia pikaviestimiä ja ohjelmia, vai vain Microsoftin omia.

Windows 10:n Creators Updatessa tuodaan lisäksi lukuisia uusia ominaisuuksia myös muun muassa näkövammaisille ja muille tavalla tai toisella rajoittuneille käyttäjille. Nopea esittely näistä ominaisuuksista löytyy Microsoftin tapahtuman videotaltioinnista. Voit tutustua tapahtumassa julkaistuihin laitteisiin ja Windows 10:n tuleviin ominaisuuksiin tarkemmin Microsoftin verkkosivuilla, ja omilla verkkosivuilla, jotka on omistettu Windows 10:n tuleville ominaisuuksille.