Uusimmat

Yhdysvaltain laivasto tilasi AMD-pohjaisen supertietokoneen – speksit ovat aikamoiset!

24.02.2020 11:28 Muropaketin toimitus

Cray toimittaa Yhdysvaltain laivastolle melkoisen tehomyllyn. Kyseessä on yksi maailman tehokkaimpia supertietokoneita.

Crayn valmistama Shasta-arkkitehtuuriin perustuva tietokone on osa Yhdysvaltain puolustusministeriön aloittamaa modernisointiohjelmaa. Kone tullaan sijoittamaan laivaston supertietokoneille tarkoitettuun laitokseen Stennis Space Center -keskukseen, Mississippiin.

Supertietokonetta tullaan käyttämään ainakin lentokoneiden ja laivojen suunnittelemiseen ja ympäristön mallintamiseen. Sillä tullaan myös ennustamaan säätä – yhtenä tärkeänä tehtävänä on hurrikaanien ja niiden voimakkuuden seuranta. Oletetusti koneella on monia muitakin tehtäviä, jotta Yhdysvallat pysyvät sotilaallisesti muita maita edellä.

Tietokoneen laitteisto on kunnioitusta herättävä. Tehoa löytyy yli 10 petaflopin edestä. Siinä on 290 304 AMD Epyc 7002 -sarjan ydintä, 112 Nvidia Volta V100 -grafiikkasuoritinta ja 200 gigabittiä sekunnissa siirtävä Cray Slingshot -verkkoyhteys. Muistia koneessa on huimat 590 teratavua sekä tallennustilaa 14 petatavua.

Järjestelmän odotetaan olevan toimintakunnossa ensi vuoden alkupuolella.

Cray solmima sopimus on arvoltaan noin 66 miljoonaa euroa. Yksi supertietokone on jo toimitettu ilmavoimille. Myös Army Research Lab ja US Army Engineer Research and Development Center -tutkimuslaitokset saavat molemmat omat supertietokoneensa.